Dėl pastatų išpirkimo visuomenės reikmėms

Mums rašo

Dr. Raimonda Nabažaitė, Eimantas Koševoj
2020-02-27

Komentarų: 0

Kreipiamės į miesto Tarybos narius prašydami atsižvelgti į mūsų pateiktus pasiūlymus Klaipėdos miesto savivaldybės 2020-2022 m. strateginio veiklos plano projektui: 1) pradėti įgyvendinti 2008 m. detalųjį planą paimant (ar išperkant) visuomenės poreikiams pastatus adresu Pievų Tako g. 3A (kuriuose, deja, jau vyksta statybos darbai); ir 2) parengti atkuriamo istorinio parko – sodo tarp Pievų Tako g, I. Kanto ir Gintaro gatvių techninį projektą.

Pernai vasarą buvusiame parke buvo kertami medžiai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Manome, kad Savivaldybės administracijos pastabos neleis Tarybos nariams suprasti šio kvartalo kultūrinės vertės ir kelerius metus trunkančių pastangų išsaugoti šią erdvę neužstatytą ir pritaikyti visuomenės poreikiams. Dėl to matom būtinybę kreiptis į kiekvieną trumpai pakomentuojant administracijos (ne)siūlymus:

1. Administracijos pastabai, kad įgyvendinti galiojančio 2008 m. Detaliojo plano sprendinius „yra sunkiai įmanoma“, pritariame tik dalinai. Sutinkame, kad pastatų paėmimas visuomenės reikmėms procesas yra sunkus, nestandartinis ir reikalaujantis didelių administracinių išteklių bei politinės valios. Tačiau tai nėra kliūtis siekti ir ieškoti būdų tai padaryti; Miesto savivaldybė neabejotinai yra turėjusi sudėtingesnių atvejų ir yra teisiškai įgali pradėti procedūras. Bendruomenės nariai suvokia, kad procesas užtruks ir savo kompetencija noriai prisidėtų prie realių darbų;

2. Administracija teigdama, kad nemato visuomenės poreikio, neargumentuoja savo teiginio kas yra „visuomenė“, o kartu numenkina Daukanto g. seniūnaitijos gyventojų potencialią šioje miesto dalyje turėti viešą, buriančią erdvę. Mes teigiame, kad vienintelės Klaipėdoje likusios Unikalios urbanistinės struktūros valstybės lygiu saugomoje teritorijoje atkūrimas ir išsaugojimas yra visuomenės poreikis;

3. Visuomenės poreikiui išpirkti pastatus yra ir dėl to, kad būtina suformuotas servitutinį išvažiavimą daliai gretimų I. Kanto g. namų (Nr. 20, 22, 24, 26, 28, 30).

4. Administracijos pastaba, kad pagal detalųjį planą numatyta aikštelė tarnaus tos vietos gyventojams nėra argumentuota, nes gretimų namų gyventojai turi prie savo namų suformuotus sklypus. Didelis aikštelės poreikis yra kitiems miesto gyventojams ir svečiams, kurie dienos metu savo automobilius stato ir gretimuose privačiuose sklypuose, taip sukeldami ir konfliktines situacijas. Greta veikia Aukštoji jūreivystės mokykla, kitos valstybinės ir privačios įstaigos bei verslo subjektai, kurių klientams trūksta automobilių statymo vietų.

5. Alternatyva aikštelei galėtų būti rekreacinės zonos praplėtimas (tai taip pat būtų visuomenės poreikis ir veiksmas atkuriant kvartalo urbanistinę struktūrą).

Prašome atkreipti dėmesį į ne vienerius metus besitęsiančias bendruomenės pastangas, kuriomis siekiama išsaugoti unikalią mūsų miesto urbanistinę struktūrą, remiantis galiojančiu 2008 m. detaliuoju planu. Žemiau pateikiame grėsmes, kurios kyla dėl prasidėjusių procesų išperkamuose menkaverčiuose pastatuose, kuriuose vyksta statybos darbai teisiškai įvardijant kapitalinių dirbtuvių remontu ir pagrindžiame, šios vietovės istorinę ir kultūrinę vertę:

1. Tenkinant privataus menkaverčių statinių savininkų interesus bus pažeista nacionaliniu lygmeniu saugomos teritorijos vertingoji savybė – kvartalo (nr. 57) perimetrinis-reguliarus užstatymo tipas (žr. Vertingųjų savybių aprašas „2.2.2. Užstatymo tipai – perimetrinis- reguliarus XIX a. II p.–XX a. I p. <…>, užstatymas 1–3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartaluose: Nr. 3, 4 <…>, 57 <…> ir kiti punktai: 2.1.6). Šiuo metu galiojantis 2008 m. teritorijos detalusis planas atitinka istorinio parko-sodo funkciją, vertę ir viešąjį interesą.

2. Teritorija tarp Pievų Tako, Gintaro ir I. Kanto gatvių yra Klaipėdos istorinėje dalyje, saugomoje teritorijoje (U16). 1933-1935 metais čia suprojektuotas ir pastatytas kvartalas išsiskiria unikalia urbanistine struktūra. I. Kanto, Pievų Tako ir Gintaro gatvės juosė daugiabučius bei sublokuotus namus, o kvartalo viduryje buvo vidinis parkas-sodas. Prieškariu čia gyveno pasiturintys miestiečiai. Panašaus tipo gyvenamieji rajonai XX a. pradžioje buvo statomi visoje Europoje. Jų yra išlikusių Berlyne, Leipcige. Lietuvoje vienintelis toks kvartalas yra būtent Klaipėdoje. Tarybiniais metais buvusio sodo-parko sklypas ir Gintaro g. 1 pastatas buvo perduoti pasienio tarnybai. Ši sklypą aptvėrė ir taip sunaikino visos aplinkinės teritorijos struktūrą.

3. Inicijuotas nepriklausomas istorinis-urbanistinis tyrimas, kurį atliko Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto istorikas dr. Vasilijus Safronovas. Jo parengtoje išvadoje „Pažyma dėl kvartalo Klaipėdoje tarp Pievų Tako, Gintaro ir I Kanto gatvių vertingųjų savybių 2016-02-18“, aiškiai nurodoma, kad „Kvartale egzistuoja vienintelė galimybė atkurti Klaipėdoje pirmąjį kvartalinį parką, nes buvusi parko teritorija yra neužstatyta. Kito tokio parko, 4-ajame dešimtmetyje įrengto dab. Galinio Pylimo g., atkūrimo galimybės iš esmės nėra“ .

4. Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija taip pat įžvelgė pavojų kvartalo vertingų savybių pavojui ir rašte „Dėl detaliojo plano, rengiamo Pievų Tako g. 3A, Klaipėdoje atitikimo paveldosaugos reikalavimams“ 2016-01-20 Nr. S2-165, nurodė , kad „prieš derinat ir tvirtinat Detalųjį planą turi būti atlikta šios teritorijos planavimo paveldosaugos (specialioji) ekspertizė, kurios metu būtų patikrinti ir įvertinti istorinių-urbanistinių tyrimų duomenys, bei detaliojo plano sprendiniai. Svarbu pažymėti, kad Detalusis planas paveldosauginiu aspektu gali būti derinamas tik tokiu atveju, jei minėtos ekspertizės išvadoje bus aiškiai nurodyta, kad Detalus planas nepažeidžia Klaipėdos Naujamiesčio vertingųjų savybių, nustatytų KPD Nekilnojamo kultūros paveldo vertinimo tarybos 2014-05-14 aktu Nr. KPD-RM-215.“ Mūsų žiniomis minėta ekspertizė tuo metu nebuvo atlikta, Kultūros ministerijos pavedimas neįvykdytas.

5. 2015-03-09 gautas Lietuvos architektų sąjungos Architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos posėdžio protokolo išrašą (Nr. PT-15-03), kuriame išdėstyta pozicija, pasisakanti prieš gyvenamojo namo statyba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristatys knygą „Kam skambino varpai? Bažnyčių ir šventorių tyrimai Lietuvoje“

Vasario 29 d., ketvirtadienį, 17.30 val., Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas plačiai visuomenei pristatys konkurse „Klaipėdos knyga ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Uostas užtveria naujas teritorijas

Šalies prezidentui Gitanui Nausėdai kalbant apie tai, kad uostas turėtų atverti daugiau prieigos žmonėms prie marių, bent jau kol kas ...
2023-12-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This