Miesto valdžia nusisuko nuo buvusio senamiesčio pašto

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį panaikino praėjusios kadencijos politikų 2017 m. liepą priimtą sprendimą pirkti vadinamojo Balandžių pašto patalpas, esančias senamiestyje, Aukštoji g. 13.

Politikų nuomonės nepakeitė ir prieš posėdį kalbėjęs šiose patalpose esančių meno kūrinių autorius Vytautas Karčiauskas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybės administracija savo parengtą sprendimo projektą argumentavo tuo, kad Lietuvos paštui keletą kartų buvo siųsti kvietimai (siūlymai) dalyvauti derybose, tačiau įmonė derybose nedalyvavo, pirkimo procedūros buvo nutrauktos. Vėliau paštas teikė siūlymą patalpas su jame esančiais meno kūriniais nuomoti už 750 Eur/mėn., o galiausiai informavo apie ketinimą jas parduoti viešai skelbiamų derybų būdu už nustatytą rinkos vertę – 63 900 Eur.

Anot savivaldybės, šiuo metu patalpų techninė būklė yra labai bloga ir norint pradėti naudoti jas būtina atlikti kapitalinį remontą, kuris galėtų kainuoti apie 125 250 Eur. Taip pat papildomai turėtų būti skiriamos lėšos patalpų pritaikymui, tad bendros investicijos į šias patalpas galėtų siekti daugiau nei 200 000 Eur. O funkcijų, kurios galėtų būti vykdomos šiose patalpose, esą šiuo metu nėra.

Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis dar kartą priminė, kad buvo bendrauta ir su biudžetinėmis kultūrinėmis įstaigomis, esančiomis netoli šių patalpų ir jos esą neturi poreikio tokioms patalpoms.

Ant jo, reikėtų atskirti meno vertybių išsaugojimo ir šių patalpų įsigijimo klausimus.

„Džiazui, kurio festivalį organizuoja mero žmona, kasmet skiriame apie 40-50 tūkstančių eurų. O dabar nesugebame surasti beveik vieno džiazo festivalio finansavimo. Karčiauskas gi sako, kad padėtų naudoti tas patalpas kultūros reikmės nemokamai. Jei atsisakysite – uždėsite kryželį ant vienos kultūros paveldo vertybės. Perimkim, padarykim tą vietą gyvą, įveiklinkim”, – teigė opozicijos atstovė Nina Puteikienė.

Liberalė Alina Velykienė tikino, kad toks sandoris yra galimybė Klaipėdos senamiestyje turėti objektą, kurio įveiklinimo variantų paskelbus konkursą esą tikrai atsirastų.

„Gaila kad Turizmo ir kultūros informacijos centras neturi energijos ar iniciatyvų kaip įveiklinti šias patalpas. Lokacija jų labai gera, kad žmonės čia sustotų ir semtųsi Klaipėdos miesto kultūros. Čia ne piniguose klausimas, čia iniciatyvoje ir nore. Jei nenorime, galime nieko nedaryti”, – sakė A. Velykienė.

Neskubėti priimti tokio sprendimo ragino ir Arvydas Vaitkus.

„Pastas yra teisingoje dimensijoje išeinant iš Kruizinių laivų terminalo. Manau, kad pamąstę tikrai galėtume surasti, ką ten įkurti”, – teigė jis.

Tuo metu vicemeras Arvydas Cesiulis teigė, kad savivaldybė neturėtų būti ta institucija, kuri surenka visus kitų nudrengtus pastatus.

„Šiuo atveju tai yra paštas, kuris vėliau bando su interesų grupėmis prispausti ir išprievartauti mus. Tas pastatas vos gyvas, kas buvo viduje, tas matė. Karčiausko kolekcija yra tikrai vertinga. Siūlau nepirkti, o įpareigoti administraciją atlikti veiksmus dėl jos įtraukimo vertybių į registrą. Tai bus pakankamas saugiklis šio pastato išsaugojimui”, – kalbėjo vicemeras.

„Neturime racionalių idėjų ir pasiūlymų Yra perteklinių dalykų – pirtis, vaistinės, kuo nereikia savivaldybei užsiiminėti. Pastatas niekur nedings, o tie, kad įsikurs turėtų atsižvelgti į vertybes. Nereikia įsigyti turto, kurio miestui nereikia”, – teigė Audrius Petrošius.

Jam antrino ir Arūnas Tuma.

„Siūlyčiau nepirkti, nes nežinome, kokios tos vertybės. Jau paštas seniai tuo turėjo užsiimti, apskaityti. Kalbama apie nežinome ką ir dar patalpas reikia įsigyti”, – sakė jis.

Už sprendimo panaikinimą balsavo 17 Tarybos narių. Aštuoni norėjo, kad patalpos būtų perkamos: N. Puteikienė, A. Velykienė bei visi valstiečiai, išskyrus A. Tumą. Susilaikė penki politikai – Ela Andrejeva, Lina Skrupskelienė, Edmundas Kvederis, Saulius Budinas ir Alvidas Šimkus.

Po iškart bendru sutarimu buvo pritarta protokoliniam pavedimui Savivaldybės administracijai rūpintis V. Karčiausko sukurtų kūrinių įregistravimu kultūros vertybių registre.

Po balsavimo N. Puteikienė replikavo, kad Biržų savivaldybė neseniai nusprendė įsigyti buvusias pašto patalpas, kuriose bus įkurtas Jono Meko centras.

„Miestai su minusiniu biudžetu sugeba tai padaryti. Galėjome net Sąjūdžio muziejų čia įsteigti”, – sakė N. Puteikienė.

VYTAUTO KARČIAUSKO KREIPIMASIS Į MIESTO TARYBOS NARIUS

Klaipėdos senamiesčio socialinis- kultūrinis gyvenimas drastiškai traukiasi, žmonės ir verslas aplenkia ištuštėjusį senamiestį. Kelionių organizatoriai skundžiasi, kad nėra ką rodyti turistams, o unikalus kultūros objektas, paskutinis Europoje „Senasis Balandžių paštas” jau 3 metai kai yra nepelnytai uždarytas.

Šiandien Klaipėda turi unikalią progą pelnytai perimti miesto žinion unikalų kultūros objektą Klaipėdos senąjį Balandžių paštą. Lietuvos paštas, suprasdamas šio objekto svarbą „Klaipėdos kultūros lauke” pagaliau stabdo patalpų pardavimą aukcione ir sutinka leisti Klaipėdos savivaldybei įsigyti minėtą objektą už ekspertų rekomenduotą ir nustatytą rinkos kainą 63900 Eur (pradinė kaina aukcionui).

Gerbiamieji, tai tiesiog nuostabus pasiūlymas Klaipėdos miestui, nes tai sudaro tik 637 Eur. už kv. metrą. Šiandienos rinkoje Klaipėdos senamiestyje tokių žemų kainų paprasčiausiai nėra. Jei Savivaldybė investuotu, kad ir 200 000 Eur bei kapitališkai renovuotų šio pašto patalpas, po rekonstrukcijos šių patalpų vertė vis vien neperkoptų vidutinės rinkos vertės esančios šiandien Klaipėdos senamiestyje.

Atkreipiame Jūsų dėmesį į tai, kad vien čia išlikę sukurti meno kūriniai „Klaipėdos senajame Balandžių pašte” specialistų yra įkainuoti virš 46 000 eur. Tokiu atveju realiai patalpų kaina Savivaldybei kainuotu tik simbolinius 20 000 Eur.

Todėl visiškai nesuprantama ir šokiruojanti kai kurių savivaldybės tarnautojų argumentacija. Citata iš Kultūros ir sporto komiteto posėdžio: Šis kultūros objektas negali būti kliūtimi ir stabdyti pažangą ir progresą investuojant lėšas į miesto tolesnį vystymąsi … Todėl su skaudančia širdimi patalpų pirkimui nepritariame.

Tačiau tai atsveria vertingos Juditos Simonavičiūtės mintys išsakytos tame pačiame posėdyje. Citata: Visuomenė irgi turi nešti idėjas, tai turi būti visų rūpestis, negali vien administracija ieškoti šių patalpų panaudojimo funkcijų.

Gerbiami Klaipėdos Tarybos nariai prašome jūsų:

1. Prisiimti atsakomybę ir palikti galioti jau anksčiau priimtą Jūsų nutarimą – leisti patalpas Aukštoji g. 13 įsigyti Klaipėdos miesto savivaldybei. Nes tik tokiu būdu Klaipėdos savivaldybė šiandien dar gali išsaugoti šį kultūros objektą miestiečiams.

2. Tarybos vardu kreiptis į Kultūros paveldo departamentą prie Kultūros ministerijos su prašymų: kad visi E. ir V. Karčiauskų sukurti kūriniai būtų įtraukti į Kultūros paveldo registrą. Šis juridinis statusas pilnai garantuotu šių „ Senojo Balandžių pašto” išskirtinių kūrinių apsaugą nuo sunaikinimo šiandien ir ateityje, nežiūrint to, kas taptų patalpų Aukštoji g. 13 savininkais.

Neabejojame, kad Klaipėdos miesto savivaldybei tapus šių patalpų savininke, Kultūros skyriui reikės tik koordinuoti veiklą tarp Lietuvos pašto, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus, Klaipėdos kultūros ir turizmo informacijos centro. Klaipėda ir vėl turės unikalų ir pelningai veikiantį, populiarų ir sėkmingą kultūros darinį, kuris ne tik garsins Klaipėdą, bet ir Lietuvą.

10 Comments

  1. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas rašo komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
  2. Nesvarbu

    Kodėl būtent šį paštą turėtų įsigyti savivaldybė? Atsakau: daug metų tenka bendrauti su užsieniečiais ir tas paštas jiems viuomet labai patiko. Jis tarsi senamiesčio perliukas, žinoma, jį patvarkius. Stebina p.Petrošius. Toks dar jaunas, o štai visai be ” feelingo”, be subtilumo, be skonio ir taip, kiek žinau, ne tik šiuo klausimu. Kodėl neimame pavyzdžio iš savo kaimynų, pvz., iš Lenkijos miestų miestelių, kurie kur kas labiau sutvarkyti, išpuoselėti, ypač vertingas vokiečių paveldas. Džiazo festivalis tai – viendienė praeinanti šventė, o toks pastatas turi išliekamąją vertę – pergyvens visus vykusius ir nevykusius merus ir visas mūsų ” grand” šventes, kurios pasaulio tikrai nenustebins.

    Reply
  3. ....

    Miesto tarybos valdanti dauguma man vis labiau panašėja į tuos , kurie žodžiais , o ne darbais myli Klaipėdą . GintarasR komentare aiškiai parašė 🙂 …. aš kaip rinkėjas vis labiau stebiuosi liberalių ir konservatorių ” vertybėmis ” .

    Reply
  4. Puiki vieta

    Patalpas galėtų įsigyti senamiesčio verslas ir kalti pinigą iš suvenyrų, gintarų, juvelyrinių dirbinių, pašto ženklų pardavimo.

    Reply
  5. Balandis

    unikumas tas miesto tarybos narys, Arūnas Tuma -” …nepirkti, nes nežinome, kokios tos vertybės…. kalbama apie nežinome ką ir dar patalpas reikia įsigyti”, – sakė jis. Ponuli, taigi Tu miesto tarybos narys!!! ranką padėjęs ant konstitucijos prisiekei tarnauti ir rūpintis. Kas trukdė išsiaiškinti ir sužinoti viską? Manai, kad kultūros vertybių pažyma Tau protelį apšvies?

    Reply
    • ....

      Tuma kaip Tuma , o štai liberalieji su konservatoriais dirba ranka rankon ir žino – nereikia Klaipėdai paštelio ir jokių pirkimų ….

    • Anonimas

      Gal galit atsakyti kiek kultūros paveldo statinių reiktų savivaldybei įsigyti, kad tokie kaip jūs būtų patenkinti? Klaipėdoje jų yra apie 200. Ir kaip tie įsigyti pastatai padės teikti kokybiškesnes viešąsias paslaugas. Šiai dienai savivaldybė ir taip turi per daug nereikalingo Nt. Tai siūlot dar įsigyti ir nežinia kam jį panaudoti.

    • GintarasR

      Anonimui – tai siūlau trečiu sluoksniu granito ant Dangės skvero už šiandien sutaupytus užsipirkti.
      Sutelktiniam finansavimui, ar mecenatų investicijai Balandžių paštas yra žymiai saugesnis projektas, negu Meridianas. Reikia toliau derėtis su L.Paštu, savivalda ir išlošti šiam projektui šiek tiek laiko. Pirkimas ir remontas nėra kritinės sumos miesto verslui, jei žmonės dar bent kiek savo veiklas nori sieti su Klaipėda. Taryba vėl kalė į dugną šiandien.

    • ezys

      >>>Gintarai,
      Meridianas ir yra pavyzdys, kaip be savivaldybes pinigu ir isikisimo objektas prikeltas is numirusiu, manau, kad ir pasto atveju bus lygiai tas pats.

    • Gintarui

      O kodėl būten šį pastatą turi įsigyti savivaldybė, o ne kurį kitą iš tų 200? O gal visus tuos 200? Ir nieko nereiks dirbti kitais metais. Bus susipirkusi visą kultūros paveldą Klaipėdoje. O gal nereikia savivaldybei užsiimti veikla, kuri nėra jai priskirta įstatymais.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This