Pareigūno gimtadienis – kas ketveri metai

Veidai

„Dauguma draugų, kolegų žiūri kaip į išskirtinį žmogų – susipažįstant labai nustemba, kad mano gimtadienis tik kas ketverius metus būna –  vasario 29 dieną. Dažnai prašo net dokumentą parodyti. Bet po to jau niekada nepamiršta ir kartais net man primena, kad šiemet mano gimtadienis bus“,  – sako išskirtinę dieną gimęs Klaipėdos miesto policijos pareigūnas Bronislavas Kvietkus.

Paklaustas, kaip pats jaučiasi, kad gimtadienį švęsti gali tik kas ketverius metus, B. Kvietkus juokauja, kad gimti vasario 29 dieną labai ekonomiška – nori šventi, nori – ne.

„Mama pasakojo, kad sulaukti manęs tikėjosi kovo 1-ąją, bet aš laukti nebenorėjau”, – sako B. Kvietkus. Asmeninio archyvo nuotr.

„Mama pasakojo, kad sulaukti manęs tikėjosi kovo 1-ąją, bet aš laukti nebenorėjau. Neslėpsiu – kažkiek išskirtiniu jaučiuosi – man 28-eri, o gimtadienį tikrąją dieną švęsiu tik septintą kartą“, – sako pareigūnas.

Vaikystėje gimimo dieną B. Kvietkus sako švęsdavęs paskutinę vasario mėnesio dieną, nesvarbu, o ar tai būdavo 29-toji, ar 28-toji.

Dabar, kaip, matyt, ir dauguma, šventę rengia ne kasmet, bet sulaukus tikrosios dienos  gimtadienio vakarėlis rengiamas visada ir jausmas, pasak B. Kvietkaus, būna kitoks, ypatingas.

Smagiai pareigūnas prisimena ir prieš keletą metų užsimezgusią pažintį su mergina, kuri taip pat yra gimusi vasario 29-tąją. Ji tada prisipažino net šiek tiek nusivylusi – manė, kad tokia yra vienintelė. Tąkart sutarė išskirtinį gimtadienį švęsti kartu, tradiciją pagal galimybes palaiko iki šiol.

Pareigūnas nemano, jog ypatingoji gimimo diena turėjo įtakos jo požiūriui į gyvenimą – sako, tiesiog, esantis nepataisomas optimistas, visada į iškylančius sunkumus žvelgiantis pozityviai.

„Pavyzdžiui – sugedo automobilis. Nėra ko nervintis – juk yra autobusai“, – smagiai šypsodamasis savo požiūrį dėsto B. Kvietkus.

Paklausus, kas paskatino tapti policininku, pareigūnas nedvejodamas atsako, jog tai pašaukimas. Baigęs vidurinę, kaip ir daugelis jaunų žmonių tuo metu, iškart pakėlė sparnus į užsienį – trejus metus dirbo Anglijoje.

„Darbas buvo neblogas, uždarbis tenkino, bet „užmušė“ rutina. Grįžęs į Lietuvą nedvejodamas iškart įstojau į Lietuvos policijos mokyklą, baigiau, dirbu ir nieko keisti kol kas nežadu“,  – tvirtina B. Kvietkus.

Dirbant policijoje tenka spręsti įvairias situacijas, padėti nukentėjusiems nuo nusikaltėlių ar į nelaimę patekusiems žmonėms – taigi, pozityvo šiame darbe nėra daug. Atgauti psichologinę pusiausvyrą kartais prireikia ir laiko, ir pastangų.

B. Kvietkus sako, kad jam labiausiai padeda sportas. Vaikinas dažnai pluša sporto salėje, mėgsta bėgioti ilgas distancijas, ypač miške. Visada dalyvauja Sausio 13-osios įvykiams atminti ir Vilties bėgimuose, įvairiuose ekomaratonuose. Daug įspūdžių paliko 25 km pėsčiųjų žygis Kardo rinktinės partizanų takais, todėl kitąmet planuoja šturmuoti ir nakties žygį Klaipėdos sukilėlių keliais.

„Esu žvejys, bet matyt „neužkietėjęs“, nes, pavyzdžiui, stintauti ant ledo ar pliaupiant lietui manęs nevilioja. O štai vasarą progos užmesti meškerę nepraleidžiu jau daug metų. Paradoksalu, bet žuvų iki šiol bijau – nuimti laimikį nuo kabliuko visada prašau draugų“, – juokdamasis pasakoja išskirtinę dieną gimęs pareigūnas.

INFORMACIJA

Registrų centro tvarkomo Gyventojų registro duomenys rodo, kad šiuo metu visoje šalyje yra 2 023 asmenys, gimę rečiausią metų dieną. Vyriausia amžiumi yra 1924 m. gimusi moteris. 

Vasario 29-osios jubiliatų gretos pasiskirsto beveik po lygiai: moterų yra šiek tiek daugiau – iš viso 1 059, vyrų – 964.

Pastarąjį kartą prieš ketverius metus šią dieną Lietuvoje gimė 40 vaikų – berniukų ir mergaičių skaičius pasiskirstė po lygiai.

Rečiausią metų dieną visame pasaulyje yra gimę nemažai garsių ir istorijai pasižymėjusių asmenybių, o Lietuvoje bene ryškiausia iš jų yra tarpukario Lietuvos užsienio reikalų ministras, diplomatas, karininkas, vertėjas Juozas Urbšys.

Įprastai metai turi 365 dienas, tačiau kas ketverius metus jie pasipildo viena diena – vasario 29- ąja. Papildoma diena pridedama tam, kad kalendorinius metus priartintų prie astronominių metų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Nustatė, kada dažniausiai gimsta klaipėdiečiai

Pasitelkęs Gyventojų registro, kuriame kaupiama pagrindinė informacija apie Lietuvos gyventojus, duomenis Registrų centras sudarė populiariausių gimimo dienų dešimtuką. Pirmąjį trejetuką ...
2020-05-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This