Baigėsi šilčiausia žiema Lietuvoje: ko laukti iš pavasario?

Orai

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, 2019- 2020 m. kalendorinė žiema Lietuvoje buvo šilčiausia per visą meteorologinių stebėjimų laikotarpį.

Vidutinė žiemos mėnesių oro temperatūra buvo 2,6 °C, o tai yra kur kas šilčiau už vidutinę daugiametę kalendorinės žiemos temperatūrą: 1981-2010 m. žiemos oro temperatūros vidurkis Lietuvoje buvo -2,8°C. Šios žiemos visi mėnesiai buvo kur kas šiltesni už įprastines daugiametes normas.

„Iki šiol šilčiausia žiema Lietuvoje buvo 1989- 1990 m., kai vidutinė žiemos mėnesių oro temperatūra buvo 1,0 °C,“ – teigia klimatologas Donatas Valiukas.

Tuo metu šalčiausia žiema Lietuvoje buvo 1969- 1970 m., kai vidutinė mėnesių oro temperatūra siekė -8,9 °C.

Klimatologinė žiema šiemet net nebuvo atėjusi. Palmiros Mart nuotr.

Pasak klimatologo, pastovaus oro temperatūros perėjimo per nulį, kai ir fiksuojama klimatologinė žiemos pradžia, šiais metais nebuvo – klimatologinė žiema net nebuvo atėjusi.

Žemiausia šios žiemos oro temperatūra Lietuvoje buvo vos -8,9 °C, registruota vasario 5 d. Rokiškyje (žemiausios oro temperatūros rekordas Lietuvoje yra -42,9°C, registruotas 1956 m. vasario 1 d. Utenoje).

Aukščiausia šios žiemos temperatūra buvo išmatuota vasario 17 d. Nidoje – +13 °C.

„Šių metų žiemos mėnesiai išsiskyrė ne tik aukšta oro temperatūra, bet ir besniegėmis dienomis, per visus tris žiemos mėnesius buvo vos keletas dienų su sniego danga, o tai yra pirmas toks atvejis per visą meteorologinių stebėjimų istoriją,“ – akcentuoja D. Valiukas.

Dažnai žiema apibūdinama ir šalčio (ledo) dienų skaičiumi. Šalčio dienos fiksuojamos tada, kai maksimali oro temperatūra visą parą nepakyla aukščiau 0°C ir yra neigiama.

Tokių dienų šią žiemą buvo vos 1-2 didžiojoje Lietuvos dalyje, 6-8 rytinėje šalies dalyje, o vakarinėje Lietuvoje tokių dienų neregistruota apskritai. Įprastai tokių šalčio dienų Lietuvoje turėtų būti po keliasdešimt.

Teigiama, jog vykstant globaliai klimato kaitai, žiemos iš visų metų sezonų sušilo labiausiai.

Pavasario pradžia – tradicinė

Kol kas pirmosios pavasario dienos mūsų šalyje  jokių staigmenų nežada.

Šiuo metu per Europą keliauja plačiai pasklidę žemo slėgio centrai, nešantys kritulius. Pasitraukus nakties lietui, Lietuvą antradienio vakare vėl pasieks nauja lietaus banga.

Artimiausią naktį bus debesuota, lietus, rytą vietomis numatomas rūkas. Žemiausia temperatūra 2–6 laipsniai šilumos.

Antradienio dieną debesuota su pragiedruliais. Daug kur nedidelis lietus. Vėjas pietų, pereinantis į pietryčių, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 6–11 laipsnių.

Trečiadienį daugelyje rajonų, tarp jų ir Klaipėdoje, palis. Vėjas pietryčių pereinantis į pietvakarių, 7–12 m/s. Temperatūra naktį 2–6, dieną 4–9 laipsniai šilumos.

Nuo ketvirtadienio į pajūrį turėtų sugrįžti saulėti, gana malonūs orai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Prognozuojami karščiausi metai per visą istoriją: pokyčiai jau stebimi ir Lietuvoje

Globali birželio mėnesio temperatūra rekordines aukštumas pasiekė dar prieš „El Niño“ – natūraliai kas keletą metų pasikartojantį klimato reiškinį, kai ...
2023-06-18
Skaityti daugiau

Orai

Rugsėjis buvo išskirtinai šiltas

Šių metų rugsėjo mėnuo pratęsė vasaros orus ir buvo iškirstinai šiltas, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Vidutinė mėnesio oro temperatūra buvo ...
2020-10-03
Skaityti daugiau

Orai

Vasaros apžvalga: šilčiausias buvo birželis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba paskelbė praėjusios vasaros orų apžvalgą. Kalendorinio vasaros sezono vidutinė oro temperatūra buvo 18 °C, t.y. ji buvo ...
2020-09-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This