Malūno parkas sulaukė tvarkytojų: prasideda realūs darbai

Miestas, Svarbu

Ilgai užtrukę planai sutvarkyti Malūno parką pagaliau virsta realiais darbais. Jau netrukus parke pradės plušėti statybininkai, o iki kitų metų vasaros ši teritorija turėtų tapti gerokai patrauklesnė.

Vizualizcija iš Klaipėdos savivaldybės įrašo „Facebook” paskyroje

Klaipėdos miesto savivaldybės skelbtą konkursą Malūno parko sutvarkymo techniniam projektui parengti laimėję projektuotojai – UAB „Ademo grupė“ jungtinėje veikloje su MB „Pupa – strateginė urbanistika“ dar 2017 m. vasarį pristatė pirminius pasiūlymus. Tačiau po to projektavimas įstrigo.

Klaipėdos savivaldybė 2018 m. lapkritį projektuotojams net skyrė 5 tūkst. eurų baudą už tai, kad jie vėluoja vykdyti savo įsipareigojimus. Patys projektuotojai aiškino, kad projektavimo darbai užsitęsė dėl didžiulio visuomenės susidomėjimo. Pernai techninis projektas buvo parengtas, gautas statybos leidimas, todėl Klaipėdos savivaldybė paskelbė konkursą išrinkti rangovą, kuris tvarkys Malūno parką.

Tačiau pirmasis konkursas neįvyko, nes dėl įvairių priežasčių teko atmesti visus pasiūlymus. Antras konkursas buvo kur kas sėkmingesnis – rangovas išrinktas, su Klaipėdos savivaldybe sutartis pasirašyti šiemet vasario 4 d. Malūno parko sutvarkymo pirmojo etapo darbus atliks bendrovė „Tilta“, jai Klaipėdos savivaldybė pagal sutartį sumokės beveik 1,2 mln. eurų.

„Rangos darbai, galima sakyti, jau prasidėjo, nes rangovams perdavėme statybvietę, darbo projektą. Rangovas dar turi gauti leidimus atlikti žemės darbus“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės administracijos Projektų atrankos ir analizės poskyrio vedėja Jurgita Poimanskienė.

Jos teigimu, sutartyje numatyta, jog darbų trukmė yra 14 mėnesių su galimybe sutartį pratęsti dar 4 mėnesiams.

„Tad realiai parkas sutvarkytas turėtų būti kitų metų vasarą“, – konstatavo J. Poimanskienė.

Vizualizcija iš Klaipėdos savivaldybės įrašo „Facebook” paskyroje

Pirmajame Malūno parko sutvarkymo darbų etape numatyta įrengti pontoninį pėsčiųjų tiltą per tvenkinį, du priėjimo prie tvenkinio lieptelius, dvi aikšteles, kurių viena bus vaikų žaidimų, o kita – poilsio. Vaikų žaidimų aikštelė bus skirta 2-6 metų vaikams, o poilsio aikštelėje turi būti įrengta infrastruktūra gana netradiciniams užsiėmimams – laipiojimo kalnelis, vandens ir smėlio žaidimo sistema.

Naujiena ir traukos objektu parke turėtų tapti būtent naujai suplanuotas pėsčiųjų tiltas, sujungsiantis skirtingas Malūno tvenkinio puses ir sudarysiantis galimybę judėti parku daug įvairesniais maršrutais. Teigiama, kad nuo tilto atsivers gražus vaizdas į centrinę, natūralią tvenkinio dalį. Tikimasi, jog šis tiltas taps populiaria miestiečių, ypač tuoktuvininkų lankymo vieta.

Pagrindinis tiltas bus pontoninės konstrukcijos dėl vandens svyravimo bei siekiant sumažinti vizualinę įtaką gamtovaizdžiui. Viršutinė tilto plokštuma bus medinė. Tilto plotis sieks 4 metrus, tačiau vaikščiojama dalis yra siauresnė – 2,5 m, atitverta turėklais nuo vandens.

Pirmuoju etapu taip pat bus sutvarkyti inžineriniai tinklai, vandens, nuotekų, elektros tinklai, įrengiama mažoji architektūra – suoliukai, šiukšliadėžės, stendai, rodyklės.

Šiuo etapu taip pat numatoma sutvarkyti didžiąją dalį pėsčiųjų ir dviračių takų, o želdinius paliesti tik minimaliai, pavyzdžiui, sutvarkyti tvenkinio pakrantes.

Projektuotojai pasiūlė, todėl tai ir bus padaryta, atnaujinant Malūno parką efektyviai išnaudoti esamą takų tinklą, sutvarkant ir išryškinant svarbiausius takus, jais apjuosiant tvenkinį, tiesiant trūkstamas jungtis. Prie pagrindinio tako, kuris driekiasi aplink visą tvenkinį, numatoma įrengti stendus, pristatančius parko istoriją, čia buvusius dvarus, malūną.

„Pirmasis etapas yra maždaug pusė visų parke numatytų darbų“, – teigė J. Poimanskienė.

Antrajame Malūno parko sutvarkymo etape jau turėtų būti sutvarkyti ir likę pėsčiųjų bei dviračių takai, įrengti dar du pontoniniai liepteliai prie vandens, dar viena vaikų žaidimų bei poilsio aikštelė.

Vizualizcija iš Klaipėdos savivaldybės įrašo „Facebook” paskyroje

Projektuotojai numatė, jog sutvarkant Malūno parką yra tikslinga numatyti skirtingas pagrindines funkcines zonas. Pietinė dalis bus skirta aktyviam laisvalaikiui, centrinė zona bus gamtinė bei pažintinė, o šiaurinė – miestietiška.

Bendras Malūno parko plotas yra daugiau nei 15 hektarų.

ISTORIJA

Jau nuo XVI a. buvo minimas Malūno tvenkinys (vok. Mühlenteich), nes priešais tvenkinį, Bangų g. ir Gluosnių skersgatvio kampe, yra likęs senasis malūno pastatas. Minima, kad čia buvo Dangės upės atšaka, o vėliau pastačius užtvanką susidarė tvenkinys.

XVIII a. šioje teritorijoje buvo įsikūrusios Joniškės (vok. Janischken), Būtsargių (vok. Budsargen) ir Justenhofo (vok. Justenhof) dvarų sodybos. Pokario metais apaugęs senas tvenkinys buvo išvalytas.  A. Inkratienė ir inžinierius V. Toleikis paruošė perspektyvinius poilsio zonos planus. Parkas pradėtas kurti XX amžiaus 5–6 dešimtmetyje. Šiandien parke augantys augalai – tai buvusių dvarų parkų likučiai.

Kadangi greta sovietmečiu veikė „Trinyčių“ verpimo fabrikas, Malūno tvenkinys vietinių žmonių imtas vadinti Trinyčių tvenkiniu. Vėliau šis pavadinimas prigijo ir naujai įkurtam parkui.

2017 m. vasarį Klaipėdos miesto savivaldybės taryba pritarė, kad Trinyčių tvenkiniui būtų grąžintas istorinis Malūno tvenkinio pavadinimas, o teritorijai aplink tvenkinį būtų suteiktas Malūno parko pavadinimas. Pavadinimą pakeisti pasiūlė literatas, kraštotyrininkas Vytautas A. Gocentas. Tokiam siūlymui pritarė ir Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija.

9 Comments

  1. Anonimas

    Kodėl pilami takai neaikios kilmės danga. Palijus lietui kimba prie batų, o kai sausa nešiojasi ir dulka. Gal dar bus sutvarkyta. Ten kur treniruokliai didžiausia nesamonė, po lietaus po jais purvas ir vanduo. Plaukiojo iki darbų pradžios gražių gulbių šeimyna su 4 vaikučiais, dabar nematyti. Ten kur ruošiami tilteliai priešais visą laiką perėjo ta gulbių pora. Dabar ko gero jų lizdas bus išardytas, išardyti jų namai. Kaip gulbės praplauks pro tą pantoninį tiltą, nebent jis būtų pakeltas. Kažin ar gamtos apsauga susipažino su tuo projektu? Kaip tarybiniais laikais, pirma pridirbama paskui jau pataisyti neįmanoma…

    Reply
  2. Kuk

    Na padarys dar viena vietelę kur smirdaliams gerti ir siekti. Juk ąžuolyno parką jau visa apsiko. Ten neįmanoma ramei pabūti dėl girtuoklių ir narkomanų, jie butelių galva gali perkelt. O policijos kontrolės tokiose vietose tikrai trūksta. Kas iš to jei benamiai gers ir pailsėt negalėsi! 🙁

    Reply
  3. Išsaugoti paukščių rūšių įvairovę kuri nyksta dėl visokių keberiokštu invazijos ir kitų baisybių

    Reikia iškelti lauk tuos keberiokštus į karjerus, į paplūdimius. Kaip Gargždų skaidriajame karjere. Čia jiems ne vieta. Sudarkė visą parko kraštovaizdį. Čia yra gamtinis kompleksas, ramaus poilsio vieta, pažintinė zona išsaugant paukščių rūšių įvairovę, kuri nyksta dėl visokių keberiokštu invazijos. Jokių pramogų, tyla, ramybė, gamta, vanduo, paukščiai, stebėjimas, poilsis nuo visko. Todėl verta palikti tokias zonas, kur būtų saugu paukščiams perėti ir maitintis su savo palikuonimis. Tai yra vertybė šioje vietoje. Ne visur mieste gyvena paukščiai. Jeigu jie nebus išsaugoti, parkas bevertis.

    Reply
    • Klp

      Buva as tame „parke” ramybės ten tikrai nėra ir kalti dėl to ne vandens slidininkai, o Mokyklos g. ir buduliai lakstantys joje. Slidininkai užėme tik vieną „parko” kampą, kodėl neini į kitą?

  4. Nuolatine parko lankytoja

    Ar nebus taip, kad statybininkai isvazines naujai ispiltus dviraciu takus. Dabar tais takeliais vazineja ne tik dviratininkai, bet ir sunkus tvarkytoju transportas

    Reply
  5. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas rašo komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
  6. Anonimas

    bus tik liepteliai ir takeliai, pff niekam tikes projektas

    Reply
    • Gintas

      Niekam tikes yra tavo komentaras, nei argumentu nei pasiulymu…

  7. Linas

    Bus gražus Malūno parkas, laukiam…Rytinėje tvenkinio pusėje girtuokliaujama, gal kamerų reikėtų…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Malūno parke statomi spąstai bebrams

Klaipėdiečiams socialiniuose tinkluose dalinantis bebrų nugraužtų medžių vaizdais Malūno parke, savivaldybė praneša, jog imasi šių gyvūnų sutramdymo. Ties tvenkiniu šiuo ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Pristato dar vieno „Trinyčių“ daugiabučio viziją

Architektai buvusią „Trinyčių” fabriko teritoriją valdančių verslininkų užsakymų parengė ir visuomenei pristato jau penktus projektinius pasiūlymus dėl daugiabučių statybų. Pirmieji ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This