Palangos kurhauze – Šopeno haiku

Regionas

Palangos kultūros ir jaunimo centras kviečia į antrąjį šių metų koncertą kurhauze, skirtą žymiajam lenkų pianistui ir kompozitoriui Frederikui Šopenui, kurio 210-asis gimtadienis buvo minimas kovo 1-ąją.

Tarptautinių konkursų laureatė, pianistė Eglė Andrejevaitė ir aktorė, režisierė, rašytoja, Solo teatro įkūrėja Birutė Mar kovo 7 d., 18 val. pristatys muzikos ir žodžio programą „Šopeno haiku”. Koncerte skambės F. Šopeno Preliudai op. 28 bei aktorės Birutės Mar skaitomi Ž. Sand kūrybos, R. M. Rilkės, B. Pasternako ir M. Cvetajevos laiškų ir poezijos fragmentai.

„Ruošiant Šopeno preliudus, pianistei Eglei Andrejevaitei atėjo suvokimas, kad jie skamba lyg haiku – trumpi, taupūs, daugiaprasmiai japonų poezijos žanro atspindžiai muzikoje: kiekviena autoriaus mintis ar emocija yra absoliučiai išbaigta, nenaudojant nei vieno nereikalingo garso. Po pirmojo Šopeno haiku koncerto Trakų pilyje, kalbantis su kompozitore Loreta Narvilaite, Eglei kilo mintis pakviesti aktorę, režisierę, rašytoją Birutę Mar, ir programoje iš tiesų sujungti muziką ir poeziją. Birutė Mar turi išskirtinę japoniškos kultūros patirtį – mokėsi japonų Noh teatro dainavimo ir šokio Kita Noh mokykloje bei tradicinio Nihon Buyo šokio Tokijuje. Susitikusios aptarti programos detalių, menininkės iš karto viena kitą „pagavo“. Malonus ir netikėtas sutapimas, kad abi yra baigusios Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnaziją, o fortepijonu mokėsi groti pas tą pačią mokytoją”, – rašoma organizatorių pranešime spaudai.

Šopeno preliudai parašyti Maljorkoje, Viduržemio jūros saloje, viename žymiausių Ispanijos kurortų. Iš rašytojos ir kompozitoriaus mylimosios Žorž Sand atsiminimų žinoma, kad Valdemosos vienuolyno celėje, kurioje buvo kuriami preliudai, puikiai girdėjosi jūra. Jos garsai pateko ir į partitūrą. Koncerto atlikėjoms atrodo labai natūralu, kad Šopeno haiku skambės Palangoje, kurorte prie jūros.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Altorių šešėly“ - ir patyrę baleto meistrai, ir debiutantai

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras Vinco Mykolaičio-Putino 130-osioms gimimo metinėms skiria didelio pasisekimo gastrolėse Lietuvoje ir užsienyje sulaukusį šokio spektaklį „Altorių ...
2023-01-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - koncertų ciklas „Muzikos vakarai kurhauze“

Koncertų ciklas „Muzikos vakarai kurhauze“ kviečia spalio 22 d., lapkričio 19 d. ir gruodžio 16 d. vakarus praleisti trijuose išskirtiniuose ...
2022-10-19
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje ir Šventojoje Kalėdų švenčių pradžia - šį savaitgalį

Šiemet, po trumpos pertraukos, Palangos kurhauzas kaip niekad ryškiai suspindės kalėdine nuotaika ir šventine atmosfera. Palangiškių ir miesto svečių gruodžio ...
2021-11-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This