Dėl laikinų darželių – tėvų aistros

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos savivaldybės užmojai dviejų ikimokyklinių įstaigų teritorijose pastatyti laikinus darželius, į kuriuos bus perkelti vaikai iš rekonstruojamo „Svirpliuko“, sukėlė bendruomenės pasipiktinimą. Tėvai nepatenkinti būsima kaimynyste, o į „Svirpliuką“ vaikus vedantys klaipėdiečiai piktinosi parinktomis teritorijomis, nes jos nepatogiose vietose.

Antradienio vakare savivaldybėje vyko laikinų mokslo paskirties modulinių pastatų – vaikų darželių Klaipėdoje statybos projektinių pasiūlymų viešas svarstymas su visuomene.

UAB „Archidomus” vizualizacija

Projektinius pasiūlymus pristatė šią paslaugą teiksiančios bendrovės „Cramo“ direktorius Jurijus Vasiljevas. Į pristatymą gausiai susirinkę klaipėdiečiai žėrė priekaištus, bet ne projektui, o savivaldybės pasirinktam problemos sprendimo būdui.

Numatyta, jog laikini moduliniai pastatai atsiras darželių „Obelėlė“, esančio Valstiečių gatvėje, ir „Pingvinukas“, įsikūrusio Sausio 15-osios gatvėje, teritorijose.

Abiejose teritorijose numatyta pastatyti po du laikinus pastatus. Korpusuose A bus įrengtos patalpos dviem darželio grupėms, kuriose tilps po 20 vaikų, o korpusuose B – po vieną grupę vaikams nuo 2 iki 3 metukų.

Numatoma, jog į laikinus pastatus bus perkelti vaikai iš rekonstruojamo darželio „Svirpliukas“, esančio Skulptūrų parke.

Teigiama, jog toks sprendimas pasirinktas, nes šiaurinės miesto dalies ikimokyklinio ugdymo įstaigos yra perpildytos, nėra erdvės, kur papildomai būtų galima įkelti vaikų.

Laikinuosius darželius įrengs nuomos konkursą laimėjusi bendrovė „Cramo“. Bendra kontrakto vertė – 489 711,2 Eur. Sutartis pasirašyta dvejiems metams su galimybe ją pratęsti tokiam pačiam laikotarpiui.

Laikinų darželių projektinius pasiūlymus pristatęs J. Vasiljevas aiškino, kad moduliniai pastatai atitinka visus teisės aktuose numatytus reikalavimus. Nors statiniai ir yra laikini, jiems vis tiek suteikiamas leidimas veiklai – higienos pasas.

„Tokių darželių jau esame pastatę Šiauliuose, Kelmėje, Pakruojyje“, – teigė J. Vasiljevas.

Viešame svarstyme aktyviai dalyvavę darželinukų tėvai buvo labiau nepatenkinti nei tryško džiaugsmu. Nepasitenkinimas sklido ir iš „Obelėlės“ bei „Pingvinuko“ tėvų bendruomenių, neatsiliko ir „Svirpliuko“ darželinukų tėvai.

Viena mama teiravosi, kodėl laikiniems statiniams pasirinktos būtent „Obelėlės“ ir „Pingvinuko“ teritorijos, nes juk yra darželių ir arčiau „Svirpliuko“.

„Dabar vaikus reikės vežti vos ne į kitą miesto galą, o dar į darbus reikia suspėti“, – piktinosi viena mama.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė teigė, jog buvo įvertintos kone visos šiaurinėje miesto dalyje esančių darželių teritorijos.

„Vertinome, kur galima statyti tokius pastatus. Atsižvelgta į komunikacijas, užstatymą, teritorijos dydį, net į tai, ar nereikės iškirsti medžių. Viską įvertinus ir buvo pasirinkti šie darželiai. Suprantu, kad nepatogu, bet tai laikina“, – kalbėjo L. Prižgintienė.

Tėvai teiravosi, kodėl tie laikini pastatai nestatomi paties „Svirpliuko“ teritorijoje. Jie išgirdo paaiškinimą, kad ši teritorija bus didelė statybvietė, tad vaikams nebūtų saugu.

Klaipėdiečiai skaičiavo, jog į laikinus statinius netilps visi vaikai iš „Svirpliuko“, nes juose gali būti ugdomi daugiausia 120 vaikų, o „Svirpliuke“ yra daugiau.

„Sprendimų dar ieškome, bet jų tikrai rasime. Visi variantai bus aptarti su „Svirpliuko“ bendruomene. Tikrai nebus taip, kad dar rugpjūtį tėvai nežinos, kur vesti vaikus. Bet ir nebus taip, kad bus labai gerai“, – konstatavo L. Prižgintienė.

Priekaištus bėrė ir darželių, kurių teritorijoje iškils laikini pastatai, vaikų tėvai. Anot jų, laikini darželiai bus pastatyti ant vaikų žaidimų aikštelių, tad jų sumažės, o vaikų, kurie jomis naudosis, padaugės.

„Obelėlės“ darželio sklypas bus išplėstas – tvora perkelta iki sklypo ribos, tad erdvės bus daugiau nei yra dabar. Toje teritorijoje ir bus įrengtos naujos žaidimų aikštelės“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas.

Darželio „Pingvinukas“ tėvai ir darbuotojai net raštu išdėstė savo prašymą šios ikimokyklinės įstaigos teritorijoje nestatyti laikinų pastatų. Tačiau viešame svarstyme tapo aišku, kad į tokį prašymą nebus atsižvelgta.

„Klaipėdoje dar nebuvo tokio atvejo, kad viena įstaiga nepriimtų rekonstruojamos įstaigos vaikų. Taip jau sutvarkėme ne vieną mokyklą, darželį, kai vaikus laikinai reikia perkelti į kitas įstaigas. Aišku, būna nepatogumų, bet visi draugiškai gyvena. Vaikus reikia iškelti, nes kitaip nieko nesuremontuosime, pastatai tiesiog sugrius. Šiandien visi darželiai yra pilni, niekur negalime papildomai įkelti vaikų, todėl ir reikia šių laikinų pastatų“, – kalbėjo L. Prižgintienė.

Planuojama, jog laikini darželiai bus pastatyti gegužę, o vaikai į juos iš „Svirpliuko“ perkelti nuo kitų mokslo metų pradžios.

3 Comments

  1. Dalia

    Kodel ne atvirksciai laikinus pastatus i siaurine dali statyt kur nera saules,o vaiku zaidimo aiksteles palikt vaikams.Sukis vaikus i ta dali kur saules ir silumos ner o pastatus i kaitra.Cia apie „obelele” valstieciu gatveje

    Reply
  2. Zydra

    Manau žurnalistė pasimetė savaitės dienose,kada vyko pasitarimas….

    Reply
    • akadministratorius

      Ačiū, pataisėme.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Dėl situacijos „Obelėlėje“ – kreipimasis į policiją, atšaukiama direktorė

Tokios situacijos, kaip užfiksuota Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Obelėlė“, nebus toleruojamos, žada Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus. Žinia, kovo pabaigoje Valstybinės maisto ir ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Švietimas

Darželyje - gausybė pažeidimų organizuojant maitinimą

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad jos Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai praėjusią savaitę atliko planinį patikrinimą Klaipėdos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Prie itin judrios sankryžos - motociklų salonas

UAB „Mėmelio valdos“ užsakymu šalia Palangos plento ir Liepų gatvės sankryžos, sklype Ragainės g. 24, projektuojamas prekybos paskirties pastatas su ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This