Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui – „Gėlių kalbėjimas“

Kultūra

Klaipėdos koncertų salė kviečia paminėti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metį net dviem koncertinėmis programomis. Pirmoji įvyks kovo 6 d., penktadienį, 18.30 val., Klaipėdos koncertų salės I aukšto fojė. Tai programa „Gėlių kalbėjimas“, pavadinta pagal vienos drąsiausių to laikmečio asmenybių – kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno kantatą, sukurtą Jono Meko tekstais.

Vilniaus kvartetas. Dmitrijaus Medvedevo nuotr.

To paties autoriaus eilės inspiravo ir kitus kompozitorius, tarp kurių buvo Bronius Kutavičius, vokalinių oratorijų, muzikinio ritualo meistras. J. Meko tekstu jis yra parašęs vokalinį kūrinį „Ant kranto“, taip pat skambėsiantį būsimoje programoje. Kartu bus pagerbtas poeto ir avangardinio kino kūrėjo, prieš metus užgesusio tolimajame Niujorke ir amžinam poilsiui atgulusio gimtojoje Biržų žemėje, J. Meko atminimas.

Koncerte skambės J. Juzeliūno kantata balsui ir styginių kvartetui „Gėlių kalbėjimas“ bei „Ragamalika“ medinių pučiamųjų kvintetui, liudijanti autoriaus domėjimąsi neeuropinėmis muzikinėmis kultūromis.

Jeronimas Kačinskas – kitas menininkas, išeivis iš Lietuvos, kurią jis paliko 1944 metais, kaip ir J. Mekas. Abu jie trumpam rado prieglobstį Vokietijoje, o vėliau persikėlė į JAV. Atkurtos nepriklausomybės metais J. Kačinskas kelis kartus perskrido Atlantą ir aplankė gimtinę.

Koncerte bus atliktas J. Kačinsko Styginių kvartetas Nr. 3, dedikuotas Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijai, kurioje kompozitorius mokėsi, o vėliau dirbo.

Dar vienas koncerto autorius, praeityje susijęs su Klaipėda ir S. Šimkaus konservatorija – žymus kompozitorius Osvaldas Balakauskas. Jis buvo išrinktas į Sąjūdžio Seimo tarybą, o atkūrus nepriklausomybę kelerius metus ėjo garbingas Lietuvos ambasadoriaus Prancūzijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje pareigas.

Keturi koncerto autoriai – J. Kačinskas, J. Juzeliūnas, O. Balakauskas, B. Kutavičius – apdovanoti Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Ja pagerbtas ir koncerte dalyvausiantis kolektyvas – Valstybinis Vilniaus kvartetas, skaičiuojantis jau 55-uosius kūrybinės veiklos metus. J. Kačinsko, J. Juzeliūno ir B. Kutavičiaus kūrinius grieš Dalia Kuznecovaitė (I smuikas), Artūras Šilalė (II smuikas), Monika Augulytė (altas) ir Augustinas Vasiliauskas (violončelė).

Scenoje taip pat pasirodys perspektyviausi jaunesnės kartos muzikai  – sopranas Gunta Gelgotė ir Kristupo pučiamųjų kvintetas Giedrius Gelgotas (fleita), Ugnius Dičiūnas (obojus), Andrius Žiūra (klarnetas), Andrius Dirmauskas (valtorna), Andrius Puplauskis (fagotas).

Kvintetas atliks O. Balakausko „Aerofonija 2“ ir Mykolo Natalevičiaus „Perpetuum mobile“.

Koncertą ves muzikologė, LRT radijo laidų vedėja Jūratė Katinaitė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Grammy“ nominantai įrašinėja Klaipėdos kamerinio orkestro kompaktinę plokštelę

Klaipėdos kamerinis orkestras šiemet skaičiuoja trisdešimtuosius veiklos metus. Šią savaitę orkestras Klaipėdos koncertų salėje įrašinėja kompaktinę plokštelę, kurios išleidimas taps ...
2022-02-03
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdoje atgims barokas

Spalio 29 d. 18 val. Klaipėdos kultūros fabrike žiūrovai turės galimybę nemokamai išvysti jausmingą muzikinio spektaklio „Apie afektus, arba „Dramma ...
2021-10-05
Skaityti daugiau

Svarbu, Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas

Kopgalyje – karantinas, mieste – didžiulis gaisras

Rugsėjo pradžia tarpukario Klaipėdai atnešdavo ne tik įvairių naujovių, bet ir didelių nelaimių. Apie visa tai ir kitus išskirtinius to ...
2020-09-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This