Darykime gerus darbus, nors ir nebus už juos atlyginta

Mums rašo

Gintaras Stankaitis
2020-03-06

Komentarų: 1

Mano a.a. močiutė sakydavo – duona yra šventa, nedrįskite jos mesti. Pamenu, kaip laukdavom pirmo duonos kepalo iš pečiaus, pešdavomės dėl pirmos riekės kvepiančios, traška plutele šiltos duonos. Močiutė, baigusi namų ekonomės mokslus, puikiai žinojo, kiek ir kada reikia iškepti duonos visai šeimai. Šilti kepalėliai, suvynioti į drobulę, ramiai atguldavo vėsioje šėpoje.

Duoną pjaudavo tik senelis specialiu duonriekiu peiliu lygiai, įsirėmęs į petį, visiems po vieną. Už ne pagarbą duonai skaudžiai bausdavo. Sakydavo – jūs nežinot, ką reiškia neturėti duonos. Juodos duonos 2 riekės, lašinių bryzas ir svogūnas dažniausiai būdavo vieninteliai pietūs dirbant sunkius lauko darbus.

Dabar laikai kitokie – parduotuvėje per 20 rūšių duonos gaminių su nustatytu galiojimo terminu visų skonių poreikiams tenkinti. Vartotojiška visuomenė „iš ražkažiaus“ ramia sąžine išmeta padžiūvusią duoną į šiukšliadėžę, užuot ją atšviežinus ar kitaip panaudojus. Mano močiutė žinojo daug būdų tai padaryti ir niekada nemačiau išmestos duonos.

Jei atsiranda žmonės, norintys realiai pagelbėti, jie gali būti pasmerkti už suteiktą duoną, kurios „galiojimo“ laikas „pasibaigė“ vakar.

Išpaikinta visuomenė, neretai grįžusi iš emigracijos, piktinasi, kad tokia duona nemokamai buvo pavaišinti jų seni tėvai, likę Lietuvoje prižiūrimi socialinių tarnybų. Kreipiamasi į žiniasklaidą, keliamos bangos ir emocijos lygioje vietoje pamirštant, kad vaikų pirminė prievolė yra karšinti savo senus tėvus. Nejaugi mūsų Lietuvėlėj reikia karo ar bado, kad žmonės vėl pradėtų gerbti mūsų duoną kasdieninę?

Nesuprantu, kodėl žmonės, realiai padedantys vargstantiems, yra kalami prie sienos? Surasti rėmėjus, kurie be jokios privalomos reklamos padėtų artimui, ne taip paprasta. O turintys teisę labdarą gauti ir ją dalinti yra apdergiami viešai „fake news“ stiliumi. remiantis „įsižeidusiais“, jau yra norma.

Kyla klausimas – gal jau pasiekėme gerovės valstybės aukštumas? Jei neliks rėmėjų, ir tie 93 iš 95 nebegaus jokios papildomos paramos? Kas už tai atsakys? „Klaipėdos“ dienraštis? Be abejo bus kaltas Paramos centras, kad „nieko nedirba“.

Iškuopus konteinerių turiniu užpildytą butą, gali sulaukti kaltinimų pavogus milijoną. Pabandykit atsiginti, jei jūs savanoriškai, pačių geriausių ketinimų vedamas tai darote. Tai socialinių darbuotojų ir jų padėjėjų kasdienybė.

Visokio plauko visuomeniniai veikėjai piarinasi vienetiniais pagalbos atvejais neįgaliems žmonėms. Tai būtų sveikintina, jei nebūtų nurašomas ilgametis ir kantrus socialinės paramos centro darbas su  daugiau nei 2100 klaipėdiečių, iš kurių daugiau nei 420 socialinės paslaugos teikiamos nuolat.

Kaip sako išminčiai „Nei vienas geras darbas nelieka nenubaustas“. Bet vis tiek darykime gerus darbus, nors ir nebus už juos atlyginta.

1 Comment

  1. MICHAILAS

    Eilinis soc.paramos centro „perliukas” dalinti senukams pasenusius produktus. Kaip gyvuliams!

    Ar gali istaigai vadovauti vadovas kuris nesugeba paziureti ka duoda savo klientams?

    Direktores kalbos citatos:

    „Galiojimo terminų aš netikrinu”
    „Niekas nesiskundė, visi patenkinti”
    „Jei kam nepatinka, gali neimti”

    Centras suskubo savo FB publikuoti kito autoriaus straipsni „Kita medalio (paramos) pusė.”, kuriame autorius Gintaras Stankaitis (wow koks sutapymas Centro Direktores vyro vardas ir pavarde, sprendziant is deklaracijos identiski) nedviprasmiskai be jokios priezasties staiga nusprendzia… izeisti speju kad musu grupes https://www.facebook.com/groups/Stefanija/ narius (!)

    Citata:

    „Visokio plauko visuomeniniai veikėjai piarinasi vienetiniais pagalbos atvejais neįgaliems žmonėms ”

    Na virsune!

    Miela Direktore, kartu su savo seimos nariais bei nuolankiais pavaldiniais bukit miela – atstokit nuo musu. Gyvenkit savo gyvenima ir darykit savo darba atsakintgai ir tiek.

    Toks elgesis- pokampiais, per giminaicius bandyti izeisti savanorius, kurie pagal savo isgales o ne uz atliginima bando pagelbeti vienam ar kitam zmogui nedera Jums kaip Valstybes tarnautojui! Juolab kritikuoti mus ir vertinti kas ir kur jusu galva „piarinasi ” nera numatyta jusu pareigybeje, tad ir nedarykit to!

    Drisciau priminti kad socialiai remtini zmones yra jusu KLIJENTAI o ne asmeniniai vergai, kuriems draudziama padeti.

    Visuomene Jums moka uz tai kad JUS dirbat JIEMS. Ir jei jau uz atliginima administruojat PARAMA – pirma ka privalot padaryti patikrinti ar ta produkta galima skirti paramai. Gal ten ziurkiu nuodai. Kas tada?

    Drisciau priminti kad socialiniai darbuotojai yra jusu BENDRADARBIAI o ne internetiniu troliu rasancius jums liapsusus po straipsniais spaudoje armija! Dirbkit savo darba atsakingai ir nieks jums nei zodzio nesakys.

    Mieli socialinio centro darbuotojai Jus pasirinkot savo darba is meiles zmogui. Ir uz tai visuomene yra Jums dekinga.

    Dar karta prasau : jeigu matot korupcijos apraiskas, neetiska vadovu elgesi, kisininkavima, „švogeriavimą”, paslaugu teikima uzaukstintom kainom, mobinga, „otkatus” – NETYLEKIT!!!

    Jus dirbat visuomenei svarbu darba ir turit gauti supergera atliginima, supergeras darbo salygas! Visuomene Jus palaikys!

    Jus puikiai zinot situacija centro vyduje. Zinau kad zinot! Itariu, kad bijot pasisakyti apie kai kurias problemas viesai. Suprantu kodel. Taciau garantuoju – jeigu tylesit, ir nieko nedarysit niekas nepasikeis.

    Jeigu zinot apie negeroves ir nelegalia veikla – praneskit i atitinkamas tarnybas, arba parasykit man. Garantuoju Jums anonimiskuma bei susitikimus su miesto vadovais, atsakingu instituciju vadais kurie isklausis ir isanalizuos situacija.

    Keiskim socialiniu paslaugu pasauly i geraja puse!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Lapkritį brango kava ir duona, pigo saldumynai ir šiluma

Statistikos departamentas skaičiuoja, kaip kito maisto bei pramoninių prekių kainos ir paslaugos lapkričio mėnesį. Lapkritį, palyginti su spaliu, vartojimo prekių ...
2022-12-08
Skaityti daugiau

Ką pasakoja archyvas, Svarbu

Vandenvietės sklype - didžiulė gamykla

1949-aisiais sovietinės Lietuvos vyriausybė buvo priėmusi sprendimą, galėjusį nulemti visiškai kitokią miesto raidą – teritorija, kurioje po 15 metų buvo ...
2022-09-10
Skaityti daugiau

Ką pasakoja archyvas, Svarbu

Klaipėdoje - nei duonos, nei druskos

Grūdų sandėliuose – antisanitarinė padėtis, maisto produktai pervežami taroje, neatitinkančioje higieninių normų, lauko prekyba jais vykdoma iš atvirų dėžių arba ...
2022-08-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This