Dienos akimirka arba Kai suvoki, kokioj valstybėj gyveni

Mums rašo

Auklėtojas Mindaugas
2020-03-06

Komentarų: 0

Valstybėj, kurioj esama ideologija sako – viskas privalo nešti pelną.

Valstybėj, kurią „užgrobė” besieliai, net ne žmonės. Negi žmogus taip pasielgtų?

Ne, neturiu galvoj tų vargšų, kurie paklūsta vardan atlyginimo oficialiam raštui ir dirba savo darbą, kalbu apie sistemą, jos etiką, kurioje vaikų gerovė, jų interesai, švietimas jau seniai nėra prioritetas.

Jei reiks rinktis – statyti gyvenamą kvartalą, tiesti gatvę greta, vos už kelių metrų nuo darželio teritorijos, kurioje laksto vaikai ar atsižvelgti į faktorių, kad čia yra mokykla/darželis, kurioje mokoma gyvent darnoje su gamta, vertinti tai ir žmogiškai inicijuoti projekto pakeitimus, kad tik leisti jiems klestėti, tai jūs jau žinot, kas bus pasirinkta – tiesti kelius, statyti kvartalus, plėsti miestą bet kokia kaina, nes tai… tai tiesiog atneš materialinę naudą, o ką čia mokykla ar darželis – jie jokios naudos šventajai ekonomikai neatneš. Toks jų mąstymas siauras, netoliau savo nosies.

Kertam ir kuo skubiau, taip skubam, kad pirma imam pjauti, tik po to užsitveriam apsauginę juostą nuo teritorijos, kurioje žaidžia vaikai, bet išgirdę klykančius pjūklus niekaip nesutinka su tuom, ką mato ir drauge skanduoja „nebepjaukit medžių, nebepjaukit medžių…”

Terminas – kovo 15, reikia skubėti.

Ir jie skuba, nemato nei mokyklos, nei darželio, vaikų, ką kalbėt apie gilesnius dalykus, kaip kad – medis gyvas, jo vertę klimatui, orui, žmogui, kad medis, miškas yra namai ir jo vertė neįkainojama. Jie tik skaičiuoja materialinę vertę – kiek sumokėjo verslas už nukirstus medžius, kokia medienos kaina, kiek sklype bus įrengta gyvenamųjų namų, kiek gryno pelno visa tai sukraus.

O eilėj stovi visas tinklas ryšių,. per kuriuos reikalai sutvarkomi taip, kad akimis regimas miškas dokumentuose virsta į vietą, kurioje miško, medžių net nėra. Ir tai joks kirtimas, tai išmiškinimas – tiesiog pašalinami medžiai, kurių čia neturėtų būti. Valstybinė miškų urėdija tiesiog pakeitė rekreacinio miško paskirtį ir atidavė privačiam verslui už kompensaciją tą mišką išmiškinti.

Žinot, čia neturėtų būti ir kelio, jam leidimas dar neišduotas ir projektas dar nepatvirtintas, bet jie jau ramūs, skaičiuoja pelnus. Jie ramūs, nes garantuoti, jog biurokratinė mašina už skatikus padarys viską, kad tik verslo interesas paimtų viršų, nes vaikų, jų šauksmo jie net nepastebėjo.

O kam? Va, raštas, popieriai – viskas legalu.

Gerai, mes jau suprantam, kokioj valstybėj gyvenam.

Ir mes suprantam, kad pokytis esam mes. Ir mes prisiimam atsakomybę išugdyti kartą, kuri bus neabejinga, protinga, pilietiška ir jautri. Ir ši diena tai paliudijo.

Ir nors diena buvo sunki emociškai, vien dėl to esame nusiteikę ir toliau kurti geresnį rytojų.

Vardan tos.

Beje, neabejingus gamtai ir norinčius kažką daryti, kviečiu jungtis į grupę Klaipėdos medis – pilietinė iniciatyva.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Pasirodė pirmosios naujos Klaipėdos kultūros apraiškos*

Žinia, dabartinė uostamiesčio valdžia siekia, kad menas nebūtų ale frace de scheiko, o būtų suprantamas paprastai liaudžiai, lenininio etalono. Ir ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This