Trys parodos

Mums rašo

Vytautas Valevičius
2020-03-08

Komentarų: 1

Gerai, kad gyvenimas net grėsmės akivaizdoje yra aktyvus. Bijoti nereikia, reikėtų tik saugotis nereikalingų dalykų. Bet aš ne apie tai. Ši savaitgalį mačiau ir dalyvavau trijose parodose.

Pirmoji buvo atidaryta Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakultete. Jos autorius dėstytojas doc. Simas Žaltauskas pristatė savo personalinę tapybos parodą „Amarilis 2”. Klaipėdiečiai, kurie bent kiek domisi tapyba yra ne karta matę šio autoriaus darbus. Štai vienas iš jų:

Parodos atidarymas neapsiėjo be netikėtumų kolegoms ir studentams. Simas Žaltauskas, dekano Alvydo Klimo padedamas, pasikabino drobę ir per vieną akademinę valandą, grojant techno muzikai, nupiešė jam dovanotų gėlių puokštę. Kaip juokavo kolegos, jis parodė kaip per valandą uždirbti dešimt tūkstančių.

Vakarojant su svečiais, Simas Žaltauskas perskaitė ir keletą savo eilėraščių, išleisto dailininkų poezijos rinkinyje.

Si;said galerija sezoną pradėjo kartu su Agnieszka Wolodzko ir Marek Wolodzko. Pristato savo požiūrius į tarsi tuos pačius dalykus. „Tuo požiūriu…”

Kaip rašo organizatoriai: „Parodos idėja gimė apmąstant autorių tiesioginį ryšį su Peru Amazonijoje gyvenančių borų tautos indėnų kultūra. Ji tarsi iš dviejų dalių: etnokultūrinės ir meninės. Agnieška pristatė sako kūrinį „Lietus“.

Vytauto Valevičiaus nuotr.

Man įdomesnė tapo ilgo pokalbio su Mareku išvada: į parodų atidarymus reikia vaikščioti. Viena, buvo viskas paaiškinta ir parodyta. Antra, pasikalbėjus su autoriais sužinai tą, ko niekur kitus nerasi ir nesužinosiu.

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios Imanuelio Kanto bibliotekos Meno skyriaus vedėja pakvietė į Gintarės Skroblytės grafikos parodos „Marios” atidarymą.

Miunsteryje gyvenanti Gintarė parodas rengia nedažnai, o dar rečiau – Lietuvoje, tačiau nei laikas, nei atstumai iš jos kūrybos neištrina prigimtinių gamtos motyvų. Vandenys, marios, žmogaus gyvenimas vandens kaimynystėje, jo patiriamos emocijos, ilgesys, ramybė – viskas atsikartoja Gintarės raižiniuose, litografijose, ofortuose.

Labai sunku rašyti apie jos darbus, nes jie mane pakerėjo. O per tuos meilės akinius pasaulio nepamatysi.

Labai paprastomis priemonėmis grafikė sugeba parodyti aplinką taip, jog lieka daug vietos fantazijai. Jos priemonės tikrai profesionalios, gaila jog fotoaparatas, bent man, nesugeba to atskleisti. Bet pabandysiu:

1 Comment

  1. algirdas

    Galėtų būti dažnesnes kultūros įvykių apžvalgos. Gal daugiau dalyvių būtų. Miestas gerėtų

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kuo reikšmingas Kantas?

Gimimo data 1724 m. balandžio 22 d., gimimo vieta – Karaliaučius. Mes intensyviai bandome jį pasisavinti, nes tam pritaria istoriniai ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This