Inkaro skersgatvis iškeliaus nebūtin

Miestas

Klaipėdos miestiečių draugijos pirmininkas Benas Volodzka kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybę ir Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyrių, kad uostamiestyje nebūtų panaikintas Inkaro skersgatvis, esantis šalia Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco”) teritorijos, buvusiame Vitės kvartale.

Į miesto Tarybos komitetus jau iškeliavęs Savivaldybės administracijos parengtas sprendimo projektas argumentuojamas dar 2004 m. balandį parengtu detaliuoju planu ir aplinkybe, kad šiame skersgatvyje registruotų adresų objektų nėra ir „realybėje gatvė neegzistuoja”.

Miesto Tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas pirmadienį nesuabejojo tokio sprendimo reikalingumu.

„Inkaro skersgatvis yra valstybės saugomos Klaipėdos miesto istorinės dalies, vad. Naujamiesčiu (kodas 22012) Vitės istorinės dalies teritorijos urbanistinio paveldo požymis, taip pat tai yra Klaipėdos miesto nekilnojamoji kultūros vertybė. Anksčiau iki 1945 m. buvo Anker Strasse. Todėl Klaipėdos miestiečių draugija prieštarauja bet kokiam urbanistinio paveldo naikinimui, nes suardžius gatvių tinklą istoriškai ir kultūriškai pasižyminti teritorija praranda bendruosius požymius. Tai reiškia, kad panaikinus šį Vitės kvartalo reliktą, bus visiškai sunaikintas Vitės gatvių struktūros tinklas. Manome, kad turi būti ne tik išsaugotas šis išlikęs unikalus urbanistinis audinys, bet ir atkuriama visa Vitės gatvių struktūra. Ši apleista ir potencialiai neišnaudojama teritorija didina palankias sąlygas plėstis Klaipėdos uosto privačioms kompanijoms ir kuria nepalankią kaimynystėje esančią miestiečių gyvenimo aplinką. Sunaikinus Inkaro skersgatvį, prarandama galimybė atkurti sovietmečiu ir po 1990 m. sunaikintą Vitės istorinės dalies gatvių struktūrą. Tai yra urbanistinio paveldo dalis ir Vitės buvusio užstatymo vienas iš požymių, kurio sunaikinimas yra netoleruotinas”, – rašoma minėtosios draugijos rašte.

Jame taip pat prašoma išsaugoti Inkaro skersgatvį ir jį sutvarkyti kaip Klaipėdos miesto nekilnojamąją kultūros vertybę, atkurti sunaikintą Vitės kvartalo gatvių tinklą ir gatvelių funkcijas bei „nesudaryti galimybių Klaipėdos uosto plėtrai į istoriškai pasižyminčią Vitės teritoriją”.

„Jis trukdo investuotojams planuoti. Tai klaida, likusi iš senų laikų. Anksčiau kažkada toks buvo”, – minėto komiteto posėdžio metu teigė Savivaldybės administracijos Geodezijos ir GIS skyrius vedėjas Vytautas Nausėda.

Komiteto narys Viktoras Senčila atkreipė dėmesį, kad šis gatvėvardis turi istorinę prasmę ir jį esą reikėtų išsaugoti.

„Pavyzdžiui, šalia yra Sankryžos gatvė, kurios pavadinimas nieko nereiškia. Yra netoli ir bevardžių, gal reikėtų joms panaudoti”, – sakė V. Senčila.

Komitetas vienbalsiai pritarė tokiam sprendimo projektui su protokoliniu pavedimu, kad Inkaro skersgatvis pagal galimybes atsirastų kitoje vietoje.

1 Comment

  1. sukos

    Klasco pasiglemžė pakrantę ir ryja miestą. Neduot pratęsti baltų sandėlių – palapinių terminą.Po penkių metų susikurps galimybė privatizuoti teritoriją iki gatvės. Pralobs tik keli savivaldybės pizdukai ir Klasko, o miestiečiai rys dulkes ( pastovėkit prie tvoros- užsikosėsit ) ir matys špygą ant sienos, marių perimetru.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Organizuoja piketą prieš „Bastionų namus“

Klaipėdos miestiečių draugija skelbia, jog šį ketvirtadienį, 8.15 val., prie Klaipėdos savivaldybės (Liepų g. 11) organizuos pilietinę akciją–piketą „Sutramdykime senamiesčio ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kelio į Šiaurės ragą projektiniams pasiūlymams - ne patys maloniausi epitetai

Ketvirtadienio vakarą surengto viešo į Šiaurės ragą vedančios Danės gatvės atkarpos projektinių pasiūlymų pristatymo metu jo autoriai turėjo išgirsti nemažai ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This