Senajame turguje kontrolieriai ieškos daugiau direktoriaus nuodėmių

Miestas, Svarbu

Savivaldybės valdomoje bendrovėje „Senasis turgus“ išsamiai bus ieškoma, ar jos vadovas nepridarė nuostolių. Įmonės veiklos auditą nuspręsta atlikti, kai paaiškėjo, kad jos direktorius valdiškus pinigus neva panaudojo tam, kad galimai savo naudai gerokai pigiau nusipirktų naują automobilį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir vidaus audito tarnybos išaiškintą schemą, kaip Senojo turgaus direktorius Arvydas Gaudiešius sugebėjo šios įmonės lėšomis penkerius metus mokėti už naują automobilį, kuriuo naudojosi ir jo privati bendrovė, o vėliau ji transporto priemonę ir įsigijo, pirmadienį nagrinėjo miesto tarybos Kontrolės komitetas.

„Atvira Klaipėda“ praėjusią savaitę rašė, jog 2014 metų pavasarį Senojo turgaus direktorius su banku, kuriame dirbo jo žmona, pasirašė automobilio veiklos nuomos sutartį. Sutartyje buvo numatyta, jog bendrovei „Senasis turgus“ 60-iai mėnesių išnuomojamas automobilis ,,Škoda Superb“, pagamintas 2014 metais, o jo vertė yra 23 166 Eur. Sutartyje buvo ir neįprasta detalė – „Senasis turgus“ įsipareigojo sumokėti ir sumokėjo 3475,6 euro dydžio avansą, o vėliau kas mėnesį mokėjo po 297,67 Eur. Kontrolieriai nustatė, jog Senasis turgus už automobilio nuomą faktiškai sumokėjo 21,4 tūkst. eurų.

„Kitaip tariant, ši sutartis turėjo būti ne veiklos nuomos, o išperkamosios nuomos, nes per tuos penkerius metus Senojo turgaus lėšomis už automobilį buvo sumokėta beveik visa jo kaina. Be to, Senajam turgui ši veiklos nuomos sutartis nebuvo naudinga. Įprastai šia sutartimi teikiamos ir kitos paslaugos – automobilio draudimas, techninė priežiūra ir panašiai, tai yra sutarties privalumai. Šiuo atveju „Senasis turgus“ savo lėšomis mokėjo už draudimą, techninę priežiūrą, per penkerius metus sumokėta daugiau nei 6 tūkst. eurų. Galima drąsiai sakyti, kad ši sutartis bendrovei tikrai nebuvo naudinga“, – Kontrolės komiteto posėdyje tyrimo išvadas komentavo Kontrolės ir vidaus audito tarnybos vedėja Daiva Čeporiūtė.

Įdomi detalė ta, jog sudarant automobilio veiklos nuomos sutartį, tą pačią dieną buvo pasirašyta ir atpirkimo sutartis, kurioje numatyta, kad pasibaigus nuomos sutarties terminui už nustatytą atpirkimo kainą – 5792,4 Eur – bankas pirmumo teise atpirkti automobilį siūlys kitai bendrovei, kurios duomenys viešai neskelbtini.

„Taip ir atsitiko. Kai veiklos nuomos sutartis pasibaigė, tą automobilį iš banko nusipirko neskelbtina bendrovė, o iš jos po kelių dienų minėtą automobilį nusipirko bendrovė „Alkas“, kurio direktoriumi taip pat dirba Arvydas Gaudiešius. Realiai rinkoje to automobilio kaina buvo apie 12 tūkst. eurų, o A. Gaudiešiaus bendrovė už jį sumokėjo 6293 eurus“, – tvirtino D. Čeporiūtė.

Tyrimo metu taip pat buvo nustatyta, kad Senojo turgaus direktorius 2014 metų gegužę, praėjus vos porai mėnesių nuo automobilio veiklos nuomos sutarties sudarymo, pasirašė šio automobilio ,,Škoda Superb“ subnuomos sutartį su UAB ,,Alkas“, kurios direktoriumi yra jis pats. Išaiškinta, kad nuo 2014 m. gegužės 23 dienos iki 2018 m. birželio 1-osios iš subnuomos gauta 2548,58 Eur pajamų, nors per tą laikotarpį Senasis turgaus už to paties automobilio nuomą sumokėjo žymiai daugiau pinigų.

„Tad mes ir darome išvadą, kad bendrovės „Senasis turgus“ sudarytas sandoris dėl automobilio veiklos nuomos neatitiko racionalaus, ekonomiško bei efektyvaus turto valdymo principų. Mūsų nuomone, pasirašyta automobilio veiklos nuomos sutartimi buvo sudarytos sąlygos trečiajam asmeniui – A. Gaudiešiaus įmonei ,,Alkas“ – gauti turtinės naudos (įgyti automobilį) UAB ,,Senasis turgus“ sąskaita, nes didžioji dalis jo vertės buvo padengta šios įmonės lėšomis, kas mėnesį mokant nuomos mokestį“, – teigė D. Čeporiūtė.

Ji pabrėžė, jog tyrimo išvados buvo pristatytos ir pačiam A. Gaudiešiui, tačiau jis su jomis nesutiko, aiškino, kad nepažeidė jokių teisės aktų. Praėjusią savaitę A. Gaudiešius parašė prašymą atleisti iš darbo.

Su tokiomis tyrimo išvadomis susipažinę Kontrolės komiteto nariai vienbalsiai pritarė kontrolierės rekomendacijai bendrovėje „Senasis turgus“ atlikti išsamų veiklos auditą.

„Jei yra nors mažiausia tikimybė ir galimybė, kad buvo ar yra veikla, kuri galėjo atnešti nuostolių bendrovei, auditą atlikti būtina, privalome tai išsiaiškinti. Šiuo metu „Senajam turgui“ ieškoma naujo investuotojo, vyksta derybos, tad ir prieš potencialų investuotoją reikia būti skaidriems“, – kalbėjo Kontrolės komiteto narys Vytis Radvila.

Jam antrino komiteto narė Alina Velykienė. Ji tvirtino, kad jei bus išaiškinta nuostolių atnešusi veikla, būtina kreiptis į teismą, kad tie nuostoliai būtų atlyginti.

„Dabar žiūrint, reali žala yra 6000 eurų, nes jei rinkoje automobilis kainavo 12000 eurų, o direktoriaus bendrovė jį nusipirko už 6000 eurų. Tai ir reikia išieškoti. Tai tarybinio piktnaudžiavimo reliktas. Labai gaila, kad taip vyksta, tai diskredituoja visas savivaldybės įmones“, – kalbėjo A. Velykienė.

D. Čeporiūtė žadėjo, jog auditas Senajame turguje bus atliktas iki liepos.

5 Comments

  1. Anonimas

    Būtinai paskelbkit audito išvadas!!! Iš didelio debesies bus mažas lietus! Neeee, tada nebebus macnumo… Aiškiai-užsakomieji straipsniai!!! Apšikti ir patapšnoti-čia Lietuva

    Reply
  2. Anonimas

    Ligita Girskiene,jūs lendat visur,kur tik galit,kur reikia ar nereikia,gal vertėtų susilaikyt?Ar pati be nuodėmės?Auditą reikia padaryt jūsų vadovaujamose įmonėse,nepriklausomą.Užklupt slaptai,tikiu kad panašių dalykų rastume ir pas jus.

    Reply
    • Antanas Baksas

      Anonimas gina apsišikusį direktorėlį naudodamas whataboutizmą. Hahaha.

  3. Savivaldybės įmonė

    Kada pagaliau Turizmo ir informacijos centre (TIC’e) bus atliktas išsamus auditas?

    Reply
  4. Anonimas

    Tai ką veikė valdyba? Kokie valdybos sprendimai? Bus valdybos sprendimų šiuo klausimu auditas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Bėgdamas nuo kontrolierių Andrius Žukas peržengė kritinę ribą*

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas dreba iš baimės ir kviečiamas vengia ateiti į Kontrolės komitetą pasiaiškinti apie mobinguojamiems savivaldybės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristatoma Senojo turgaus atnaujinimo vizija

„Pagrindinėje salėje formuojami prekybiniai stalai su stogeliais ir atitvarais imituojant senojo Klaipėdos miesto gatveles”, – tokią viziją dėl uostamiesčio Senojo ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This