Edvardas Brazys: „Mūsų vaikai nenori eiti į tokią mokyklą“

Veidai

Netrukus Lietuvos kino teatruose pasirodys naujas lietuviškas filmas „Sistema“, kuriame apnuoginami švietimo sistemos trūkumai. Šioje kino juostoje charizmatišką personažą įkūnijęs Klaipėdos dramos teatro aktorius Edvardas Brazys pasakoja, kad filme ironiškai kuriamas sustabarėjusios tvarkos ir įsišaknijusių stereotipų mokyklos vaizdinys, o jo kuriamas personažas klounas Andrius tampa nutrūktgalviu pavaduojančiu mokyklos direktoriumi, laužančiu stereotipus.

46-erių Edvardas Brazys filmavosi serialuose „Moterys meluoja geriau“ ir „Visi vyrai kiaulės“, yra sukūręs per 30 vaidmenų teatruose.

„Man šitas filmas buvo likimo duotas. Aš negalėjau jame nesifilmuoti, – juokiasi E. Brazys, prisiminęs pažinties su filmo idėja aplinkybes. – Pamenu, kai manęs klausdavo, kuo noriu būti užaugęs, iš pradžių sakydavau – kosmonautas, bet vėliau supratau, kad tai nesąmonė. Kartą man atėjo į galvą mintis, kad noriu būti klounas! O senelis sako: „Jei nori būti klounas, galvoji, mokytis nereikia?“ Kai man pasiūlė vaidinti klouną ir dar filme apie mokyklą, tai tarsi duoklę reikėjo atiduoti likimui. Karma tokia, žinot“.

Pasak jo, naujasis filmas – tai tarsi dabartinės švietimo sistemos karikatūra. Aktorius su karčia šypsena prisimena mokyklos laikus, kai matematiką ėmė suprasti tik savo senelio, o ne pedagogų dėka.

„Ir dabar taip yra, mokykla lyg konvejeris“, – įsitikinęs aktorius.

Pasak E. Brazio, švietimo sistema anuomet neįkvėpė būti kūrybiškam, smalsiam ir ieškoti savęs, mažai teįkvepia ir šiandien. Filme „Sistema“ ši problematika šaržuotai išryškinama per skirtingus charakterius,.

„Kodėl tvyro tokia atmosfera, kad vaikai nenori eiti į mokyklą? Studentai lyg ir gali susikurti kūrybišką aplinką. Tokia turėtų būti ir mokykloje“, – ugdymo sistemą kvestionuoja aktorius.

Jo personažas klounas Andrius, netikėtai tapęs mokyklos direktoriumi, imasi švietimo sistemos dogmų įspraustus moksleivius telkti kitokiai veiklai, atverti jų potencialą, įkvėpti būti savimi, išlaisvėti. Tokį direktorių Edvardas įsivaizduotų ir šiuolaikinėje mokykloje.

Filmo „Sistema“ aktorius įsitikinęs, kad švietimo sistema turėtų ir galėtų būti kitokia, o mokyklos vadovas turi galios brėžti gaires, būti pavyzdžiu ir įkvėpėju, imtis iniciatyvos „uždegti“ jaunimą. Deja, šiuolaikinėje mokykloje, aktoriaus nuomone, to vis dar labai trūksta.

E. Brazys svarsto, kad dabartinė švietimo sistema tebėra „senosios“ atspindys todėl, kad joje dirba nemažai tų pačių pedagogų, kurie mokė mus ir tebemoko mūsų vaikus. Kita problema, pasak aktoriaus, ta, kad klasėse yra per daug vaikų, kad kiekvienas iš jų būtų išgirstas ar pastebėtas, ugdomi jo gebėjimai, atskleidžiami talentai.

„Filmo „Sistema“ mintis ta, kad mes negalime užmigti, švietimo sistema turi transformuotis. Svarbu vaikus išgirsti“, – sako aktorius.

Jo nuomone, dabar jaunimas yra kitoks: ateina laisvesnė, drąsiau nuomonę reiškianti karta, nebijanti atskleisti savitumo, o tą savitumą turi pastebėti pedagogai, jo neužgožti.

Klaipėdiečių režisierių, scenaristų, kūrybinės grupės ir aktorių komandos sukurtas filmas „Sistema“ pasirinktuose kino teatruose pasirodys šių metų balandžio 3 dieną.

Parengta pagal „Media dia” pranešimą

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Laisvės gynėjų dienai skirti renginiai (atnaujinta)

Laisvės gynėjų dienos išvakarėse bus tradiciškai padėti atminimo vainikai vietose, kur 1991 m. sausio 12-osios vakarą rinkosi klaipėdiečiai ginti savo ...
2024-01-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Filmo „Sistema“ išankstinėje premjeroje – būrys žinomų veidų

Būrys žinomų žmonių ketvirtadienį Klaipėdoje skubėjo į naujo lietuviško filmo „Sistema“ išankstinę premjerą. Tarp kviestinių svečių – filme vaidinusios aktorės Eglė Jackaitė ir Regina Arbačiauskaitė, Daina ir Antanas Bosai su dukra, TV3 žinių vedėja Donata Račaitė, Violeta ir Vilius Tarasovai, choreografė ir šokėja Kristina Navickaitė-Tina, aktorė ir dainininkė Yeva Deli.
2020-09-18
Skaityti daugiau

Švietimas

Filmo „Sistema“ režisieriai: „Į aikštelę išvedame švietimo temą“

Klaipėdiečiai režisieriai Arūnas Eimulis ir Tomas Jašinskas rugsėjo 18 dieną Lietuvos kino teatruose pristato naują lietuvišką komediją „Sistema“, kurioje filmuojasi ...
2020-09-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This