Nepriklausomybės 30-mečio proga – susitikimas su buvusiu partizanų ryšininku

Kultūra

„Žemaičių apygardos Šatrijos rinktinės Žarėnų kuopos partizanai net neįtarė, kad to ryto aušra bus paskutinė. 1949-ųjų gegužės 21-ąją įvyko mūšis, po kurio nebeliko liudininkų. Jie prisiekė Dievui, kad kovos už Lietuvos laisvę iki paskutinio kraujo lašo, bet partizanai pralaimėjo fizinę kovą. Laisvės kovotojų gretos mažėjo, seko jų ginklų ir maisto atsargos, vis mažiau sulaukta gyventojų paramos. Visa naikinanti okupanto ranka grėsmingai susidorojo su ryšininkais. Tačiau pralaimėtame kare buvo laimėtų mūšių”, – apie meninės inscenizacijos-edukacinės dokumentikos „Dievo krėslas“ pristatymą kalba Donata Kazlauskienė.

Ji yra projekto „Žemaitijos partizanų keliais“ koordinatorė ir rengėja, o projektas, kurį parengė Telšių Žemaitės dramos teatro suburta iniciatyvinė grupė, bus pristatytas Klaipėdos etnokultūros centre ketvirtadienį, kovo 12 d., 18 val.  šalies nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio proga.  

Renginyje dalyvaus D. Kazlauskienė, paskutinis gyvas Šatrijos rinktinės partizanų laisvės kovų liudininkas, ryšininkas Adomas Gedvilas-Adzis bei  partizanų rekonstruktoriai – Aurimas Rapalis ir Egidijus Kazlauskis.

Kūrybinė komanda sukaupė ir susistemino nemažai istorinių dokumentų, fotonuotraukų, fiksavo liudininkų prisiminimus, kurių dėka ir gimė beveik valandos trukmės „Dievo krėslas“.

Filmo istorija sukurta, remiantis paskutinio Žemaičių apygardos Šatrijos rinktinės laisvės kovų liudininko, buvusio ryšininko, šiuo metu gyvenančio Klaipėdoje Adomo Gedvilo-Adzio prisiminimais ir jo pasakojimu.

Minėto projekto vadovas Mindaugas Drimba, koordinatorė ir rengėja D. Kazlauskienė, operatorius ir idėjos autorius Marijonas Breitmozeris (Mario Breit Mozer), režisieriai Donatas Žilinskas ir Badri Tserediani.

Klaipėdiečiai kviečiami apsilankyti renginyje, įėjimas laisvas.

1 Comment

  1. Durnuomenei skaldyti

    Kokie čia kovotojai? Visi vienodai vieni kitus tokius pačius žudė ir viskas. Gal užtenka vienus ar kitus garbinti arba niekinti. Žudė visi vienodai. Kare sentimentų nebūna. Kvaila yra vienus aukštinti kitus žeminti… Skaldyk ir valdyk principu veikiama visuomenė sužlugdoma paverčiant nuolankiais mankurtais pigios darbo jėgos eksportui tinkančius ir kitam panaudojimui…
    Žodžiu alesidijoto…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Istorinės Klaipėdos pėdos

Sugrįžta „Istorinės Klaipėdos pėdos“

„Atvira Klaipėda” tęsia praėjusiais metais pradėtą edukacinių laidų ciklą „Istorinės Klaipėdos pėdos“, kuriame pristatomi svarbiausi uostamiesčio istoriniai akcentai. Šiais metais ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

Regionas

Nusipelniusiai gydytojai suteiktas Kretingos rajono Garbės piliečio vardas

Sekmadienį Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje, minint Šv. Antano atlaidus ir Kretingos 770 metų jubiliejui dedikuotą miesto šventę, ...
2023-06-12
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Regionas

Kretingos rajono įdomybės

„Kretingos rajonas garsus ne tik senuoju pranciškonų vienuolynu ar gražiuoju Tiškevičių dvaru. Kretingos krašte tikrai rasite egzotikos, smagumo ir niekur ...
2021-08-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This