Marius Petrošius: „Automobilius palikite Klaipėdoje”

Mums rašo

Mindaugas Jonušas
2020-03-11

Komentarų: 0

Gamta sukūrė nuostabių kampelių, kurie gali džiuginti kartų kartas, jei žmogus sugebės tausoti, saugoti, nenuniokoti gautos dovanos.

Kuršių nerija – Lietuvos perlas, kurį reikia itin saugoti. Jei jis bus perkrautas automobiliais – žala greitai taps akivaizdi.

Malonią pramogą turizmo mėgėjams šiltuoju metų laiku žada gamtai palankus laivas „Forelle”, kuriame telpa aštuoniasdešimt keleivių.

Keliaudami automobiliu nepajustume jūros vėjo, bangų supimo ir kad esame pajūrio gyventojai. Kelionė laivu įkvepia meilę jūrai, o patirti įspūdžiai neleis abejingai žiūrėti į jūros, marių ekologines problemas. Apie jas ir kalbamės su laivo „Forrelle” kapitonu Mariumi Petrošiumi.

Kaip jums, laivo vadovui, svarbu prisidėti prie ekologijos?

Laive telpa 80 keleivių. forelle.lt nuotr.

Kaip ir daugeliui iš mūsų, ekologija šiomis dienomis yra vienas labiausiai keliančių nerimą klausimų. Jeigu prieš dešimtmetį ekologiškas gyvenimas buvo mada, tai dabar tai tampa svarbu daugeliui, nes tai veikia kiekvieną iš mūsų – dėl atsirandančių alergijų ir kitų įvairių civilizacijos ligų dažniausiai kalta žmogaus neatsakinga veikla, tad tik kartu tausodami gamtą, galime gyventi sveikesnį ir kokybiškesnį gyvenimą.

Juodkrantė įsikūrusi Kuršių nerijos nacionaliniame parke, tai vienas gražiausių ir unikaliausių kampelių ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Apkraudami šį pusiasalį automobiliais, aliname ir netausojame šio nuostabaus krašto. Vasaros metu iš Klaipėdos keliantys automobilius keltai vos spėja suktis, susidaro didelės mašinų spūstys pačiame Klaipėdos mieste, įvažiuojant į keltą ir grįžtant iš Neringos.

Laivu „Forelle” vienu metu gali plaukti iki 80 keleivių – jeigu vidutiniškai skaičiuotumėme 3 keleivius automobilyje, susidarytų net 25 lengvieji automobiliai, tai būtų nemažas CO2 kiekis, išmetama Kuršių nerijoje. Nors laivas „Forelle” skaičiuoja 85 metus, tai nėra taršus laivas, visi varikliai modernizuoti, tad laivas ekologija neatsilieka nuo naujai pastatytų laivų.

Ką šiais metais naujo žadate keleiviams?

Juodkrantėje šiais metais tęsime praėjusią vasarą pradėtą naują maršrutą Juodkrantė – Mirusios kopos – Juodkrantė. Tai unikali ekskursija, kuri paliks įspūdį kiekvienam, keliaujančiajam šia kryptimi.

Neringos kraštas vadinamas šalies perlu. Kaip dar be ekologijos galima jį tausoti?

Pilkosios kopos palieka neišdildomą įspūdį. Palmiros Mart nuotr.

Neringos kraštą galėtumėme tausoti, palikdami automobilius Klaipėdoje ar bet kurioje kitoje vietoje, kur tik kelia vandens transportas: tai ir Minijos kaime esantis keleivinis keltas, Drevernos uostelyje tai pat kelia keleivius į Kuršių neriją. Be to, turime nuostabius dviračių takus, tad čiupkime dviračius ir su visa šeima jais minkime, norėdami pamatyti šį nuostabų gamtos kampelį, arba kelkimės laivais.

Ką įdomaus galima pamatyti Juodkrantėje?

Juodkrantėje tikrai yra ką pamatyti – tai netoli esančios jau minėtos Mirusios arba Pilkosios kopos, kurios palieka neišdildomą įspūdį pirmąkart jas pamačiusiems, Raganų kalnas, Gintaro įlanka, Liudviko Rėzos kultūros centras, vietinė bažnyčia, pastatyta XIX amžiaus pabaigoje, smėlio skulptūros, tad čia ras ką veikti kiekvienas.

Apie laivą

Laivas „Forelle” pastatytas 1934 metais Vokietijoje, Flensburgo laivų statyklos bendrovėje. Tai buvo vienas pirmųjų Flensburgo įlankos motorlaivių, pradėjęs naują laivybos etapą.

Jau tada 23 metrų ilgio laivas, kuriame nėra nei vienos tuščios patalpos, garsėjo patogiomis sąlygomis keleiviams – skoningai įrengta kajutė, šildymas, iš čiaupo bėgantis šiltas vanduo – anuomet buvo negirdėtas komfortas.

Karo audras pergyvenusi „Forelle” išgarsėjo praėjusio amžiaus viduryje, pradėjusi legendinę „sviesto laivybą“ – sviesto ir kitų maisto produktų gabenimą iš Danijos į Vokietiją. „Forellei”  teko paplaukioti ir Elbės upėje, kol pagaliau įspūdingą istoriją turintis laivas pateko į mūsų Kuršių marių vandenis.

Šiuo metu „Forelle” siūlo maršrutus po Klaipėdos uosto akvatoriją, keliones į Juodkrantę, Nidą, Uostadvarį, lietuviškąja Venecija vadinamą Mingės kaimą. Laive telpa 80 žmonių, jame populiaru švęsti vestuves, jubiliejus, organizacijų šventes. Galima pasirinkti įvairias pramogos formas: užsisakyti kelionę pageidaujamais maršrutais ar laivą išsinuomoti visai parai.

  • Plaukimo sezonas prasideda gegužės 1 d. ir tęsiasi iki spalio mėn.
  • 2020 metų plaukimai vykdomi: nuo gegužės 2 d. iki birželio 30 d. šeštadieniais ir sekmadieniais, nuo liepos 1 d. iki rugpjūčio 30 d. kiekvieną dieną, nuo rugpjūčio 30 d. iki rugsėjo 27 d. –  šeštadieniais ir sekmadieniais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kelionės laivais: nuo žvejybos iki vėjaračių varžybų

Artėjant šiltajam metų laikui, pamaryje siūlomos kelionės laivais, kurių metu galima išbandyti ne vieną pramogą. Daugiau nei 70 įvairaus dydžio ...
2023-04-06
Skaityti daugiau

Mums rašo

„Veikiam.Lt“ nariai tapo pirmosios „Forelle“ iškylos dalimi

Paskutinį gegužės mėnesio savaitgalį pramoginis, aštuoniasdešimt keleivių talpinantis laivas „Forelle“ pradėjo plaukiojimo sezoną. Šiemet laivybos sezonas atidarytas gegužės pabaigoje, jis vėlavo dėl ...
2020-06-03
Skaityti daugiau

НОВОСТИ

Возобновляются рейсы речных теплоходов по маршрутам Клайпеда – Юодкранте и Каунас – Нида

В столице литовского взморья вновь открывается возможность путешествовать по Куршскому заливу. Представители прогулочного судна „Forelle“ сообщили о возобновлении рейсов по ...
2020-05-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This