Klaipėdos šventės ir paplūdimiai – be plastiko

Miestas, Svarbu

Siūlymas Klaipėdos paplūdimiuose ir mieste per masinius renginius ir šventes atsisakyti vienkartinės plastiko taros skinasi kelią – gautas pirmasis politikų pritarimas. Tačiau pritardami tokiam siūlymui, politikai pripažino, kad elgiasi negražiai.

Siūlymą uostamiestyje masinių renginių ir švenčių metu drausti prekiauti naudojant vienkartinius plastikinius gaminius pateikė Klaipėdos miesto tarybos narys Audrius Petrošius. Tos siūlymas apima ir draudimą pilstyti gėrimus į vienkartinius bokalus uostamiesčio paplūdimiuose. Politikas parengė atitinkamą miesto tarybos sprendimo projektą, kurį ketvirtadienį svarstė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas.

A. Petrošiaus teigimu, nuo 2021 metų liepos 3 dienos Europos Sąjungos valstybėse bus draudžiama pateikti rinkai vienkartinius plastikinius gaminius. Atsižvelgiant į tai, jis ir siūlo nelaukti, kol įsigalios direktyvoje numatytas terminas, o jau nuo šių metų liepos 1 dienos drausti prekiauti naudojant vienkartinius plastiko gaminius masiniuose renginiuose, šventėse bei paplūdimiuose. Taip esą bus prisidedama prie aplinkos tausojimo, mažiau plastiko atliekų pateks į aplinką, Klaipėda taps švaresnė.

„Suprantu, jog daugiausia iššūkių bus per Jūros šventę, tačiau jos organizatoriai – viešoji įstaiga „Klaipėdos šventės“ patikino, kad spės pasiruošti“, – komitete kalbėjo A. Petrošius.

Siūlymas atsisakyti vienkartinių plastiko pakuočių ir pereiti prie daugkartinių reiškia įvesti užstato sistemą. Aiškiau kalbant, pavyzdžiui, Jūros šventėje gėrimai turėtų būti pilstomi ne į vienkartines plastiko pakuotes, o į daugkartines, už kurias žmonės turės susimokėti, bet po panaudojimo galės grąžinti ir atgauti pinigus.

„Ar bus galima naudoti vienkartinius, bet ne plastikinius gaminius?“– klausė mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

A. Petrošius patikino, kad šiuo sprendimu tikrai nedraudžiama prekiauti naudojant vienkartinius, pavyzdžiui, popierinius gaminius, kurie yra gerokai draugiškesni aplinkai.

Komiteto narys Arūnas Tuma pastebėjo, jog toks spendimas gali turėti įtakos lauko kavinių veiklai. Tačiau jis buvo patikintas, kad šis sprendimas yra tik apie prekybą per masinius renginius ir šventes, o ne kiekvieną dieną.

„Toks siūlymas yra sveikintinas ir jam reikia pritarti. Tačiau man negražu, jog iš kitų reikalaujame, o patys nesusitvarkome. Savivaldybėje dar daug kur stovi vandens aparatai, kur vandens galima įsipilti į vienkartinę plastiko tarą. Klausiau direktoriaus, kada jos bus atsisakyta, bet gavau atsakymą, jog yra daug atsargų. Bet reikėtų pradėti nuo savęs, tada reikalauti iš kitų“, – komiteto posėdyje kalbėjo jo narė Lina Skrupskelienė.

Komiteto nariai vienbalsiai pritarė A. Petrošiaus siūlymui, o galutinį žodį mėnesio pabaigoje tars miesto taryba.

1 Comment

  1. Linas

    Teisingai, gyvenkim ekologiškai!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This