Stabdomas ugdymo procesas visoje šalyje, nevyks renginiai

Koronavirusas, Svarbu

Vyriausybė ketvirtadienį priėmė sprendimą dėl koronaviruso pandemijos nuo kovo 13 d. rekomenduoti, o nuo kovo 16 iki 27 d. privalomai stabdyti ugdymo, mokymo ir studijų procesas visose švietimo įstaigose – universitetuose, kolegijose ir mokyklose, taip pat dienos ir užimtumo centruose. Neveiks ir darželiai, neformaliojo švietimo įstaigos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jokie masiniai reginiai uždarose patalpose Lietuvoje nevyks bent iki kovo 27 d. Šie privalomi reikalavimai galios visoms šventėms, sporto renginiams, teatrams, koncertams, parodomos ir kitiems renginiams. Tokį sprendimą irgi priėmė Ministrų kabinetas.

Renginiai lauke, kuriuose dalyvautų mažiau nei 100 dalyvių, galėtų vykti tik tuo atveju, jei juose organizatoriai užtikrintų galimybes pasirūpinti rankų higiena bei garantuotų, kad renginyje nebus parvykusių iš paveiktomis teritorijomis paskelbtų šalių. Taip pat, organizuojant renginius, turėtų būti atsižvelgta į auditoriją – didžiosios jos dalies neturėtų sudaryti rizikos grupėje esantys žmonės, t. y senjorai, sergantys lėtinėmis ligomis. Sporto varžybos galės vykti be žiūrovų.

Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, ugdymo procesas uostamiestyje sustabdomas nuo penktadienio. Tądien Klaipėdos darželiai dar dirbs, nors kai kuriems tėvams įstaigos jau ir išsiuntinėjo informaciją, kad vaikų nebepriims nuo kovo 12 d. Tačiau esant galimybei tėvams rekomenduojama nevesti vaikų į darželius ir penktadienį.

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad laikinai 14-ai dienų nedarbingumą gali gauti ir tėvai, įtėviai, seneliai bei globėjai, kurių vaikai iki 14 metų amžiaus lankėsi COVID-19 paveiktose teritorijose, arba švietimo įstaigose nustačius infekcijos plitimą ribojantį režimą ir dėl to atsiradus būtinybei prižiūrėti mažuosius, t. y., darželinukus, pradinukus. Toks režimas Lietuvoje nustatytas nuo kovo 16 iki 27 d.

„Nuo pirmadienio bus galimybė gauti nedarbingumo pažymėjimą. Nereikia to daryti iš karto. Bus galimybė ir atgaline data suformuoti tokį prašymą“, – spaudos konferencijos metu sakė premjeras Saulius Skvernelis.

„Lietuvoje jaunesni nei 6 metų vaikai arba vaikai su negalia atsižvelgiant į jų specialiuosius poreikius be objektyvios būtinybės neturėtų būti paliekami vieni, juos turėtų prižiūrėti arba suaugusieji, arba vyresni nei 14 metų paaugliai. Tai reiškia, kad sustabdžius ugdymo procesą mokinukai jau galėtų pabūti vieni namuose, o darželinukams reiktų vyresniųjų priežiūros”, – rašoma Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime.

Formaliai švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu kovo 16-27 dienos mokyklose bus atostogos. Šis laikotarpis mokykloms skirtas pasiruošti nuotoliniam mokymui jei ir po kovo 27 d. nebus galima grįžti į švietimo įstaigas.

„Kol kas skelbiame švietimo įstaigose privalomas dviejų savaičių mokinių ir studentų atostogas“, – pranešime spaudai cituojamas švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Žadama, kad kitą savaitę bus patikslinta, kokių atostogų dalies (pavasario, vasaros) bus atsisakyta vėliau. Taip pat bus svarstoma dėl kitų mokymosi formų tokiu atveju, jei dviejų savaičių karantino nepakaktų.

„Labai daug priklauso nuo kiekvieno iš mūsų atsakomybės. Vaikų atostogos turėtų būti suvokiamos kaip privalomos atostogos rizikingu laiku. Tikiuosi, kad bendras atsakomybės suvokimas padės situaciją suvaldyti kaip Lietuvoje, taip ir Klaipėdoje“, – pranešime spaudai cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis apeliuoja į tėvų sąmoningumą, kad jie neleistų vaikams lankytis viešose vietose.

Pasak valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos, masinių renginių ir susibūrimų ribojimas yra priemonės, kurias, kaip tinkamas siekiant stabdyti COVID-19 ligos plitimą, rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija, ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras.

„Iki šiol rekomendavome spręsti dėl galimybių atsisakyti masinių reginių uždarose patalpose. Tačiau, stebėdami situaciją Europoje ir pasaulyje, imamės ne rekomendacinių, bet privalomų sprendimų, kad užkirstume kelią viruso plitimui visuomenėje. To nepadarę dabar, vėliau galime ir pavėluoti, tad privalomi reikalavimai galios visiems, be jokių išimčių“, – sako ministras A. Veryga.

Numatyta, kad tokios priemonės bus taikomos iki 2020 m. kovo 27 d. Esant reikalui, ribojimai galės būti pratęsti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu.

Masinius renginius ir susibūrimus daugelis Europos Sąjungos šalių jau riboja. Austrija, Čekija, Slovėnija jau yra uždraudusios renginius, kuriuose daugiau kaip 100 dalyvių, Danija planuoja tokių priemonių imtis artimiausiu metu, kai kurios kitos šalys riboja masinius renginius, kuriuose dalyvauja daugiau kaip 500-1000 žmonių (Švedija, Belgija, Prancūzija, Vokietija, Rumunija, Liuksemburgas, Šveicarija), apie visų renginių ribojimą neįvardinant konkrečių dalyvių skaičiaus yra paskelbusios Italija, Kipras, Lenkija, Airija.

Vilniaus miesto savivaldybė, reaguodama į šią pandemiją, jau ir iki Vyriausybės nutarimo ketvirtadienį nusprendė nuo kovo 13 d. iki šv. Velykų atostogų pabaigos uždaryti visas ugdymo įstaigas – darželius, mokyklas, universitetus bei atšaukti visus renginius, sustabdyti kino teatrų, sporto klubų ir kitų poilsio ar pramogų vietų veiklą.

Kovo 13 d. Klaipėdos savivaldybės administracija ketina pateikti daugiau detalios informacijos dėl kitų uostamiesčio įstaigų ir organizacijų veiklos organizavimo per artimiausias savaites.

INFORMACIJA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, jeigu darbdavys neįrodo, kad nuotolinis darbas sukeltų per dideles sąnaudas, jis privalo tenkinti darbuotojo prašymą dirbti nuotoliniu būdu ne mažiau kaip 1/5 viso darbo laiko, kai to pareikalauja nėščia, neseniai pagimdžiusi ar krūtimi maitinanti darbuotoja, taip pat – darbuotojai, auginantys vaiką iki 3 metų, vieni auginantys vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Nulinius COVID-19 rodiklius jau turi ir Klaipėdos bei Kretingos rajonai

Pirmadienį šalyje patvirtinti 33 nauji COVID-19 atvejai (šeši žmonės užsikrėtė antrą kartą, du – trečią), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This