Koronavirusas: Klaipėdai kyla klausimų

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija penktadienį nusprendė kreiptis į Vyriausybę, kad ji išaiškintų, kaip turi būti elgiamasi su į uostą atplaukiančių laivų įgulomis bei kruizinių laivų patikra. Taip pat – ar galima riboti maitinimosi įstaigų darbo laiką.

„Lengvo chaoso koordinuojant ir siunčiant informaciją yra”, – jau posėdžio pradžioje pripažino komisijai pirmininkaujantis Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Pasak jo, savivaldybė inventorizavo viešus renginius, kurie turi leidimus. Dragūnai patys nusprendė atšaukti kovo 27 dieną suplanuotą bėgimą miesto gatvėmis. Dar yra numatytos orientacininkų varžybos miškuose, tačiau jų kol kas nematoma prasmės atšaukti, tačiau bus reikalaujama, kad būtų užtikrintos tokiems renginiams iškeltos sąlygos. Daugiau jokių kitų renginių nebus leista organizuoti – toks sprendimas buvo priimtas vienbalsiai.

Taip pat tiesiog konstatuota, jog visos kultūros ir pramogų įstaigos užsidaro, taip pat ir žmonių su negalia centrai, išlieka tik jų aptarnavimas namuose. Konstatuotas, kad turi nedirbti ir kitos privačios įstaigos – sporto klubai ir pan.

Akcentuota, kad švietimo įstaigose artimiausias dvi savaites yra atostogos, tad pedagogai ir pagalbiniai darbuotojai dirba pagal vidines tvarkas.

„Dviejų savaičių karantinas gali būti negalutinis, reikia ruoštis, kaip ugdyti nuotoliniu būdu, bet dar turėsime dvi savaites pasirengti. Bus pakankamai nemenkas iššūkis”, – sakė G. Neniškis.

Komisija apibrėžė, kas yra išimtiniai atvejai, kai tėvai negali pasirūpinti darželinukais. Klaipėdoje tai bus tik specialiųjų tarnybų darbuotojai. Per penktadienį darželiuose buvo įvykdyta apklausa. Jos metu paaiškėjo, kad mieste yra 463 vaikai, kuriems Savivaldybės administracija privalo užtikrinti priežiūrą (esant poreikiui, šis sąrašas gali būti išplėstas). Jiems bus sudarytos galimybės lankyti l/d „Atžalynas“ (Panevėžio g. 3) arba l/d „Puriena“ (Naikupės g. 27). Vaikai į šias ugdymo įstaigas gali būti priimami jau nuo antradienio (kovo 18 d.). Informacija, koks konkrečiai darželis bus laikinai priskirtas vaikui, kiekvienai šeimai bus pateikta atskirai.

Dėl uosto lauks išaiškinimo

Uosto direkcijos Uosto režimo ir technologijų departamento direktorius Egidijus Kuzmarskis informavo, kad šiuo metu kruizinių laivų sezonui yra užsiregistravę 66 laivai, pirmas su Portugalijos vėliava turėtų atvykti kovos 31 d. su 390 keleivių, bet dar nėra galutinai patvirtinęs savo atvykimo.

„Prašome kruizinių linijų, kad pateiktų informaciją, kokie bus uostai. Antras laivas numatomas balandžio 18 dieną. Pasaulio sveikatos organizacija reglamentavo, kad kruiziniai keleiviai turi pildyti sveikatos korteles”, – sakė E. Kuzmarskis, informavęs, kad Estija priėmė sprendimą iki gegužės nepradėti kruizinio sezono.

Pasak jo, kol kas nėra reglamentuota, kaip elgtis su laivų įgulų nariais. Direkcijos nuomone, nesant poreikio, jie turėtų liktų laive.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas informavo, kad nuo penktadienio keltuose visiems keleiviams ir vairuotojams privaloma visiems užpildyti korteles, kurias surinks šios įstaigos darbuotojai, kad būtų galima atsekti kontaktinius asmenis ligos atveju.

Komisija nutarė pirmiausiai kreiptis į Vyriausybę dėl laivų įgulų elgesio reglamentavimo, o vėliau ir dėl kruizinių laivų. Taip pat bus klausiama, ar būtų galima riboti maitinimo įstaigų laiką.

Prekybos centrams rekomenduoja riboti srautus

Penktadienį vakare Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad naktiniai klubai, barai ir kitos naktinio pasilinksminimo vietos nuo kovo 14 d. iki 27 d., galės dirbti tik tuo atveju, jei ribos žmonių srautus, užtikrinant, kad patalpose tarp žmonių būtų ne mažesnis nei vieno metro atstumas. Kita svarbi sąlyga – klientams privalės būti sudarytos galimybės tinkamai pasirūpinti rankų higiena.

Tokie laikini reikalavimai numatyti Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime.

Taip pat numatyta, kad visos naktinio pasilinksminimo vietos turės užtikrinti tinkamą aplinkos valymą ir dezinfekciją.

Be to, numatyta, kad tokios įstaigos šias dvi savaites turės riboti savo darbo laiką – galės dirbti ne ilgiau nei iki 22 val. Maitinimo įstaigos taip pat iki kovo 27 d. turės dirbti ne ilgiau nei iki 22 val.

Tuo metu visose šalies parduotuvėse ir prekybos centruose A. Verygos įsakymu rekomenduojama riboti klientų srautus, išvengiant jų grūsčių. Tarp eilėse stovinčių pirkėjų turėtų būti išlaikomas ne mažesnis nei vieno metro atstumas. Parduotuvių darbuotojams turėtų būti sudaryta galimybė ne rečiau nei kas dvi valandas, o esant poreikiui – ir dažniau, plauti rankas po šiltu tekančiu vandeniu skystu muilu ar dezinfekuoti jas naudojant tam skirtas priemones.

Taip pat didelis dėmesys turėtų būti skiriamas ir dažniausiai liečiamų paviršių (durų rankenų, turėklų, krepšelių, vežimėlių rankenų) valymui ne tik drėgnu būdu, bet ir naudojant specialias dezinfekcines medžiagas. Tam rekomenduojama naudoti 0,1 natrio hipochlorito tirpalą.

19 Comments

  1. Pritariu AŠ ir Algirdui

    Kodėl niekas garsiai nekalba apie DFDS keltus!!! Ne tik atvyksta karščiuojantys keleiviai, bet ir dauguma įgulos narių karščiuoja. Kas iš tokio mūsų karantino, jei palikom didžiulę erdvę viruso plitimui. Stabdykite keltų veiklą.

    Reply
  2. Jonas

    Ačiū,Veryga ,kad nereikia mėginių vežti į Maskvą

    Reply
  3. V

    Mazeikiuose maciau latviu piliete tikrai blogai atrodanti kosijo asaravosi bet musu valdziai ira dzin kad jie gali tokie vaikscioti pardotuvese uzdaryti reikia siena neilesti bet kai bus velu sakys mes nieko negalime protrukis iviko

    Reply
  4. Mikas

    Uždaryti viską išskyrus būtinas įstaigas, pasisemti stiprybės, mūsų ir mūsų vaikų labui!!! Elgtis kaip reikia ir neįleisti tos bjaurybės viruso, sveikatos visiems ir kantrybės!

    Reply
  5. Algirdas

    Kodėl tik apie kruizinius laivus kalba.Juk ateina ir krovininiai ir netgi įgulos- kiniečiai.Vyksta krovos,krovikai klaipedieciai dirba laive šalia tarp įgulos narių.Grėsmė 100%.

    Reply
  6. Stasė

    Jokių laivų, tegu lietuviai baigia tas keliones,juk visi iš kelionių parveža virusus o kaip su autobusais, juk pilni autobusai žmonių,turi kažką sugalvoti

    Reply
  7. Dalia

    Pritariu. Reikia uždaryti sienas : nei išvykt, nei atvykt. Tikrai nieko nenutiks. Autobusus pirmoje eilėje kruopščiai dezinfekuot.

    Reply
  8. Pritariu

    Jokių kruizinių laivų !negali būti net kalbos.

    Reply
  9. Aš

    Bet mes turime ir DFDS keltus, kurie kursuoja kiekvieną dieną, su kuriais atvyksta vairuotojai, kelieviai, juose dirba nemažai žmonių. Kodėl ten niekas nesiima jokių veiksmų?

    Reply
  10. mama

    dar išaiškinimų teikia? o gal Neniškiui laikas grįžti prie autobusų.
    kam tie kruiziniai laivai?

    Reply
  11. sigita

    veryga trypčioja vietoj, jis silpnas valdyti šią situaciją, reikia greitų ir griežtų sprendimų visų labui

    Reply
  12. Klaipėdietė

    Kol kas dar daug kalbų ir mažai darbų. Pirmiausiai uždaryti sienas iš visų pusių, karantinas parvykstantiems, jokių kruizinių laivų, o kitų laivų įguloms neleisti išlipti į krantą. Tokius laivus aptarnaujantys žmonės turi būti su apsaugine apranga. O kai trenks virusas, pamatysime ir kaip yra su sveikatos apsaugos sistema yra. Nejau norime Italijos, Ispanijos pvz. Veryga turi kirsti iš peties, o ne klausytis visokiu viauksejimu. Kol kas per daug demokratijos. Mirtino pavojaus akivaizdoje aš tik už diktatūrą.

    Reply
  13. Silvija

    Grėsmė įvežti virusą kruiziniais laivais – didžiulė. Asmeniškai aš už tai, kad kruiziniai laivai būtų neįleidžiami į uostą iki gegužės mėnesio – būtų gerai, kad lietuviai nors kartą pasektų protingu pavyzdžiu.

    Reply
  14. Anonimas

    Sutinku su mintimi kad reikia griežtai imtis reikalo one suda malt Italijos visi jau prisikėlė iki kaklo mokykimės iš kitų klaidų , stiprybės visiems

    Reply
  15. Dangira

    Uždarykite turgūs , paštus, didelių prekybos centrų parduotuves. Palikite tik žmogui būtinasias vietas:maisto parduotuves, vaistines, poliklinikas. Visa kitką uždaryti…Ar lauksime mirčių?

    Reply
  16. Edv

    Vienintelis kelias tai reilia sienas uždaryti, pradžiai nors mėnesiui, dėl to niekas tikrai nenumirs. Per tą laiką uždaryti visus akropolius, kavines, restoranus, barus, palikti dirbti tik maisto prekių parduotuves. Tuo pačiu visus renginius ir pan. Tik tokiu atveju virusas nebeplis arba plis labai neintensyviai. O jei sienos bus laisvos, tai niekas nepadės tada…

    Reply
  17. Dzūkelis

    Del korono viruso reikia kreiptis į Mazuronį js puikiai išsprendė kiaulių maro problemą iššaudė beveik visus šrrnus

    Reply
    • Kristina

      Kvaily esi paskutinis

  18. Algis

    Apie kokius čia kruizinius laivus kliedite.negi norit klaipėdiečius numarinti

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This