Rumpiškės rajono gyventojai kyla į kovą už savo kiemų medžius

Mums rašo

Laima Laurinavičienė
2020-03-13

Komentarų: 11

Kovo 11 d. Klaipėdos miesto Rumpiškės gyvenamojo kvartalo gyventojai vietoj to, kad ramiai švęstų Lietuvos nepriklausomybės 30-metį , rinkosi į protesto sueigą prieš masinį brandžių medžių savo gyvenamajame rajone kirtimą.

Žmonės bando vienytis, staiga tik prieš kelias dienas pamatę savo namų kiemuose raudonu mirties kryžiumi pažymėtus gražiausius bukus, liepas, beržus, ąžuolus. Gyventojai šiuos medžius sodino prieš 30- 40 metų savo rankomis. Žmonės negali savo akimis patikėti, kaip galima vardan kiemų modernizavimo masiškai, nepasitarus su gyventojais taip brutaliai žudyti didžiulius, sveikus medžius, kurie dešimtmečiais ištikimai saugojo visus gyventojus nuo miesto triukšmo, mašinų ir įmonių taršos, teikė vaikams ir senukams pavėsį, paukšteliams namus.

Žmonės sielvartavo dėl medžių ir kad jų rinkta miesto valdžia niekinamai elgiasi tiek su medžiais, tiek ir su gyventojais, kurių nuomonės atsiklausti net nesiteikia.

Gyventojai renka aktyviai parašus, kreipiasi pagalbos į įvairias instancijas, kad būtų atsiklausta jų nuomonės, kad nebūtų brutaliai sunaikinti želdiniai, kuriuos jie tiek metų puoselėjo.

KREIPIMOSI TEKSTAS

Aplinkos ministrui Kęstučiui Mažeikai, Seimo nariui Dainiui Kepeniui, Klaipėdos miesto merui Vytautui Grubliauskui, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Neniškiui, Klaipėdos miesto savivaldybės aplinkos kokybės skyriaus vedėjai Rasai Jievaitienei.

Mes, Rumpiškės gyv. kvartalo gyventojai, reikalaujame tučtuojau panaikinti išduotus leidimus, taip pat stabdyti leidimų išdavimą kirtimui numatytų raudonai pažymėtų medžių bei kitų želdinių Rumpiškės gyv. kvartale, Sausio 15-osios, Rumpiškės, Paryžiaus Komunos, Taikos pr. gatvėse. 

Apie leidimus nukirsti medžius bei krūmus Rumpiškės gyv. rajone, Sausio 15-osios, Rumpiškės, Paryžiaus Komunos, Taikos pr. gatvėse, gyventojai nebuvo tinkamai pagal Orhuso konvenciją informuoti, t.y. nebuvo jokių skelbimų kiekvieno namo laiptinėse apie ruošiamus Rumpiškės gt. rajono kiemų projektus, apie brandžių medžių ir krūmų kirtimą, apie projektų svarstymą gyventojų susirinkimuose.

Tai pat neatsižvelgta į tai, kad didžioji dalis šio kvartalo gyventojų yra senyvo, pensijinio amžiaus, dalis jų – rusakalbiai. Daugelis jų nesinaudoja
kompiuteriu. Vienintelė galimybė informuoti tokius gyventojus – skelbimai lietuvių ir rusų kalbomis kiekvienoje laiptinėje.

Neįvertinta esamų brandžių medžių būklė, leidžianti jiems tinkamai atlikti savo ekologinę ir rekreacinę funkciją urbanistinėje aplinkoje. Neatsižvelgta į atsirandantį miesto aplinkos pablogėjimą po medžių iškirtimo.

Pastaruoju metu dėl didelio miesto brandžių medžių naikinimo bloginama ir ilgam išliks netenkinama miesto, ypač miesto centro, ekologinė aplinka, kenkianti žmonių sveikatai.

Atkreiptinas dėmesys, kad miesto centre kiemuose augantys dideli medžiai bei krūmai savo laja atlieka teršalų sugėrimo funkciją, prisotina miesto orą deguonimi, teikia pastogę paukščiams, vasaros laikotarpiu savo pavesiu reguliuoja ir mažina temperatūrą kaitroje, taip pat džiugina aplink gyvenančius žmones, turistus savo žaluma, teikiamu pavėsiu ir žiedų aromatu, pagyvina monotonišką sovietinių laikų architektūrą.

Išduoti leidimai kirsti šiuos kiemo medžius tam, kad gyventojai galėtų pasistatyti daugiau mašinų, yra neadekvačiai barbariški, netausojantys gyventojų sveikatos, gamtinės aplinkos mieste.

Negalima viso miesto paversti vien dykyne su keliais mažaūgiais sodinukais, kur pirmenybę žaliajam žemės plotui turės tik automobiliai, asfaltas ir trinkelės.

Todėl leidimai nukirsti šiuos didelius, brandžius, sveikus medžius ir krūmus yra neteisėti ir niekiniai.

REIKALAUJAME:

1. Organizuoti viešus viso Rumpiškės gyv. kvartalo, Sausio 15-osios, Rumpiškės, Paryžiaus Komunos, Taikos pr. gyventojų susirinkimus, tinkamai informuojant apie juos skelbimais visose laiptinėse ir pranešimais į gyventojų pašto dėžutes.

2. Atsižvelgti į gyventojų poreikius gyventi švarioje gamtinėje aplinkoje.

3. Išlaikyti esamų medžių teikiamus funkcinius privalumus.

4. Tučtuojau stabdyti leidimų medžių ir krūmų kirtimui Rumpiškės gyv. kvartale, Sausio 15-osios, Rumpiškės, Paryžiaus Komunos, Taikos pr. išdavimą ir panaikinti jau išduotus leidimus!

11 Comments

  1. Anonimas

    Bet tai zmones susipyke yra su protu del medziu kirtimo, nukirs senus medzius ir pasodins dvigubai daugiau medziu nei nukirto. Kitas dalykas kiemai yra atgyvene ir atrodo baisiai, masinas stato ant bordiuru, praeiti neimanoma normaliai, takai sugriuve. Reikia dziaugtis, kad atsinaujina Klaipeda, o ne verkti.

    Reply
  2. HBH

    ir kaip žmonėms patinka gyventi prieblandoje ar net tamsoje. Ir taip ištisus metus. psichologai sako, kad šviesos trūkumas yra viena iš priežasčių depresijai kilti, be to ir nuotaikos tai nekelia. Gal dėl to mes tokie pikti ir agresyvus? Kiek suprantu kerta tik tuos medžius kurie trukdo kvartalo atnaujinimui, o ne visus agulniai. Tai gal nuleiskite garą, prašviesėkite, pažvelkite į saulę.

    Reply
    • As

      Labai jau jus žinot kas ir kaip. Mūsų kieme keturi medžiai, ir jie visi pažymėti kirtimų. Negi aikštelės negali padaryti toj vietoj kur tu medžių nėra. Trys medžiai auga vienas šalia kito, o visas kiemas tuščias. Ir saulės jie neuzstoja….

  3. Žmogus

    Jei patinka gyventi kaip gyvenote iki šiol, tai taip ir sakykite. Tuos pinigus pervesime kitų kvartalų tvarkymui.

    Reply
  4. To KLP atsakymas

    Ka tu padariai kad išsaugoti medžius ar tau rupi?

    Reply
  5. To KLP atsakymas

    Tai organizuok pasipriešinima Debrecenog. Ko sedi ir rašynėji nesamonės. Tokio vištos nasedkos sedi savivaldoi. Turbut neži ai kad Rumpiškės kvartale kirs visus medžius. I niekas neprieštarauja nei trinkeliu kloimui nei suoliuku pastatimui ir kt darbams išskirus medžiu kirtimo ir kameru įrengimo, tai visuotinio siekimo

    Reply
    • Klp

      Tavo rašyba ir susireikšminimas,jog tavo pilkas gyvenimas yra kažkuo idomus valstybei, puikiai parodo kiek verta tavo nuomonė.

  6. Klp

    Saugoti miesto medżius nėra blogai tačiau kai vien dėl kelių medžių norima stabdyti ištisus projektus skirtus pagerinti gyventojų gyveno sąlygas yra tiesiog nušokimas nuo proto. Suprasčiau jei Verkių apie medžius palei pagrindines gatves ar žadėtų iškirsti visus rajono medžius, o dabar nukirs kelis rajono vidaus medžius ir jau ašaros. Tiems kurie verkia dėl taršos, jūs geriau kovokit dėl automobilizmo mažinimo, tai turėtu daug daugiau įtakos taršai nei keli medžiai.
    Beje Baltijos Pr. žada statyti prekybcentrį su asfalto laukais ir medžių kirtimais. Kur peticijos prieš prekybcentrį? Ar jums rūpi aplinkosauga tik kai kalbama apie savivaldybės medžių kirtimą?

    Reply
  7. Stop nusikaltimas prieš žmonės ir medžius

    Del nauju: nuperka modivikotu numireliu kurie per karsčius vasara nudžius. Medžiu pavesio nebus. Dabar gruntas užterštas. Pažiurekite prie alaus daryklos Švyturys. Pasodino nupezelius iš 30 vnt nesudžiuvo 3 vnt. Už nupezelius iš mūsų kišenes mokės 1000 eurų o gal ir daugiau. Vadara numirs nuo karsčio ir sausros!………

    Reply
  8. Linas

    Vietoj senų medžių, pasodinkit dvigubai naujų..

    Reply
  9. Anonimas

    Tai, kad mūsų miesto valdžia nesiskaito su gyventojais, nieko naujo. Bet ar nesame patys kalti, kad toleruojame jų nusikalstamą cinizmą?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Avaringojoje sankryžoje BMW trenkėsi į namo sieną

Socialiniame tinkle „Klaipėdos reidai II” dalinamasi nuotrauka, kurioje užfiksuota, kaip trečiadienio popietę automobilis BMW X6 atsitrenkė į renovuoto namo sieną ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Rastas dar vienas apdegęs kūnas

Policija pranešė, kad pirmadienio rytą, apie 9.35 val., Klaipėdoje, Rumpiškės gatvėje esančiame būste buvo rastas apdegęs 85-erių jo šeimininkės kūnas. ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This