Karantinas Klaipėdoje: gyvenimas sulėtėjo, bet nesustojo

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėda, kaip ir visa Lietuva, jau gyvena karantino sąlygomis.

Uostamiesčio vadovai pirmadienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje pateikė naujausią informaciją ir patarimus, kaip toliau elgtis.

Laukia 24 žmonių tyrimų atsakymų

Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko teigimu, pačiais naujausiais duomenimis, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) šiuo metu yra 29 žmonės, kurie galimai yra užsikrėtę koronavirusu. Žinia, trims iš jų COVID-19 yra nustatytas, dar 24 žmonių iš tų 29 tyrimai jau išvežti į Vilnių, o dar dviejų tyrimai greičiausiai taip pat bus išvežti. Visų tyrimų rezultatai, anot mero, turėtų būti aišk8s apie 12-13 valandą. „Naujų atvejų kol kas nėra identifikuota“, – sakė V. Grubliauskas.

Mero teigimu, kol kad aktualiausia yra apsaugos priemonės medikams.

„Kol kas jų trūkumo nėra, bet pasakyti, kad ramiai laukiame ateities, nebūtų visiškai atsakinga. Vėl siunčiu žinią į Vilnių – Sveikatos apsaugos ministerijai ir Visuomenės sveikatos centrui, jog kalbant apie kaukes, pirštines, akinius ir kitus dalykus, šiandien išgyventi galima, bet aprūpinimas nevyksta labai sklandžiai. Kol kas dar nėra atsakymo dėl galimybės KUL atlikti testavimą, pasakyčiau, kad tai visiškai nelogiškas ir nemotyvuotas sprendimas, pasakymas, kad viskas gali būti atliekama Vilniuje, kad neekonomiška atlikti Klaipėdoje. Bet tokiu režimu taip elgtis yra neatsakinga, tikiuosi, jog Klaipėdoje bus galima atlikti tyrimus“, – vylėsi V. Grubliauskas

Anot jo, visiems savivaldybės įmonių, biudžetinių ir viešųjų įstaigų vadovams yra duotas pavedimas ir teisė patiems vietoje spręsti nuotolinio darbo organizavimo principus, nes būtina minimalizuoti visus kontaktus su interesantais, bet tuo pat metu nenutraukti aptarnavimo.

„Tiesioginio kontakto turi būti vengiama, visos mūsų įstaigos tai žino, tam yra pasiruošusios. Į savivaldybės administraciją įėjimas jau yra uždarytas, tačiau yra palikta galimybė palikti popierinę informaciją tam tikroje vietoje. Rotušėje irgi bus toks režimas, tik tiek, kad joje po vienu stogu yra daug skirtingų institucijų, tikiuosi, kad iki pietų sutarsime dėl bendros korespondencijos surinkimo tvarkos“, – aiškino Klaipėdos meras.

Jau vykdoma Klaipėdos autobusų dezinfekcija galutinėse stotelėse. Martyno Vainoriaus nuotr.

Keletų veiklos dar nestabdys

Jis pabrėžė, kad jau kreiptasi į Jūrininkų, Respublikinę, Vaikų ligonines, su jų vadovais bus tariamasi dėl veiksmų ateityje.

„Kalbu apie tai, kaip užtikrinti slaugytojų rezervą, kurio gali netrukus prireikti. Preliminarūs susitarimai ir schemos yra sudėliotos, bet šiandien dar susitiksime su vadovais, aišku, laikantis dviejų metrų saugaus atstumo tvarkos“, – teigė uostamiesčio vadovas.

Jo žodžiais, įprastas gyvenimas sulėtėja iki maksimumo, bet visos būtinosios paslaugos yra teikiamos, tik vengiant tiesioginio kontakto. Pabrėžiama, jog bus registruojamos ir santuokos, tačiau dalyvaujant tik keturiems asmenims.

V. Grubliauskas informavo, jog pirmadienį prasideda remonto darbai Šilutės plente ir darbai nebus stabdomi.

„Kiek esu informuotas, didelių kamščių turbūt nebus, nes gyvenimas yra sulėtėjęs, transporto yra nepalyginamai mažiau, tad tai veda prie minties, kad tuščios gatvės, mažai žmonių ir transporto gatvėje. O tai ir yra siekiamybė ir pozityvus dalykas“, – pabrėžė V. Grubliauskas.

Jis reagavo ir į komentarus viešojoje erdvėje, kad reikėtų stabdyti tarptautinių keltų darbą, nes jais grįžta galimai koronavirusu užsikrėtę žmonės.

„Susitarėme ir su Tarptautinės perkėlos vadovais, ir su keltų operatoriais, kad turėtume operatyvią informaciją. Reikia suprasti, kad tiek medikai, tiek greitoji dirba maksimaliomis apkrovomis ir apsukomis, todėl išspręsti 15 žmonių atvežimą į ligoninę yra sudėtinga. Todėl bus darbinis pasitarimas dėl aiškios ir tikslios komunikacijos. Kiek teko kalbėtis su aukštais pareigūnais, o ir susisiekimo ministras ragina žmones į Lietuvą grįžti keltais, todėl turime suprasti, kad šis koridorius galioja ir jis turi būti dvi dienas. Tačiau rūpestis yra suprantamas, neatmetamas scenarijus, kad situacijai blogėjant bus ribojimai“, – teigė V. Grubliauskas.

Tikisi atsakingumo

Atsakydamas į klausimą, ar bus tikrinama, ar sporto klubai, kavinės laikosi karantino sąlygų, nes galimai jau yra signalų, jog kai kurie veikia, Klaipėdos meras akcentavo, jog visi turi žinoti, kokie draudimai galioja per karantiną.

„Tikrai būtų neatsakinga, jei dabar mobilizuotume žmones tikrinti, kaip laikomasi karantino sąlygų. Visi turi suvokti ir suprasti, kokia atsakomybė laukia, jei nebus laikomasi draudimų, tie, kurie naudojasi tokiomis paslaugomis, taip pat turi suprasti ir savo atsakomybę“, – būti atsakingais ir supratingais ragino V. Grubliauskas.

Jis pabrėžė, jog karantinas galioja visoje Lietuvoje, todėl geriausiai yra informacijos ieškoti ar ją gauti paskambinus bendruoju telefonu 1808.

Dirba du darželiai

Medikai, pareigūnai, kiti žmonės, kurie privalo dirbti ir karantino sąlygomis, bet turi darželinukų vaikų, juos mieste gali vesti į dvi ugdymo įstaigas.

„Savivaldybė turi užtikrinti tokią funkciją, tad tai ir darome. Klaipėda yra paskyrusi du darželius – „Purieną“ pietinei ir centrinei daliai ir „Atžalyną“ šiaurinei daliai. Skaičiavome, kad vaikų, kuriuos reikės priimti į darželius, gali būti apie 460, tačiau stebėsime srautus, matysime, kiek realiai vaikų yra, ir galbūt gali likti tik vienas darželis, jei poreikis bus mažesnis. Tikslas yra maksimaliai mažinti tiesioginius kontaktus“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Anot jo, veiksmų planas aptartas ir suderintas su visomis viešojo sektoriaus įtaigomis. Sutarta, kad visos jos dirbs nuotoliniu būdu.

„Gyvenimas nesustoja, bandysime operatyviai spręsti problemas, o jei reikės tiesiogiai bendrauti, bandysime tai daryti, bet už savivaldybės administracijos ribų. Visų įstaigų klientų aptarnavimo centrai yra uždaryti, tačiau bendrauti galima telefonu ir elektroniniu paštu, tad į visus klausimus bus atsakyta“, – pabrėžė G. Neniškis.

Nemažai pokyčių jau įsigaliojo ir viešajame transporte. Visi autobusai keleivius veš trumpiau – iki 21 valandos.

„Apsispręsta dirbti trumpiau, nes trumpiau dirbs visas verslas, keleivių srautai mažėja. Be to, intensyviau dezinfekuojame autobusus, tai daroma, išvažiuojat į maršrutą ir grįžtat iš jo. Keleivių mažiau, todėl iš esmės jie ir turi tilpti sėdimose vietose. Visus raginame daugiau judėti pėščiomis ir dviračiais“, – kalbėjo G. Neniškis.

Visą savaitgalį buvo ieškoma vietų, kur žmonės galėtų saviizoliuotis, jei to jiems nepavyksta padaryti namuose.

„Sprendimą dėl saviizoliacijos turi priimti Visuomenės sveikatos centras. O savivaldybė turi užtikrinti vietą ir transportą. Vakar visą dieną mūsų žmonės dirbo, bendravo su viešbučiais, kempingais, poilsio namais. Buvo sunku sulaukti pritarimo, nes dalis viešbučių skeptiškai vertina dėl rizikos. 70 vietų turėjome, bet tikslas yra turėti 200 vietų. Kol kas saviizoliacija bus galima šešiose vietose, bet neatskleisiu, kokios jos yra, tai privatus sektorius. Galutinis rezultatas yra toks, kad žmonės patys turi susirasti, kur saviizoliuotis. Jei taip padarę žmonės negali pasirūpinti maistu, jiems padės maltiečiai ir Maisto bankas. Tačiau tikimės, kad dauguma atvejų pagelbės artimieji“, – kalbėjo G. Neniškis.

9 Comments

  1. Nuomūnė

    Į parduotuves reikia pradėti kuo greičiau riboti žmonių skaičių vienu metu. LIDLE eilės ir dirba po 2 kasas. Savitarnos kasų jie neturi. Eilėse žmonės nesilaiko saugaus atstumo bent 1 metro. Tidėl ir nesistebėkim kad kiekviena dieną bus minimum po 30 naujų „koronu”…..

    Reply
  2. Xxxx

    As i maximas neileisciau be kaukes. Pilna zmoniu. Visi atsipūtę. Vaikai siautejja būriais. Kaip žmonės nesuvokia kas yra karantinas…

    Reply
  3. Algis

    Gražu,pats žmogus turi surasti kur saviizoluot
    O jei neras.

    Reply
  4. Baba

    Kas pasidomes kaip gyvena žmonės kaimuose mažuose miestuose miesteliuose vis girdime Vilniaus , Klaipėdos .O kaip mes palikti likimo valiai? Tiesiog kaimas niekam nerūpi…

    Reply
    • Viola da Gamba

      Jūs gyvenate saugiausiai. Pavydžiu. Nereikia lipti laiptais važiuoti liftu ar arti prasilenkti su kaimynu…ką aš žinau, o gal jis ligonis? O jūs turite viską kad nesusirgtumėt.

  5. Lina

    O auklėtojų vaikai ar anūkai kur palikti? Likimo valiai?Ar dirba robotai? Kas pasidomėjo kiek vaikų buvo atvesti į grupę grįžus iš Tailando,Egipto? Dar kovo 13 lankė ir vargo nematė.Dabar tėvai patys gydo,nieko nesako ir net nebandė saviizoliuotis.

    Reply
  6. Jonui

    Nejuokinkit žmonių …paskaičius komentarus atrodo, kad sunkiausia tų yra tų kelių darželių auklėtojoms ir autobusų vairuotojams, o ne medikams, kuriems krūvis didžiulis ir dar priekaištų lavina. Pastaruoju metu „profesionalių” vyr. gydytojų ir infektologų skaičius geometriškai išaugo… . Esminis karantininio viešojo transporto tikslas, kad keleivių kontaktas būtų mažesnis, o prie vienas duris įlipant pro kitas išlipant, tai yra geriau užtikrinama. Jeigu šioje situacijoje nesugebama užtikrinti didesniais atstumais ir išdezinfekuoto transporto, tai jo iš viso nereikia – nes tai vienas didžiausių rizikos židinių. O vairuotojai pasidarykite sisteminius sprendinius – izoliuokite kabinas, bilietų nepardavinėjat ir tam valdžios sprendimo nereikia.

    Reply
  7. Jonas

    Kas uzsake ta „pakazuka” autobuse? Norima pasakyti kad dirbama, kol filmuojama. Pagalvokite kaip apsaugoti vairuotojus. Vilniuje per priekines duris ilipimo nera, o cia lipama per visas duris.

    Reply
  8. Anonimas

    Pasidomėkite, kur parduodamas dezinfekcinis skystis, o gal Klaipėdoje juo neprekiaujama?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This