Kas bus, kai smogs Irena?

Mums rašo

Aleksandras Sakas
2020-03-16

Komentarų: 29

Paskaitęs „Klaipėdos” portale straipsnį „Laura smogė pajūriui” kitą rytą puoliau laukan, norėdamas savo akimis išvysti žurnalisčių Astos Dykovienės ir Radvilės Rumšienės nupieštą apokaliptinį vaizdą. Juk, anot jų, „stichinio vėjo neatlaikė nemažai medžių Dangės skvere ir Skulptūrų parke. Būtent tų, kuriuos ketinta šalinti ir dėl kurių buvo kilęs visuomenininkų ažiotažas”.

Be to, tame pačiame tekste buvo cituojamas ir pats Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas: Mieste buvo apie 50 medžių, kuriuos reikėjo nupjauti. Taigi 30–40 jų per audrą lūžo, kiti pavojingai pasviro. Tai tik paliudija, kad specialistai, siūlę juos pjauti, buvo teisūs.

Pradėjau nuo Dangės skvero. Į aptvertą teritoriją patekti negalėjau, o paklausti statybininkų nebuvo kaip, nes šventą dieną jie nedirbo. Tačiau skverą apėjau iš visų pusių. Nustebau, kad medžių žūties nemačiau nė ženklo.

Negi statybininkai taip spėriai būtų sutvarkę aplinką? Kažin, juk dar pūpsojo daug anksčiau nupjautų gražiųjų krantinės gluosnių liekanų kauburėliai, po medžiais netrūko audros prilaužytų šakelių. Priklausytų tikėti mūsų garbiųjų žurnalisčių žiniomis apie Dangės skvere išvartytus medžius, bet aš nepatikėjau.

Teisybės dėlei pasakysiu, kad Danės (Dangės) gatvė skvero pusėje yra netekusi dviejų medžių, bet nebešvieži pjūviai ir abiejų vieta prie įvažiavimų į skvero teritoriją, rodytų, kad tai žmonių, o ne stichijos darbas.

Po to užsukau į Donelaičio skverą. „Sveiks, svieteli margs!” Pasveikintas poeto, apėjau skverą aplinkui, dar skersai ir išilgai, bet audros nė vienos aukos neužėjau. Tik medžiai, visokių vėjų ir uraganų matę, tiesūs ar pasvirę, danguje „šildantį šiltos saulelės spindulį” gaudė.

Pasidžiaugiau, kad visur čia tvarka, net senų senovėje paklotos takų plokštės sveikutėlės, tereiks mums tik kelis šimtus suolų sutvarkymui išleisti, taigi, pasidžiaugiau ir nuskuodžiau į Skulptūrų parką.

O čia pasirodė, kad meras nemelavo! Tiesa, ne 50, bet 500 medžių čia ketino nupjauti, ir ne 30 ar 40 jų lūžo per audrą, bet pusantro, tačiau meras juk ne aritmetikas, o muzikantas, todėl gali truputį apsirikti. Gal ir žurnalistės ką nors pripainiojo. Svarbu, kad meras – ne melagis ir kad ne sąskaitose tuos nulius prirašė ar nubraukė.

Šiaurinėje pusėje gulėjo vienas didelis, ką tik supjaustytas medis. Kamienas lyg ir tvirtas, bet apačia pašakniuose sutrešusi. Tikrai, jo dienos jau buvo suskaičiuotos. O tolėliau – kito galiūno viena stora šaka nulūžusi ir nudribusi prie tako. Taigi, summa summarum – pusantro medžio, neskaitant smulkesnių šakų ir šakelių, primėtytų visur, daugiausia – rytuose, kur kovarnių kolonija. Juokai – juokais, bet niekam, net ir didžiausiems medžių gerbėjams, nepatarčiau per audrą iškylauti parke ar miške! Tačiau to, regis, klaipėdiečiai ir nepraktikuoja. O mūsų tarnybos, regis, medžius rūpestingai prižiūri, bet jokiu būdu jų nenaikina.

Beliko aplankyti S. Nėries ir Vilties gatves, kurių medžius Miškų instituto specialistai Klaipėdos miesto savivaldybės užsakymu buvo pasmerkę mirčiai, kaip „itin blogos būklės”. Kitokios išvados iš Lietuvos miškų plynų kirtimų specialistų niekas savivaldybėje ir nelaukė. Su tokia diagnoze ir po tokios audros visi abiejų gatvių medžiai turėjo gulėti ant grindinio, kaip žolė po šienapjūties. Bet, matyt, nutiko stebuklas.

Laura siautėjo visur, išskyrus šias vietas. Čia nė vėjelis nepūstelėjo – viskas liko kaip buvę. Kaip iki Lauros ar Felikso, ar iki vis dar neužmiršto Anatolijaus.

Tačiau ar pavyks miesto medžiams taip lengvai išsisukti, kai mus užgrius uraganas Kongas arba audra Irena?

29 Comments

  1. G.

    Pritariu autoriui. Geras straipsnis.

    Reply
  2. Irena G

    Geras straipsnis

    Reply
  3. Inga

    Autorius gerai parašė ?

    Reply
  4. Klaipeda

    Ačiū už neabejingumą ir gražias nuotraukas 🙂

    Reply
  5. Ačiū

    Žiūriu į foto ir net baisu darosi, kad šių gražių medžių gali nelikt. Nors Minijos g tuopos, kai pradeda žydėti, žiauriai gyvenimą gadina, jei nagai niežti, tai ten geriau prasisukit. Nors ir labai gaila, geriau organizuotų miesto tvarkymą ir tą pačią medžių priežiūrą, ir tuopos būtų džiaugsmelis.

    Reply
  6. Medis Eglė

    Ypac db, pandemijos laikotarpiu, vertingas kiekvienas medelis-mūsų plaučių gydytojas. Meras lai rūpinasi dulkėtomis gatvėmis, nėra kuo kvėpuoti. Vakar praskridau per centrą su mašina, ne vieno žmogaus, šiukšles tik skraido. Zdz, beviltiskas man tas meras ar facebooko komentatorius(db jau nežinau) Grubliauskas

    Reply
  7. Ginta S

    Aleksandrai, matyt užsimerkęs vaikščiojai. Danės gatvėje (ties muzikiniu) vienas buvo nuvirtęs, Janonio gatvės pabaigoje medis Opelį prispaudė ir t.t. Taip kad neskleisk melo, norėdamas pateisinti savo netikusią kovą prieš miesto tvarkymą

    Reply
    • Autorius

      Malonu, kad vis dar randasi skaitančių ir komentuojančių! Nežiūrėjau, kiek medžių audra išvertė ar nulaužė kur nors Klaipėdos mieste, rajone ar apskrityje. Klaipėdos meras paskelbė (pacituosiu jį dar kartą), kad „mieste buvo apie 50 medžių, kuriuos reikėjo nupjauti. Taigi 30–40 jų per audrą lūžo, kiti pavojingai pasviro. Tai tik paliudija, kad specialistai, siūlę juos pjauti, buvo teisūs”. Tikrinau, ar meras sakė tiesą, apeidamas tik tas teritorijas, kurių medžius „specialistai” siūlė pjauti – Dangės skverą ir kitur, ką iš eilės aprašiau. Dangės gatvės nuovirtų neskaičiavau, nes jie nepateko į Dangės skvero (skvero!) aptvertą teritoriją. Tiesą sakant, man atrodė, kad tie du Dangės gatvės medžiai buvo sudoroti dar prieš audrą, bet du komentatoriai paliudijo matę juos užgriuvusius ant tvoros rytą po audros, tai galima ir juos priskirti prie stichijos aukų. O kaip jums patinka mero paskelbti skaičiai? O jei tokiu pat adekvatumu jis dabar skelbia epidemijos naujienas?

    • Autorius

      Ir dar pastaba mielai savo kritikei Gintai. Niekada nebuvau prieš miesto tvarkymą. Ir šiame straipsnyje rašau apie kelis šimtus eurų, kuriuos derėtų skirti suoliukų Donelaičio skvere sutvarkymui. Neprieštaraučiau, jei būtų perkloti kai kurie takai Skulptūrų parke arba atstatytas fontanas Dangės skvere. Tiesa, pastaruoju atveju – ne miesto pinigais, o iš kaltų dėl fontano sunaikinimo kišenės. Jūs manote, kad tokia pozicija yra kova prieš miesto tvarkymą?

  8. Jaronimas

    Smagu girdėti kad yra miestelėnų, kovojančių už medžius parkuose, taigi susitelkit prieš valdžios vandalus, kuriems rūpi išgaunama nauda iš gatvių bei parkų medžių, jau kai nebeliko ką vogti, tai dabar parkuose medžiai jiems ramybės neduoda!

    Reply
  9. Nesvarbu

    Vincai, ar skaitai užsienio spaudą, ar tik savo žemaitišką? Ar matei ( girdėjai) ką daro kitos šalys, kaip ten stengiamasi miestuose sukurti žalias oazes, padedančias išsaugot sveikatą? Ar žinai, kad net toks miestas milžinas kaip Niujorkas stengiasi, kad būtų kuo daugiau parkų, medžių, net milijoną medžių žada pasodinti? Ar girdėjai kaip laikosi Vokietijos, Prancūzijos, Lenkijos…t.v. City forests? Kaip ten gerbiami medžiai ir net tuose parkuose esanti gyvūnija. Jei nieko to nežinai, į užsienį nosies tik alaus gerti esi iškišęs, tai esi kas esi – tūpas ir suzombėjas žmogėnas.

    Reply
    • Egis

      Prisiminimai: mišką kerta-parkus sodina…

  10. Vincas

    Jums visiems blogai, ir visada, medžius iškirto blogai, Jūros šventė blogai dėl triukšmo, kokie festivaliai miesto centre vėl blogai, gal jūs pradekit galvot dėl savęs, gyvenkit už miesto, apsisodinkit medinukais ir galva neskoides.

    Reply
  11. Mindaugas

    Apie krepšinį – visi, apie dendrologiją – visi, apie mediciną ir t.t. – visi. Apie save – niekas

    Reply
  12. Aušra

    Pati po audros 8 ryto pravaziavau pro Danges parka ir aiskiai matesi du dideli medziai nuvirte. Dar pasidziaugiau kad jie i parko puse . Per miesta pravaziavus tikrai daug medziu nulauztu buvo, tad…

    Reply
    • Autorius

      Turbūt rašote apie tuos du Dangės gatvės medžius, kurių liekanas pastebėjau ir paminėjau tekste. Kadangi jų abiejų vieta buvo takų į skverą dešiniuosiuose kampuose, nepatikėjau, kad juos sunaikinti pasirinko ne žmonės, bet stichija. Be to, pjūviai man atrodė nešvieži, senesni, negu Skulptūrų parke kritusių medžių. Tačiau jeigu Jūs matėte tuos du medžius nuvirtusius ant tvoros ir nesupjaustytais kamienais, tuomet per audrą kritusių medžių skaičių reiktų padidinti dviem. Nuovirtų visame mieste neskaičiavau, nes kalba ėjo apie „specialistų” pasmerktus medžius dviejuose skveruose, parke ir dviejose gatvėse.

  13. Mk

    Jei teisingai supratau medžiai ne tik patys save nukirto (nugriuvo), bet ir susipjaustė ir pasišalino iš įvykio vietos. O tai reiškia rangovas(ai) šių darbų neatliko. Tuomet savivaldybė sutaupė labai daug biudžeto lėšu. Kiek ten kainuoja vieno medžio nupjovimas, supjaustymas ir išvežimas? O medžių nulūžo tai 30-40 anot mero. Reikėtų prakontroliuoti, kad savivaldybė už šiuos savaime įvykusius darbus rangovams nebemokėtų.

    Reply
  14. Autorius

    Jei kiltų abejonių dėl nuotraukų, tai pažymėsiu, kad visos jos autoriaus darytos ne iki audros, o po jos, 2020.03.15 rytą.

    Reply
  15. Klaipėdietis

    Geras straipsnis,tikiuosi paskaitys ir kritikuojami asmenys ir iš „uraganas kongas” liks tik pirstelėjimas

    Reply
    • Deja

      Uraganas neketina sustoti, tam ir projektai, per kuriuos visą kadenciją siautės

  16. miestelėnas

    nežinau kur vaikščiojo akyloji žurnalistė, bet važiuojant automobiliu matėsi danės g. medis nulūžęs ir ištaškęs tvorą. Tai keli virto skvere.. čia tik dėl esmės – nieko nenorint pasakyti ar paneigti

    Reply
    • Autorius

      Kokia tvora Dan(g)ės gatvėje? Gal turit galvoje sausuolį, užvirtusį ant tvoros Naujojo Sodo gatvėje? Dangės skvere jokių nuovirtų pėdsakų nematyti ne tik pravažiuojant automobiliu, bet ir iš lėto einant aplink teritoriją.

    • miestelėnas

      statybinė tvora.
      Sodo gatvėje tas taip pat matytas, krito pora ir Kretingos g., Janonio g. ant automobilio krito su visom šaknimis, Tauralaukyje ir t.t. Krito tų medžių na bet ne kaip g. Meras pasakoja. Gal per visą Klp miestą ir bus 30 ar rajoną įskaitant Girulių miškus ir t.t.

    • Autorius

      Kadangi Jūsų žodžius apie Dangės gatvėje ant statybinės tvoros nuvirtusius medžius patvirtino ir komentatorė Aušra, negaliu ginčytis. Stebiuosi tiktai, kodėl spaudoje buvo daug nuotraukų su N. Sodo g. medžiu, o Dangės gatvėje niekas tokio įvykio fotokamera neužfiksavo.

  17. faktas

    30 metų renka liberalus… ko čia piktintis, akivaizdu liberalai pavargo, bet aukojasi aukojasi taip kaip vargšas Putinas, ir dar nuostabūs liberalai aukosis jeigu kvalelei juos rinks

    Reply
  18. Nesvarbu

    Labai graži ir teisinga ironija. Viesulą atlaikė, bet štai Grubliausko ir jo parankinių mužikišką norą naikinti gamtą – kažin ar atlaikys. Nebent žmonės šįkart nebus abejingi.

    Reply
  19. Vejas

    Vejas ne tik laukuose.

    Reply
  20. Eglė

    Ačiū už straipsnį, už neabejingumą. Tikra tiesa, atlaikė medeliai uraganą ne vieną, o ar atlaikys,, kongo,, pūstelėjimus? Viena viltis, kad neužpus iki rinkimų tokie,, vėjai,,, o tada sąmoningi rinkėjai pagaliau pašalins grėsmę užklupti Klaipėdą,, uraganams,, su liberastiniais vardais

    Reply
  21. Ačiū už straipsni

    O da nori savivaldybė pavogti iš žmoniu visus Rumpiškės kvartalo. Tailos Sausio 15- osios ir Paryžiaus komynos g. Iš Rumpiškės kvartalo valdos ir savivalda per 5 metus pavodė sau medienasi gerausius storiausius ažuolus beržas uosius apie 200 vnt. Bet jiems negana…..dabar vogs visus

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This