Klaipėdoje – ketvirtasis koronaviruso atvejis

Koronavirusas, Svarbu

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad kovo 16 d. laboratoriniais tyrimais patvirtinti dar trys nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Iš viso šiuo metu patvirtintų atvejų – 18.

Du pacientai izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose, vienas – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL).

Martyno Vainoriaus nuotr.

Visi trys asmenys – neseniai grįžę iš užsienio, du iš Austrijos, Klaipėdos atveju – iš Dominikos Respublikos. Pasak Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, tai kovo 4 d. į Lietuvą grįžęs 56-erių telšiškis. Į KUL greitosios automobiliu jis buvo pristatytas vakar. Jo būklė – patenkinama.

Dėl šių naujų atvejų pradėti epidemiologiniai tyrimai.

V. Grubliauskas pirmadienio vakarą informavo, kad KUL buvo 23 žmonės, kurie laukė tyrimų atsakymų.

Naktį iš pirmadienio į antradienį Lietuvoje patvirtintas dar vienas naujas koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejis. Infekcija nustatyta iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusiam pacientui. Jis gydomas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, pradėtas epidemiologinis tyrimas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga BNS teigė, kad šio vyresnio nei 60 metų vyro būklė yra „tikrai sudėtinga“ – jam reikia dirbtinai ventiliuoti plaučius.

Taigi Lietuvoje patvirtinta šiuo metu 18 COVID-19 atvejų. Visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo.

Tuo metu „Facebook” paskyroje „Sergu Korona” skelbiamas studento iš Danijos su koronavirusu tekstas.

Esu laikomas Klaipėdos universitetinės ligoninės infekciniame skyriuje. Sakau „laikomas”, nes turėčiau paneigti skleidžiamą informaciją, kad čia esu „GYDOMAS”, nes joks gydymas man nėra skirtas. Jaučiuosi visiškai sveikas, jokių simptomų nėra, gydytoją mačiau tik pirmą dieną, kuri paėmė tyrimus. Daugiau gydytoja nesilankė. Kaip ji gali žinoti, kad mano būklė yra patenkinama?

Noriu pasidalinti neiškraipyta informacija, kaip buvo galimai užsikrėsta koronos virusu.

Kovo 7 diena, šeštadienis – diena, kai turėjau turėti laisvadienį darbovietėje, tačiau gavosi taip, kad pakvietė dirbti.

Kovo 9 diena, pirmadienis – skrydis į Lietuvą, jokių pašalinių simptomų ar koronaviruso simptomų.

Kovo 10 diena, antradienis – po apsilankymo „Atostogų parkas”, grįžęs pajutau gerklės kutenimą, tačiau nuėjau miegoti. „Atostogų parke” buvau nuo 19.35 iki 21.50.

Kovo 11 diena, trečiadienis – rytas. Pajutau, kad skauda akis, žiūrint į šonus ir muša prakaitas. Pasimatuoju temperatūrą – 38 laipsniai. Tada nusprendžiau išgerti „Teraflu”. Po karšto gėrimo temperatūra nukrito ir visas dienas kilo tik 37.1-37.3. arba visai nebūdavo.

Kovo 12 diena, ketvirtadienis – išsiaiškinęs ir pasiskaitęs oficialius puslapius, kur pateikiama informacija apie koronavirusą ir neradęs atitinkančių simptomų, kreipiausi į vietinę polikliniką. Ten nustatė, kad man nėra koronosviruso simptomų, tačiau pasakė, kad tai gali būti virusinis peršalimas, nes kraujo tyrimas nerodė kažko daugiau. Šeimos gydytoja negalėjo pakomentuoti, ar reikia daryti kažką daugiau, nes Danija nebuvo įtraukta į pavojingų šalių sąrašą. Taigi, namų gydimas – arbatytės, poilsis ir t.t.

Kovo 13 diena, penktadienis – gydomės namie.

Kovo 14 diena, šeštadienis – visgi nusprendžiu, kad reikėtų pasidaryti tyrimus dėl koronaviruso. Pasiskambinu į karštąją liniją 1808, mane apklausia ir pasako, kad man nėra aiškių simptomų, atitinkančių virusą. Geriausia būti namie ir karantinuotis. Padėjęs ragelį, visiškai atsitiktinai pamatau straipsnį apie kretingiškį, grįžusį į Lietuvą iš Danijos, kuris dirbo bare ir yra užsikrėtęs.

Galvoju – tai tik sutapimas, tačiau mano kolega iš darbo Danijoje, susisiekęs su manimi, patvirtina, kad tai yra jo istorija! Nieko nelaukęs skambinu ir sakau karštajai linijai, kad turėjau kontaktą su DABAR JAU sergančiu žmogumi ir REIKALAUJU, kad man padarytų tyrimus. Nebuvau informuotas, kaip tyrimai bus man atliekami, ką turėčiau žinoti, kaip pasiruošti tam ir pan. Nebuvau informuotas ir kad reikės kažkur važiuoti, tad net daiktų jokių nesusidėjau. Tačiau atvažiavo greitoji ir pasakė, kad mane išsiveža į Klaipėdą. Pagriebiau, ką spėjau. Važiuojant greitąja visą kelią buvo labai šalta. Pagriebus, ką spėjau, ši aplinkybė tapo labai aktualia! Nuvažiavus prie ligoninės dar apie pusvalandį teko stovėti ir šalti lauke prie durų, kol įleido į vidų. Toks jausmas, kad virusas užklupo ligoninę NETIKĖTAI, o greitoji neturi telefono, kuriuo galėtų pranešti ligoninei, kad mes jau netoliese ir kad kažkaip būtų jau ruošiamasi mus įsileisti.

Šiuo metu esu palatoje, kurioje net arbatos pasidaryti negaliu, o juk turėčiau gydytis nuo viruso ir vartoti DAUG karštų skysčių…

Dabar galvoju, kad apskritai trys pagrindinės įstaigos, kurios rūpinasi kelio koronavirusui užkirtimu, nesikalba tarpusavyje. Nes kalba žmogui skirtingus dalykus. Karštoji linija sako, kad tai ne korona simptomai ir jums, tikriausia, tiesiog peršalimas, ligoninėje sako, kad simptomų išvis gali nesijausti arba jie gali būti labai silpni… Greitoji sako: nuo šiol nieko nevalgykit ir negerkit! O ligoninėj sako: kokia nesąmonė – kodėl jums neleido valgyti, juk tai nesusiję. Gerai, kad spėjau prigriebti porą bananų, nes ligoninėj tą dieną maitinimo nebegavau…

Žodžiu, panašu, kad pati sistema daug ką atlieka nelabai atsakingai… tai ko galima tikėtis iš žmonių?

Ir NE – internete nurodomi koronaviruso simptomai NĖRA teisingiausias būdas suprasti, ar esate užsikrėtę, ar ne. Nes man nebuvo nei dusulio (net sauso kosulio nebuvo), nei temperatūros, aukštesnės nei 37,5 (tik pirmą dieną).

Baisu pagalvoti, kiek dar žmonių vaikšto po Lietuvą net nežinodami, kad jie taip pat yra užsikrėtę, nes būdų ir galimybių užsikrėsti yra daugiau, nei jiems atrodo.

Negalintiems nepulti: tuo metu, kai grįžau iš Danijos, negaliojo joks karantinas ir mano savijauta nerodė nei kad nesveikuočiau, nei tuo labiau, kad tai gali būti koronavirusas.

INFORMACIJA

Sveikatos apsaugos ministerija, reaguodama į situaciją dėl koronaviruso (COVID-19) Europoje ir visame pasaulyje, informavo, kad nuo kovo 16 d. žmonės, grįžę iš bet kurios užsienio valstybės, o ne tik iš konkrečių, kaip iki šiol, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas. 

Grįžusieji iš bet kurio pasaulio kampelio laikomi atvykusiais iš paveiktų teritorijų. Tad dabar visiems jiems galioja 14 dienų izoliavimosi namuose tvarka, o pasireiškus simptomams, bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti. Tokiems žmonėms būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

10 Comments

  1. Anonimas

    Gerb studente gal esi visai be smegenų kad taip rašai , jei esi karantinuotas, tai ir būk , gydytojai žino ką daro ,nekalbėk nesąmonių

    Reply
  2. Caca

    Važiuok iš kur atvažiavęs ir bus ramu ir tau ir LIetuvai apsieisim ir be tavęs kas čia prašė kad sugriztum ir dar apsikretes

    Reply
    • Loreta

      Kvailas komentaras? juk jis net nekaltas kad užsikrėtė – ar tu nuo medžio nukritai ?

    • Anonimas

      Nuo medžio nukrito?

  3. Veža 100 km

    Kodėl iš Telšių veža į Klaipėdą? Daugiau kaip 100 km? Šiauliai arčiau, Kaunas irgi nebetoli. Mums užtenka keltų dovanėlių.
    Kai reikės tiems, kas susirgs Klaipėdoje, lieps namie gydytis.

    Reply
  4. Klaipėdietė

    Taip, tai blogai Lietuvoje. Bastosi po visą pasaulį. O kai suserga, tai tada Lietuvele gera pasidaro ir lekia namo. Gydykites ten, kur susirgot.

    Reply
    • Saulius

      Ką jūs kalbate nesąmones, esate nevykėlė todėl ir pykstate, kad negalit niekur išvažiuoti

    • Anonimas

      Visiskai pritariu kad tie keliauninkai mums uzkrata ir veza.Sedekite Lietuvoj o jei taip gailites keliu simtu isleistu uzsakant kelione tai ir likite kur islekete.Kodel per tuos tarakonus turime kenteti ir dar ziureti kaop i aukas kad stringa prie sienu.Likite kur ismovete ko parsivelkate!!!0

  5. Kuk

    Vargu ar išvis kažkas yra?! Ar nėra paleistas gandas. Šiaip truputėlį lyg ir nejauku, nes pastovėti per tas žinias kala į galvą visokį mėšlą. Žmonės jau išprotėję, net geria ta bezinfekanta. Vaikų rankas nudegina bepurksdami dezinfekantus. Visi pametė sveika protą. Ir tai žiauru!

    Reply
  6. Speju

    Gal aerouoste pasigavo……nebūtinai Dominik respublikoje.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Gintautas Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: nesurinko reikiamo parašų skaičiaus

Respublikos Prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This