Koronavirusas atveria sistemos žaizdas

Politikų tribūna

Audrius Petrošius, Klaipėdos miesto tarybos narys
2020-03-16

Komentarų: 4

Nors tokioje įtemptoje situacijoje turėčiau susilaikyti nuo papildomų įtampų kėlimo, bet manau, kad tylėjimas neprives prie išvadų ir situacija nesikeis. Taigi, Jūsų dėmesiui šiandienos istorija apie klaipėdietį, kuris grįžta namo bei jo potyrius gaunant patalpas saviizoliacijai.

Valstybė paskelbė garantuojanti apgyvendinimą saviizoliacijai. Procesą kontroliuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), pasitelkdami savo departamentus. Šiandien plačiau pakalbėkime apie Klaipėdos departamentą ir jai vadovaujantį Raimundą Grigaliūną.

Dar prieš atsirandant pirmiesiems viruso atvejams Lietuvoje, sklandė kalbos, kad ši įstaiga tikėjosi, jog galimai visa informacinė pasiruošimo atsakomybė Klaipėdoje turėtų tekti Turizmo informacijos centrui… Karlai?

pixbay.com iliustracija

Jau sekmadienį su manimi susisiekė turistinio autobuso vairuotojas, dirbantis lietuvių kompanijoje, tačiau keleivius vežantis Skandinavijos šalyse. Informavo, kad grįžta į Lietuvą, kad turėjo kontakto su kitų šalių piliečiais, kurie kosėjo. Jis taip pat kosėja. Savo kelyje aplankė daugumą Skandinavijos šalių, kelsis keltu į Taliną. Patikinau, kad pernelyg neskubėtų.

Pirmadienį šis asmuo tęsė kelionę į Lietuvą, iš pradžių į Vilnių, tada, kaip atsakingas pilietis, besirūpinantis kitų žmonių sveikata, išsinuomojo automobilį ir vyksta Klaipėdos link. Jau ryte, kadangi asmuo vairavo, mama už jį užpildė NVSC esančią anketą, kur nurodė visus reikalingus duomenis, taip pat, kad asmuo tikrai neturi, kur save izoliuoti: namuose žmona su dviem mažamečiais vaikais, sergančios senyvo amžiaus ir prastos sveikatos močiutės namuose pastarąją slaugo šio asmens mama.

Kryžiaus žygis, kitaip nepavadinsi to, kas seka toliau.

Apie 9 ryto iš berods 8 kartų neprisiskambinta bendruoju NVSC telefonu. Iš galimai 6 karto prisiskambinta Klaipėdos miesto savivaldybei, kur nurodyta skambinti į NVSC.

Pakartotinai užpildžius anketą pavyksta prisiskambinti į NVSC. Bendravimas ir aptarnavimas paslaugus ir malonus. Po keleto valandų NVSC atstovė susisiekusi informavo, kad sunkiai pavyksta rasti bendrą kalbą su Klaipėda.

Pakartotinai susisiekus apie 16 valandą minėta atstovė vėl skambino į Klaipėdą, kur perdavė visą informaciją: kad anketa gauta, kad reikalinga vieta saviizoliacijai.

Kaip suprantu, buvo bendrauta su pačiu vadovu, kuris pažadėjo susisiekti tiesiogiai su besikreipiančiu asmeniu. Iki pat 19 valandos jokios informacijos gauta nebuvo.

Pakeliui skambinta trumpuoju telefonu 1808, duotas kontaktas Kaune, šie nurodė pradėję teikti apgyvendinimo paslaugas, tačiau Klaipėdoje reikia kreiptis į klaipėdiečius.

Karantino situacijoje labai svarbu, kad mechanizmai veiktų. Akivaizdu, kad kažkur trumpina.

Pradėjus aiškintis situaciją, paaiškėjo, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracija padarė viską, kas reikalinga iš jos pusės – pateikė įvertinimui patalpas, gavo patvirtinimus dėl jų tinkamumo, tačiau tam, kad galėtų apgyvendinti asmenis, turi gauti nurodymą iš NSVC Klaipėdos departamento.

Kas įvyko ten? Nežinau, galbūt pradėjo organizuoti viešuosius pirkimus.

Tikiuosi, kad Lietuvos žurnalistai atidžiau pažiūrės į tokias situacijas ir neleis mums pamiršti, dėl ko mes dirbame – procedūrų ar žmonių gyvybių.

Mechanizmo šiandien, akivaizdu, jau nesutvarkysime.

Įsikišus Klaipėdos vicemerui Arūnui Barbšiui ir Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojai Astai Dirgėlienei asmeniui apie 21 valandą buvo paskirta vieta saviizoliacijai.

Tačiau tai tik šios situacijos sprendinys, o kaip atrodys viso bendro mechanizmo veikla, taip ir lieka neaišku: ar visgi paskęsime procedūrose, ar padėsime žmonėms ir prireikus juos gelbėsime.

4 Comments

  1. Gražina

    Nesinori net begyvent tokioje šalyje kaip Lietuva kiekvieną dieną kenčiu skausmus dešiname šone juosmens srytyje bet niekur negaliu prisibelsti kadangi nesergu horona virusu visos Klaipėdos ligoninės atsisako mane priimti apžiūrai iš Šeimos gydytojos turiu siuntimą vidaus organų ekoskopijai įtaria kasos uždegimą arba tulžyje akmenis skubios pagalbos skyrius Respublikinėje ligoninėje pasakė čia ne tokia didelė problema ir tai kalbėjo jauna gydytoja sako gerkit nošpą ir nuskausminųjų vaistų ir jei pakls temeratūra virš 38 tai tuomet skambinkit į greitosios pagalbos telefoną tai sakau jie mane nuveš į infekcinį skyrių o ji atsakė ką padarysi toks metas tada paprašiau man ant balto popieriaus lapo pasirašyti kad man nesuteikė pagalbos pasakė nieko nepasirašys tada man liko tik nufotagrafuoti šitą ligoninės skubios medicininės pagalbos priėmimp skyrių ir susiėmus šoną šlubuoti iki transporto ir tarp kitko jei neturi temperatūros ir stovi dar ant kojų greitoji irgi neatvažiuos taip kad jei mirsiu ne nuo korono 19 tai nors mano vaikai turės foto iš išmaniojo kodėl nesuteikė jokios pagalbos ir dar sakiau tai gydytojai be pavardės už ką Jums atlyginimus kelti sėdi visi kaip bunkeryje ir pamiršta kad be korono19 yra ir kitų ligų tai norėčiau visiems palinkėti sveikatos nes jei ne korono19 virusu sergat galit užsisakyti karstą iš anksto nes ir jis bus tik dėl korono19 virusu sergančių prašyčiau atkreipti į visas Klaipėdos ligonines ne til įUniversitetinę kurią senai reikėjo pasidomėti kur dingsta renovacijai ir kitiems reikalams skirti pinigėliai nes vis dar Sovietinis vaizdelis sėkmės Klaipėda Jūs mylit savo gyventojus kaip sakė Tapinas aukokim medikams po mūsų mirties padės mūsų vaikams

    Reply
  2. Pusys

    Pagrindine sistemos klaida, kad politikas, jei besiblaskanti pilieti taip vadint, uzsiima beletristine veikla, geriau savanoriautu pasienyje ar oro uoste

    Reply
  3. Anonimas

    Patyletum geriau nevykelio Barbsio nereklamaves. Kas kur nusiskunde tuoj Petrosius tuo naudojasi. I seima ruosiasi.

    Reply
    • Anonimui

      Internetą atsijunkit. Pasaulis taps gražesnis.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - jau mažiau nei 400 sergančiųjų COVID-19

Per savaitgalį Lietuvoje patvirtinti tik aštuoni nauji COVID-19 atvejai – vienas šeštadienį ir septyni sekmadienį, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Visi ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This