Klaipėdos pilies bokšto atkūrimo darbų spartą nulems ir koronaviruso krizė

Miestas, Svarbu

Klaipėdos pilies Didžiojo bokšto atstatymo planai artėja realizavimo link. Tačiau beveik neabejojama, kad įtakos statybų pradžiai gali turėti ir koronaviruso krizė, kuri darbus arba paspartins, arba sulėtins.

Projektuotojų vizualizacija

Klaipėdos savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusi ir beveik 107 tūkst. eurų vertės sutartį dėl Klaipėdos pilies Didžiojo bokšto atkūrimo techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų pasirašiusi bendrovė „Uostamiesčio projektas“ jau parengė projektinius pasiūlymus, kurie šiuo metu pristatomi visuomenei, o viešas jų svarstymas numatytas kovo 31 dieną.

Projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad bokšto silueto atkūrimas suprojektuotas atsižvelgiant į išlikusius mūrus bei pamatus, istorinius duomenis, archeologinių tyrimų ataskaitas, apmatavimus, architektūros natūrinius ir konstrukcijų tyrimus. Statybos medžiagos bei gaminiai parinkti ilgaamžiai ir patvarūs.

„Istorinio bokšto sienos storis pirmame aukšte siekė iki 3,6 metrų, kylant į viršų siena plonėjo. Remiantis statytojo projektavimo užduotimi, statinys projektuojamas atkuriant bokšto išorinį kontūrą iš autentiško dydžio raudono molio plytų, kurias vidinėje statinio pusėje laiko lengvas metalo konstrukcijų karkasas. Tokiu atveju minimaliai apkraunami bei įtakojami išlikę autentiški bokšto pamatai bei atsiranda daugiau galimybių išnaudoti vidinę statinio erdvę, neatstatant pilnavidurių mūrinių ~ 3,6 m storio sienų (į viršų siaurėjančių iki ~ 1,1 m). Buvusių sienų storis pažymimas sienos pločio tarpinėmis perdangomis. Jos bus naudojamos kaip ekspozicinės erdvės. Likusi bokšto erdvė, neskaitant užimamos liftu, lieka atvira“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Nurodoma, jog bokšto aukštis bus iki 47 m, nes toks jis yra nurodytas istoriniuose šaltiniuose.

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, jog bokšto konstrukcinė schema – erdvinė vertikali tolygiai išdėstytų, tarpusavyje besikertančių, plieninių profilių sistema, formuojanti cilindrinį statinio apvalkalą, tolygiai pereinantį į bokšto smailę. Cilindrinio tūrio vidiniu perimetru projektuojami lenkti laiptai patekimui į apžvalgos lygį. Statinio išoriniu perimetru formuojamas karkasas pakabinamam keraminių plytų mūro fasadui. Stogo danga – keraminės čerpės.

„Pasirinkta konstrukcinės schema įgalina racionaliausiu būdu realizuoti architektūrinę idėją, išvengiant horizontalių ryšių įrengimo bei minimalizuojant bokšto poslinkius ir deformacijas“, – nurodo projektuotojai.

Numatoma, jog atstatyto bokšto pirmajame aukšte bus įrengiamas Klaipėdos kultūros ir informacijos centras, tarpinėse aikštelėse – įveiklinimo galimybė, įrengiant elektros srovės prisijungimo taškus, numatoma ekspozicijos funkcija – naudojant projekcijas, hologramas, LED ekranus, interaktyvius ekranus ir kitus eksponavimo būdus.

Viršutinėje aikštelėje, kuri yra maždaug 30 metrų aukštyje, numatoma apžvalgos ir ekspozicijos funkcija. Bokšte įrengiamas bevielio interneto „Wi-Fi“ ryšys, nemokamas lankytojams.

Siekiant maksimalaus autentiškumo projektinių pasiūlymų stadijoje yra pateikiami du bokšto fasadų variantai. Vienas jų yra mūrinė siena su angomis apžvalgai, o kitas – berėmio stiklo siena.

Kol kas nėra nuspręsta, ar atkuriamo bokšto viršutiniame aukšte bus maži langai ar stiklinė siena. Projektuotojų vizualizacija

Kol kas nėra nuspręsta, ar atkuriamo bokšto viršutiniame aukšte bus maži langai ar stiklinė siena. Projektuotojų vizualizacija

„Įvykdžius bokšto silueto atkūrimo darbus istorinėje miesto dalyje atsiras gerai matomas istorinio tūrio siluetas, kviečiantis ne tik įvertinti realų buvusios pilies aukštį, bet ir užeiti, pakilti į bokšto viršų, apžvelgti vieną gražiausių Klaipėdos miesto teritorijų: piliavietę, P. Lindenau pastatų kompleksą, Danės upę, įtekančią į marias, senamiestį ir naujamiestį, esančius abiejuose Danės krantuose, Smiltynę. Pakilimui į apžvalgos aikštelę apie 30 m aukštyje projektuojami laiptai, liftas. Šie sprendiniai kartu su aplinkos pritaikymu užtikrina žmonių su negalia sklandų patekimą į tarpines bokšto aikšteles ir viršutinę apžvalgos aikštelę“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Anot Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriaus Ričardo Zulco, visuomenei pristatyti abu atstatomo bokšto variantai – ir su mažais, ir su dideliais langais. Galutinį žodį, kurį variantą pasirinkti, turės tarti ne tik visuomenė, bet ir specialistai.

„Laikantis istorinių matmenų, reikėtų atkurti nedidelius langus, o didesni langai labiau tiktų apžvalgos funkcijai. Visas bokštas atkuriamas pagal istorinius brėžinius, jokios fantazijos nėra, išskyrus tuos viršutinės dalies langus, dėl kurių ir reikės apsispręsti“, – teigė R. Zulcas.

Anksčiau buvo planuota, jog Didžiojo bokšto atstatymo darbai vyks dviem etapais. Tačiau 2018 metais Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos kolegijos siūlymu nuspręsta abu etapus sujungti ir juos įgyvendinti vienu metu.

R. Zulco teigimu, paraiška gauti finansavimą atstatyti bokštą jau pateikta Kultūros ministerijai, kuri lėšų galėtų skirti iš kultūros infrastruktūros programos.

„Atsakymo dar neturime, pateikėme informaciją apie lėšų poreikį, o jis yra apie 1,4 mln. eurų“, – teigė R. Zulcas.

Jis pabrėžė, jog šiemet norima pabaigti Didžiojo bokšto rekonstravimo, atkuriant istorinį jo tūrį, techninį projektą.

„Kitas klausimas – realizavimas. Dabar jau reikia vertinti bendrą kontekstą. Žinant, kiek dėl dabartinės situacijos nukentės turizmo, transporto, statybų sektoriai, iš šitos pozicijos ir reikės rudenį žiūrėti, kaip realizuoti šį projektą. Galbūt tokie užsakymai ir padės verslui“, – svarstė R. Zulcas.

Projektuotojų vizualizacija

Projektuotojų vizualizacija

9 Comments

  1. A

    Devinto forto kankinimo kamera, po metaliniais laiptais…….. „Uostamiesčio projektas“ fantazijos bokstai .. Klaipedos savivaldybes uzsakymus atlikineja tai valio, bet kad su fantazija susipyko tai jau blogai….. Kaune stove toks pilies bokstas ATKLONUOTAS …..nu baisiai indomus….. TURI KLAIPEDA tu siluetu …LABAI fainos K ir D Mazvydo, Manto ir kiti namai taip graziai silueta patvarke nu ir apzvalga yr is restoranu ir PENHAUZU…. Dar tuoj silueta patvarkys Laivites terminal ir kiti namai…. Baznycia tuoj ATKLONUOS ir ten palipti I boksta bus galima<A ne< Tai kaip suprantu mes vis lipame ir lipame an to pacio GREBLIO ir mus TAIP PATINKA FAINA, net SUSTOTI negalime….

    Reply
  2. JŪRA

    -„Stiklainiai”- blogai, „disnėjlendas”- blogai. Tai kas jums gerai? Gal trobelė dviaukštė tiks, kad nebrangu būtų… O aš manau, kad bokštas ir pilis -labai gerai, geriau ir būt negali miestui-vieninteliam valstybės uostui. Štai turi Klaipėda Ryžių malūną – taip pat disnėjlendas, o atsidžiaugt negali visi, puikus miesto akcentas, puikiai suprojektuotas, o juk viešbučio ten niekada nebuvo! Vilniečiai valdovų rūmus pasistatė, taip taip- pasistatė, ir tik iš paveiksliukų, sakot „disnėjlendas’, o kokios ten parodos rengiamos, koncertai, kiti renginiai… Kol jūs čia pešitės, Vilnius Gedimino pilį atkurs – bus dar vienas ‘disnėjlendas”, ir dar dar vienas puikus viešas objektas visiems. O pinigai iš biudžeto bus skirti ne Klaipėdos pilies statybai , o Gedimino pilies statybai, nes dviejų pilių biudžetas nepatemps. Kiek žinau, Klaipėdos pilies visi planai yra išlikę…
    Pilis Klaipėdos miestui labai reikalinga!

    Reply
  3. Romas Gailius

    jei jau kažkada apsisprendėme pilies bokštą atstatyti ir dar 2007m miesto bendrajame plane tai įtvirtinome, tai gal nebereikėtų blaškytis ir diskutuoti reikia jo ar ne. Pagaliau lyginant su visais kitais miesto projektais net ir dabar tai juokingos išlaidos , o miesto simbolis bus didingas ir toks vienintelis. Visai kitas klausimas ar visą pilį reikia atstatyti? Bet ir tai klausimas ateičiai. Teisybės dėlei reiktų pastebėti, kad atkurti buvusio bokšto tūrio formą gal ir nėra didis architektūrinis pasiekimas, bet ką daryti su vidumi ir kas ten bus? Tai nebuvo aišku nei prieš 10 metų, neaišku ir dabar. Gerai kad jau dabar rodomos vidaus metalo konstrukcijos, bet kol kas man jos labai atšiaurios ir negrabios. Reikia tik įsivaizduoti koks bus jausmas, garsas vaikščiojant tomis ažūro grtelių perdangomis. Apie praktinę/higieninę reikalo pusę net nekalbu. Suprantu, kad tai dar tik projektiniai pasiūlymai, bet jau koncepciniam lygmenyje privalėtų ir funkcija ir konstruktyvas aiškėti. Apart savo tiesioginės funkcijos LAIKYTI, kostruktyvas taip pat gali būti ir modernus ir pritriankiantis inovacijomis, netikėtumu ir patrauklumu. Jei to siekiama. Neabejotinai pilies bokšto tūris taps miesto simboliu ir vizitine kortele vien tik dėl savo istorinės kilmės ir tūrio. Tačiau panašu, kad šio darbo, objekto lankomumo ir patrauklumo sėkmės vinis bokšto viduje slypės, jei pavyks. To nuoširdžiai autoriams ir linkiu. Mano galva tai ne ta vieta kurioje reikia ar galima taupyti.

    Reply
  4. audra

    GRAUDU I sita cirka ziureti PRIDARE BUTAFORINIU erdviu kur net normalaus renginio negali surengti PORNOGRAFIJA

    Reply
  5. Anonimas

    bokstas… kam jis, kam bokstas reikalingas miestui? ta prasme yra silumos tinklu bokstas… boksto funkcija? mistika kazkokia, kam reikalinga vertikaliai pamurytu plytu kruva?

    Reply
    • ezys

      Vienas lankomiausiu pasaulio turistiniu objektu yra bokstas – Eifelio bokstas… tad tiesa pasakius, tai kad jus kazko nesuprantat – nieko nekeicia 😉

  6. Joris

    Labai gera proga Grigeo išpirkti kaltes prieš kelis dešimtmečius nuodytus klaipėdiečius, imant ir atstatant šį bokštą- jiems tai piniginė nesuplonės, o miestiečių atsiprašyta bent taip bus.

    Reply
    • ezys

      manau, kad jie tik apsidziaugtu, jei pavyktu taip pigiai issisukti 😉

    • manau

      Grigeo kaltę galėtų išpirkti finansuodama projektus, susijusius su aplinkos kokybės gerinimu – oro, vandens, paplūdimių ir t.t., kurie susiję su visų žmonių sveikata ir savijauta, o ne kažkokio vieno objekto statyba, kuris, gal ir gražus pažiūrėti, bet sveikatos nepridės.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This