Koronavirusas: Klaipėdoje – dar du užsikrėtę, laukiama šimtų keltų keleivių

Koronavirusas, Svarbu

Antradienį popiet Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas patvirtino, jog uostamiestyje gydomi dar du žmonės, užsikrėtę COVID-19: klaipėdietė mergina grįžo iš Italijos, o dar vienas kretingiškis vaikinas – iš Danijos. Jis dirbo kartu su jau dviem susirgusiais jaunais vyrais, kurie prieš kelias dienas atvežti į Klaipėdos universitetinę ligoninę (KUL).

Dar penki nauji atvejai – Vilniuje, Santaros klinikose, kur gydomi iš Čekijos ir Nyderlandų grįžę asmenys, o paskutiniais ligos atvejais pacientai buvo lankęsi Belgijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje, Kuboje. Šeštasis naujas antradienio atvejis užfiksuotas Kaune iš Austrijos grįžusiam asmeniui. Iš viso šiuo metu šalyje yra 26 patvirtinti viruso atvejai, Klaipėdoje – šeši.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Gąsdina grįžtančiųjų keltais antplūdis

Tuo metu Klaipėdos savivaldybės Ekstremalios situacijos komisijos metu V. Grubliauskas susisiekimą keltais pavadino problema numeris vienas.

„Panašu į tai, kad keleivių antplūdis bus didžiulis. <…> Tik ką kalbėjau su valstybės vadovais. Tie iššūkiai tenka Klaipėdos miestui, prašiau, kad būtų adekvatus dėmesys iš visų valstybės institucijų. Tai iššūkis numeris vienas. Klaipėda tampa tuo kakleliu, per kurį valstybė turi išspręsti užsienyje likusių lietuvių grąžinimą”, – sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak „DFDS Seaways” atstovo spaudai Vaidoto Klumbio, tris dienas į priekį keltai iš Vokietijos yra pilnai užimti. Su kiekvienu keltu vidutiniškai grįš apie 300-350 žmonių. Iš Švedijos – vidutiniškai bent po 200 žmonių tris dienas.

„Kitos dienos irgi pildosi, bet skaičiai bus netikslūs. Lietuviams grįžti laikas nėra nustatytas”, – sakė V. Klumbys.

Pasak jo, diskusija su Susisiekimo ministerija vyksta, kaip būtų galima papildomai padėti, bet kol kas jokio dar vieno kelto pridėti nėra iš kur.

„Visi keleiviai, kurie iškart nusiskundžia, iškart izoliuojami. Vizualinė apžiūra irgi atliekama. Ką žinosime, iškart viską pasakysime, čia nėra jokių problemų”, – sakė V. Klumbys.

Nacionalinio visuomenės sveiktos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas patvirtino, kad karščiuojantiems keleiviams iškart išskiriama atskira kajutė ir sulaukiama informacijos apie tokius atvejus.

„Dar yra ir „TT-Line” keltai. <…> Gauname daug tūkstančių anketų, kurias reikia operatyviai suvesti, nespėjame, prašysime pagalbos. Esame ir papildomų termometrų įsigiję, ir kariškiai padeda. Būna ir panikos, bet stengiamės žmonės nuraminti, būna, kad ir po antro matavimo temperatūra pasidaro normali”, – sakė jis.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, keleivių viešajame transporte yra sumažėję apie keturis-penkis kartus lyginant su apimtimis prieš karantiną.

Apsaugos priemonių – savaitei didelių srautų

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyr. gydytojas Vinsas Janušonis teigė, kad šiuo metu yra 32 pacientai, iš kurių šeši serga.

Pasak vadovo, KUL evakavo dar du skyrius ir turi 80 vietų guldant po vieną arba 200 jei pacientai būtų grupuojami, korhotuojami.

Anot V. Janušonio, apsaugos priemonių turima savaitei jei būtų dideli pacientų srautai.

„Bandome įsigyti ir patys, bet vožtuvinių kaukių, ir ne pačių geriausių, šešis-dešimt kartų kainos yra didesnės, po truputį užsipirkinėjam ką galim. Viena organizacija kvėpavimo aparatais žada padėti”, – sakė V. Janušonis.

Klaipėdos greitosios pagalbos pagalbos stoties vadovas Rimvydas Juodviršis informavo, kad įtarimus keliančius keltų keleivius greitoji iš Centrinio Klaipėdos terminalo veža ne po vieną, buvo atvejis kai vežė ir aštuonis, tad esą transporto priemonių neturėtų pritrūkti.

V. Janušonis savo ruožtu akcentavo, kad važiuoti individualiu transportu irgi yra geras sprendimas.

Nuo trečiadienio KUL srautus padės reguliuoti Vakarų (jūros) šaulių 3-ioji rinktinės nariai, tačiau jos vadas ats. mjr. Rolandas Lukšas prašė padėti su apsaugos priemonėmis, nes jų verslo dėka turi tik porai dienų.

Atsiras mobilus punktas, bet…

Pasak mero, nuo trečiadienio popietės mobilus patikrinimo dėl koronaviruso punktas specialioje transporto priemonėje bus įrengtas prie „Švyturio” arenos. Ten darbuosis Klaipėdos miesto poliklinikos, Jūrininkų sveikatos priežiūros centro ir  Klaipėdos senamiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro specialistai, kurie dabar apsimokys.

Mobilus Klaipėdos patikros punktas aptarnaus miesto ir aplinkines Kretingos, Klaipėdos rajono, Palangos, Neringos, Skuodo, Šilutės savivaldybes. Išsamesnė informacija gyventojams bus pateikta atskirai.

„Noriu atkreipti visų dėmesį, kad atlikti tyrimus mobiliame patikros punkte bus galima pagal specialią tvarką – Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą algoritmą“, – pabrėžė V. Grubliauskas.

Patikros punkto darbo laikas – kiekvieną dieną nuo 8 iki 20 val.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienio vakarą detalizavo, kad šeimos gydytojo siuntimas vykimui į mobilius punktus nereikalingas. Žmonės, 14 dienų laikotarpiu keliavę užsienyje ar turėję sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu ligos atveju, jeigu jiems pakilo temperatūra, atsirado kosulys ar dusulys, turi skambinti į Karštąją koronaviruso liniją telefonu 1808, o ne šeimos gydytojui. Ar pacientas turi būti tiriamas, nuspręs šios linijos konsultantas, vadovaudamasis numatytu algoritmu.

Tuo atveju, jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina. Be to, bus klausiama, ar pacientas gali asmenine transporto priemone (pats ar būti atvežtas kito žmogaus) atvykti į mobilų punktą. Jei žmogus galės atvykti pats, su juo susisieks mobilaus punkto koordinatorius ir nurodys laiką ir adresą, kada jam tai padaryti.

Tiems žmonėms, kurie negalės į mobilius punktus atvykti patys, savivaldybės įpareigotos užtikrinti pacientų transportavimo paslaugas. Svarbu, kad į mobilų punktą negalima vykti taksi automobiliu ar viešuoju transportu.

Atvykus į mobilų punktą, žmonėms nebus leidžiama išlipti iš automobilio ir atidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip, instruktuojama, kaip bus vykdoma tepinėlio paėmimo procedūra. Kartu su savimi žmogus turi turėti tapatybę patvirtinantį dokumentą bei A4 formato lapą su užrašytu mobilaus telefono numeriu, kurį, atvykus į mobilų punktą, reikės padėti koordinatoriaus nurodytoje vietoje automobilio salono viduje. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.

Langą žmogus turės pradaryti tada, kai mobilios komandos narys to paprašys, tad čia dirbančiųjų specialistų nurodymus būtina atidžiai sekti.

Atlikus tyrimą, žmogus turės važiuoti į namus, izoliuotis ir laukti tyrimo rezultato. Nustačius poreikį pacientą hospitalizuoti, kviečiama greitoji ir pacientas transportuojamas į ligoninę.

Tuo metu V. Grubliauskas šiek tiek vėliau savo „Facebook” profilyje pranešė, kad dėl pačios SAM veiksmų kilo nesklandumų su tokiu tyrimų punktu.

„Tirti, tirti, tirti – taip kalba PSO ir visi, kas supranta to svarbą ir būtinybę. Rytojui, sutelkę visas jėgas ir pajėgumus spėjome pasiruošti garsiai išreklamuoto Mobiliojo sveikatos patikros punkto Klaipėdoje, prie „Švyturio” arenos veikimo pradžiai. Ir še tau – tik ką gavome informaciją iš SAM, kad vis tik jie susivokė, kad… nespėjo pasiruošti ir „extra tvarka” keis nuostatus ir kažkokias reglamentavimo taisykles, ką kažkas „pramigo”… Įvardinčiau tai kaip akibrokštą visiems mums, titaniškų pastangų dėka, per parą pasiruošus veiksmui „test, test, test”. Bet kuriuo atveju, rytoj numatytu laiku medikai, technika, mes visi patys būsime prie „Švyturio” arenos, kad parodyti valdininkams – mes pasiruošę, o jūs? Deja, bet dar dieną – kitą tyrimai atliekami nebus…”, – rašė meras.

Kyla klausimų dėl izoliavimo

Pasak G. Nenšikio, jau yra trys žmonės izoliuoti – du viešbutyje, vienas bute, už kurio nuomą bus sumokėta. Tam yra susitarta su įstaigomis, garantuojančiomis 300 vietų.

„Klausimas yra dėl procedūrų. Skambina mums, bet nurodymą mums turi duoti Visuomenės sveikatos centras. Informacija kažkodėl mūsų nepasiekia, reikia sprendimus greičiau priimti”, – sakė G. Neniškis.

Kad tai yra problema tikino ir V. Grubliauskas.

„Vakar buvo tokių signalų, kad skambina 1808 ir ten išgirsta, kad turėtų padėti „Klaipėdos komunalininkas”, kurio apskriti nėra. Klausimas, ar ten sėdintys žmonės yra gerai informuoti ir ar turi aktualią informaciją apie Klaipėdą”, – sakė meras.

R. Grigaliūnas tikino, kad dėl to bereikia pasiderinti tik kai kuriuos niuansus.

Konsultacijos dėl Klaipėdoje suteikiamų patalpų saviizoliacijai ir jų suteikimo tvarkos visą parą teikiamos tel. 8640 93342.

Iš uosto jūreiviai neišeina

Uosto direkcijos Uosto režimo ir technologijų departamento vadovas Egidijus Kuzmarskis informavo, kad visų laivų įgulų nariai užsieniečiai už uosto ribų nebegali išeiti – toks yra pasieniečių išaiškinimas. Dar tik tikslinama, ar jie gali palikti laivus ir išlipti į krantą uosto kompanijose.

Pasak jo, vizito į Klaipėdą jau atsisakė trys kruiziniai laivai ir geriausiu atveju pirmasis atplauktų balandžio 23 d.

„Bet tendencija eina, kad visi atsišaukinėja, ir, matomai, nusikels”, – sakė E. Kuzmarkis.

KOMENTARAI

Antanas Kalnius, Kretingos rajono meras

Noriu patvirtinti, kad šiandien koronavirusas nustatytas dar vienam kretingiškiui – 20 metų vaikinui, taip pat grįžusiam iš Danijos. Į Klaipėdos universitetinę ligoninę jis, pasireiškus simptomams, pristatytas vakar. Jo savijauta šiuo metu yra nebloga.

Į Lietuvą iš Danijos į Kauno oro uostą jis parskrido kovo 10 d., drauge su kitu kretingiškiu, kuriam koronavirusas jau buvo nustatytas šeštadienį. Tuomet vyko į Vilnių, o į Kretingą jis grįžo kovo 11 d.

Vaikinas gyvena su močiute, kuri jau nuo anksčiau yra saviizoliacijoje. Nacionalinio sveikatos centro specialistai dalį vaikino turėtų kontaktų jau yra nustatę, jie taip pat yra saviizoliacijoje.

Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos meras

Iššūkiai yra labai didžiuliai. Didžiausias – apsaugos priemonės. Aš nežinau, kas apie kokius stalčius, sandėlius kalba, aš tik žinau, kad su kuom bekalbu – ar su kolegomis merais iš regionų, prašydamas jų pagalbos, ar su Visuomenės sveikatos centro specialistais vietoje, nebekalbu apie mūsų ligoninę, pirminės sveikatos priežiūros centrus, Vaikų ligoninę, visi jie kalba ir identifikuoja vieną ir tą pačią problemą – apsaugos priemonių trūkumą. Chalatai, akiniai, pirštinės. Pasakymas nusipirkti gal ir būtų logiškas, bet nelabai su tiekimu yra gerai. Didžiausia problema tiekimas ir įsigijimas. Nepamirškime, kad dabar įsijungia ir mobilieji patikrinimo centrai, kuriems irgi reikalingos tos pačios priemonės, mėginėliai. Teko ekstra tvarka, sukantis visais įmanomais kanalais, tam pasirengti. Rytoj minimum penkiolika tokių tyrimų bus galima atlikti, bet tikiuosi, kad iki rytojaus pavyks jų gauti daugiau. 

Kalbėjau su valstybės vadovais. Prezidentas tikrai domisi situacija Klaipėdoje. Per artimiausias dienas atplauks apie 1500 keleivių keltais, neskaitant „TT-Line”. Tai įsivaizduokite, koks krūvis tenka Klaipėdai, kuri tampa butelio kakliuku Lietuvai sprendžiant piliečių pargabenimo klausimą. Todėl aš ir sakau, kad tam turi būti adekvatus visos valstybės dėmesys. 

INFORMACIJA  

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija pateikė detalesnė informaciją apie 18 koronaviruso atvejų. Detalizuoti ir kai kurie, susiję su Klaipėda. 

Patvirtintas 2020-03-13 (Klaipėda)

1. Asmuo 2020 m. kovo 9 d. 00:10 val. grįžo į Palangos oro uostą.

2. Namo grįžo automobiliu.

3. 2020 kovo 12 d. vyko GMP į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Šiuo metu hospitalizuota.

Patvirtintas 2020-03-14 (Kretinga)

1. Asmuo, 2020 m. kovo 10 d. 14:20 val. grįžo į Kauno oro uostą

2. 2020 m. kovo 10 d. 16 val. išvyko autobusu į Vilnių. AKTUALU IKI: kovo 25 d.

3. 2020 m. kovo 11 d. 14:50 val. išvyko autobusu maršrutu Vilnius–Palanga.

4. Iš Palangos į Kretingą grįžo automobiliu. AKTUALU IKI: kovo 26 d.

5. 2020 m. kovo 13 d. vyko GMP į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Šiuo metu hospitalizuotas.

Patvirtintas 2020-03-14 (Klaipėda)

1. Vyras 2020 m. kovo 14 d. 20:40 val. grįžo į Vilniaus oro uostą.

2. Iš Vilniaus oro uosto GMP tiesiai vyko į Santaros klinikas. Šiuo metu hospitalizuotas.

Patvirtintas 2020-03-16, Plungė

1. Kovo 9 d. grįžo iš Danijos į Rietavo savivaldybę.

2. Kovo 10 d. su šeima lankėsi „Atostogų parke“. AKTUALU IKI: kovo 25 d.

3. Kovo 11 d. pasijuto blogai, karščiavo.

4. Kovo 12 d. kreipėsi į šeimos gydytoją UAB „Rietavo šeimos daktaras“. AKTUALU IKI: kovo 27 d. jeigu nuvyko fiziškai.

5. Kovo 14 d. skambino tel. 112 ir pranešė, kad jaučiasi blogai.

3 Comments

  1. antanas

    musu isvykeliai lietuviai zinojo kur vyksta o dabar musu valdzia dar ir kalta o sugryze vazineja is miesto i mesta puldineja su peiliais is vis neisileisti

    Reply
  2. Ieva

    Šiandien ėjau į vaistinę Palangoje, dvi jaunų žmonių poros tai pat apsipirkinėjo ir makabriškai ,pokštavo, juokavo…Grįžom, „parvarėm” su keltu va turim – išsinuomojom butus, tai saviizoliaciją darom ?, o juk vaistinė tai vieta kur eina daugiausia pagyvenusių žmonių! Vaistininkės sustingusios klausėsi, bet matyt apyvarta svarbiausia, buvau vienintelė su kauke…Kas toliau…Palanga pilnėja tokių, kas toliau???

    Reply
  3. Kada rūpinsitės klaipėdiečiais?

    Pirma, gal užteks Grubliauskui ir Kalniui dirbti atstovais spaudai? Gal laikas užsiimti rimtesniais darbais? Kalnius numetė kretingiškį į Klaipėdą ir dar pypauja. Tegu savo turgus, kirpyklas, kitas ne maisto parduotuves su policija pereina. Grubliauskas turėtų atsakyti į klausimą, kuris kyla skaitant informaciją: kodėl rūpinatės tik keltų keleiviais? O kas bus, kai pagalbos prireiks vietos, miesto gyventojams, mokantiems mokesčius? Liepsit gydytis namuose? Kokia bus selekcija? Nors primenam, kad miesto ligoninė yra savivaldybės pavaldume, tai ir darykite tvarką! Martynai, nebedėk nuotraukų, jau nebegera nuo tų piarščikų…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kretingos įmonėje kilo gaisras

Trečiadienio vakare kilo gaisras Kretingoje įsikūrusioje medienos įmonėje „Imedeksa“. Gavę pranešimą aplinkosaugininkai iš karto išvyko į gaisro vietą. Preliminariais duomenimis, ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This