Įsikūrė Klaipėdos miestiečių draugija

Miestas

Uostamiestyje pradėjo veikti Klaipėdos miestiečių draugija.

„Idėja sukurti tokią draugiją sklandė jau seniai. Klaipėdoje gyvena daug miesto praeičiai neabejingų žmonių, kurie suvokia šio miesto išskirtinumą ir jo istorinę reikšmę visai Lietuvai. Iki šiol jie buvo išsibarstę, juos vienijo nebent uždaros grupės socialinėje erdvėje ar įvairios asociacijos. Todėl draugijos steigėjai nusprendėme šiuos iniciatyvius žmones suburti“, – pranešime cituojamas Klaipėdos miestiečių draugijos pirmininkas Benas Volodzka.

Anot jo, draugija atvira visiems, kurie domisi miesto praeitimi ir neabejingi jo ateičiai.

Pasak B. Volodzkos, aktyvius klaipėdiečius „glumina iki šiol tęsiamas senojo paveldo naikinimo vajus”.

„Klaipėdos miestiečių draugijos narių manymu, unikalios kultūros atkūrimas padėtų miestiečiams aiškiau suvokti savo tapatybę ir keistų visuomenės daugumos nusistovėjusį negatyvų kultūros suvokimą. Toks savitos buvusios kultūros suvokimas ir pažinimas niekaip nesukeltų priešpriešos tautinei valstybės tapatybei, o kaip tik ją praturtintų. Manome, jog Klaipėdos miestui reikia atsinaujinti ir atsikurti, atsižvelgiant į palikimą ir garbingą praeitį“, – teigia draugijos pirmininkas.

Pranešime rašoma, jog Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios atstatymas „yra viena iš didžiausių draugijos moralinių pareigų, kad miestas atgautų svarbiausią miesto kultūrinio gyvenimo simbolį”.  Laikomasi pozicijos, kad turėtų būti atkurti ir kiti architektūriniai paminklai bei kompleksai. Draugijos nariai mano, jog atstačius daugelį iš šių dienų perspektyvos architektūros paminklų, Klaipėda galėtų pretenduoti į UNESCO pasaulio reikšmės paveldo objektų sąrašą.

„Mūsų manymu, tiek Kuršių Nerijos gamtos pasaulio paminklas, tiek Klaipėdos istorinės miesto dalies pasaulinės reikšmės objektas, įvertintas už pastangas atstatyti paveldą, sudarytų vieningą garsių dviejų į UNESCO sąrašą įtrauktų objektų ansamblį ir didintų Vakarų Lietuvos ekonominį potencialą. Todėl, draugijos narių nuomone, miesto atstatymas galėtų būti visos visuomenės siekiamybė”, – rašoma pranešime.

„Siekiame visapusiško bendradarbiavimo su kitomis organizacijoms, kad būtų keliama Lietuvos piliečio ir Klaipėdos miestiečio savimonė. Pati miestiečių draugija be kitų aktyvių visuomeninių organizacijų nebus stipri ir lygiateisė miesto pilietinių bendrijų narė“, – teigia B. Volodzka.

Draugijos steigėjai, be B. Volodzkos, yra Klaipėdos seniūnaičių sueigos pirmininkas Tomas Meškinis ir istorinės rekonstrukcijos entuziastas Aivaras Kurskis.

Teigiama, kad tarp valdybos narių yra ir kariškių, kolekcininkų, žurnalistų, muzikologų bei kitų sričių profesionalų.

Tačiau Registrų centro pateikiamais duomenis ši bendrija kol kas dar nėra užregistruota.

10 Comments

  1. Se

    Visom keturiom esu už paveldo puoselėjimą ir atstatymą. Skauda širdį ką su miestu daro visokie mureikos, dūdos , šakalienės, dažnai veikdami su savivaldybės tarybos palaiminimu. Mano drambliuko svajonė būtų Laivitės teritorijoje (dalinai ir jau sudarkytame Vitės kvartale) atkurti sunaikintus senosios Klaipėdos architektūros pavyzdžius, sukurti savotišką „gyvą” architektūros muziejų su šiuolaikine infrastruktūra. Bet kaip matau, kai kurie marsiečiai, svaigdami apie Unesco, yra pažengę dar toliau :)))

    Reply
  2. Fiodoras Lietuvninkas

    Nieko nebus. Yra tų draugijų, asociacijų, klubų, susivienijimų it t.t. , o naudos – nulis. Daugiau triukšmo nei darbų. Dabar, va, į Unesco nusitaikė ! Vyrai geriau organizuokite gerą apsišlavimą, sienų valymą, gatvių duobių lyginimą, tada praeis noras apie dangaus migdolus sapalioti. Juk šiknaskylėje gyvename ir reikia iš jos kapstytis, o ne svaigti nuo savo tuštybės.

    Reply
  3. A.G.

    Dioni, dėl medžių, apskritai, tu teisus, bet ką daryti kai jų šaknys verčia trasas, tempia laidus, gniaužia vamzdžius, skaldo namų pamatus? Arba jei yra suplanuotoje teritorijoje kur numatytos statybos ir nebūtinai stiklainių, kurių aš taip pat nenorėčiau senamiestyje matyti. Dabar skleidžiama nuomonė, kad mieste yra kažkokia tai gauja kuri reikia ar nereikia pjauna medžius, kad tik žmonėms blogai būtų. Dioni, sutik, kad tai marazmas arba nustosiu tave gerbti. Tegul tokius niekus skleidžia veikėjai kurie neverti tavo vieno rankos piršto.

    Reply
    • Se

      Gal nereikėtų fantazuoti apie tai, kaip liepų šaknys neva gniaužia vamzdžius, skaldo namų pamatus. Pasidomėk apie liepas ir jų šaknis. Matyt, prisiklausei Šakalienės.

  4. Benas Volodzka

    Linkiu kritiką bereiškiantiems žmonėms taip pat padaryti realius darbus miestui, o ne užsiimti žodžių žaismu, kas nerealistiška, o kas įgyvendinama. Kaip dabar viskas yra, jokia UNESCO organizacija tikrai nieko nepripažins, tačiau pasikeitus kultūrinėms aplinkybėms kartu ir politinėms, apie šiuos dalykus galima pasvarstyti. Būtų labai įdomu užklausti Vytauto Čepo, ar bent viena panaši organizacija veikė iki šiol, kuriai rūpėjo miesto kultūrinio palikimo puoselėjimas. Taip pat kelia susidomėjimą, kas iki šiol sugebėjo išsaugoti Locmanų namą, keliant klausimą viešoje erdvėje, išjudinti Šv. Jono bažnyčios klausimą politinėje erdvėje ir t.t. Noriu pasakyti, kad tie žmonės, kurie yra Klaipėdos miestiečių draugijoje yra verti pagarbos savo nuveiktais darbais ir nuopelnais.

    Reply
  5. Benui Volodzkai

    Visiškai palaikau Vytautą Čepą. Klaipėdos istorinis branduolys UNESCO paveldas? Net ir atstačius kelis pastatus, senamiestis netaptų vertingesniu. Čia man panašu į tam tikrus provincialumo, o gal ir nuoširdaus naivumo požymius. UNESCO sąraše yra 869 pasaulio kultūros vertybės (čia neskaitant gamtos vertybių). Jos yra unikalios, kiekvienai yra parengta nominacinė byla, išskirtinės visuotinės vertės aprašai ir daugumai – valdymo planai. Naivu tikėtis, kad Klaipėda galėtų būti tiek unikali VISAM PASAULIUI.
    O ir Klaipėdos herbą ši nauja organizacija išdarkė. Gal koks dizaino specialistas galėtų pagelbėti šiems jaunuoliams?

    Reply
  6. Citacka

    Nieko sau, dar viena draugija. kaip ten užsirašyti? Po viruso būtų galima pradėti veikti, valdžią suaktyvinti, o tai dabar išsigandus, neveiksni, nyki, nuobodi, be idėjų, pasyvi, baikšti, vienu žodžiu nieko gero.

    Reply
  7. Vytautas Čepas

    Viešpatie, Benai, apie kokį UNESCO paveldą čia kliedi? Akis prasikrapštyk, pažiūrėk iš šalies kaip mes gyvename ir kaip atrodome. Tokių miestų ir miestelių kaip Klaipėda Europoje dešimtys tūkstančių, mes neturime nė vieno unikumo, o tai ką pats ruošiesi atstatyti paveldu tapti, geriausiu atveju, galės po šimto metų. Bet ir su tuo pastatymų niekas neaišku, juk net sukriošusio medelio aktyvistai nupjauti neleidžia, tad svajonės apie UNESCO sąrašą labiau primena pasaką apie varlę – karalaitę. Na. o draugijos įsteigimas sveikintinas jei tik ten, kaip Klaipėdoje visada būna, nesuplūs etatiniai visuomenininkai ir viskas baigsis piketais, protestais ir kitais cirkais iš ko naudos kaip iš ožio pieno. Sėkmės saugantis nuo jų. Tada gal koks nors racionalus daigas ir prasikals.

    Reply
    • Dionyzas Varkalis

      Tegul gerbiamas p. Čepas pamąsto giliau, nes miestiečiai siekia puoselėti paveldą ir nematau nieko blogo, kad jie nori išsaugoti senamiestį, į kurį nežmoniškais tempais veržiasi stikloidai, kurie nieko bendro su architektūros praeitimi neturi. Juos galima statyti už senojo miesto ribų, senamiestis yra mažytė miesto dalis, kurią turime saugoti kaip miesto paminklą, kuris turi tragišką praeitį. O kas liečia medžius, tai nėra išsigalvojimas, o medžiai yra miesto plaučiai, kurie dalinai apsaugo nuo miesto taršos, medžiai teikia užuovėją, kuriame gyvena įvairiausi organizmai. Tie žmonės, kurie gina medžius, jie nėra kvaili, šitie žmonės mato, kad yra naikinami ne tik skverai, parkai, alėjos. Naujai pasodinti atvežtiniai medžiai teiks užuovėją tik tada, kai mūsų nebebus. Tai yra šių žmonių tikslas išsaugoti sveiką miesto vystymąsi. Nereikia nei jokių piketų, nei prisirakinti prie medžių, jeigu miesto valdovai sugebėtų kalbėtis su miestelėnais.

    • Saugokite senamiestį, tai gyvas muziejus po atviru dangumi.

      Jau kaip medžius naikina, tai tikrai nenormalu. Kaip braunasi su psiaudoprojektais į senamiestį darydami broką ant broko, tai absurdas. Reikėtų tokius bent virtualiai ant miesto kartuvių kabinti… Tiesa, ar kada nors tos kartuvės ☝️?? bus iškeltos iš miesto? Pvz uostui kaip bangolaužiai būtų pats tas. Mažvydo alėjos sarkofagus betoninius taip pat į bangolaužius, bent nauda bus. Niekas ant tokių nesėdės niekada. Bent kalnapušių prisodinti suapvalinti kampus normalius šviestuvus ir suoliukus fontaną gėlyną padaryti. Siaubas kaip sudarkė visą teritoriją… Berazumių berazumiai…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Dėl „furų" sutramdymo - kritikos rimbai Uosto direkcijai

Bendrovės „DFDS Seaways” prašymas leisti trims elektriniams vilkikams važiuoti pirmyn ir atgal Minijos gatve, tarp Baltijos pr. ir Kalnupės gatvės, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kelio į Šiaurės ragą projektiniams pasiūlymams - ne patys maloniausi epitetai

Ketvirtadienio vakarą surengto viešo į Šiaurės ragą vedančios Danės gatvės atkarpos projektinių pasiūlymų pristatymo metu jo autoriai turėjo išgirsti nemažai ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This