Karantinas bibliotekose: naujos galimybės skaitytojams

Kultūra

Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka karantino metu praneša teikianti nuotolines, virtualias ir ekstensyvias (be kontakto su lankytojais) paslaugas, o skaitytojams siūlo pasinaudoti galimybe skaityti el. knygas, išbandyti prenumeruojamas duomenų bazes, naršyti po neaprėpiamus informacijos lobynus virtualioje erdvėje bei dalinasi patarimais, kaip galima saugiai ir įdomiai praleisti šį susitelkimo reikalaujantį laikotarpį.

Siūlo naudotis knygomatu

I. Simonaitytės bibliotekos skaitytojai vieninteliai Lietuvoje turi galimybę nemokamai pasiskolinti knygas iš knygomato, kuris yra įrengtas Klaipėdos „Akropolyje”.

Knygą iš knygomato pasiimti asmeniui reikia turėti bibliotekoje registruotą skaitytojo pažymėjimą, o jį nuskenavus po specialiu skeneriu išsirinkti norimą leidinį iš tuo metu esančio asortimento. Knyga išduodama tik tuo atveju, jeigu skaitytojas neturi skolų ir yra registruotas bibliotekoje.

Bibliotekininkai nuolat stebi situaciją ir įrenginį papildo naujomis knygomis, kurios prieš keliaudamos į knygomatą ir grįždamos iš knygų grąžinimo dėžės į biblioteką dezinfekuojamos ozono generatoriumi specialiai įrengtoje bibliotekos dezinfekavimo kameroje. Ši inovatyvi knygomato paslauga veikia JAV, Švedijoje, Kanadoje ir Nyderlanduose, o nuo 2019 metų ir Klaipėdoje.

Grąžinti – į dėžę

Nors biblioteka uždaryta ir fiziškai lankytojai joje neaptarnaujami, tačiau paslaugos teikiamos nuotoliniu būdu darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. (tel. 8 46 412 533/ biblioteka@klavb.lt).

Knygas visą parą galima grąžinti į knygų grąžinimo dėžę, esančią prie bibliotekos vartų (H. Manto g. 25) arba pratęsti skolinimosi terminą internetu prisijungus prie savo paskyros elektroniniame kataloge arba per biblioteka.lt. Taip pat knygas prasitęsti galima telefonu (8 46) 412 531. Tačiau jei skaitytojai turi pasiskolinę bibliotekos knygų ir neturi galimybės jų prasitęsti arba grąžinti,  knygas galima skaityti viso karantino metu – delspinigiai nebus skaičiuojami.

Daugiau informacijos apie bibliotekos darbą karantino metu galima rasti interneto svetainėje – www.klavb.lt

Daugiau galimybių skaityti, keliauti, mokytis, žaisti nuotoliniu būdu

Kol bibliotekos durys užvertos, bibliotekininkai siūlo susipažinti su bibliotekos sukurtais virtualiais krašto kultūros ir paveldo produktais:

Krašto paveldo gidas (http://www.krastogidas.lt/) – patiks tiems, kas visada norėjo daugiau pakeliauti po savo kraštą, bet nerasdavo tam laiko. Bibliotekos sukurtame interaktyviame žemėlapyje-mobilioje programėlėje ir informacinėje svetainėje galima rasti nuotraukų, vaizdo ir garso įrašų apie Klaipėdos, Kretingos ir Plungės rajono kultūrinio paveldo objektus (esamus, buvusius ar išnykusius) bei teminius maršrutus, kuriais siūloma keliauti ir pasidairyti po minėtus rajonus. Visa svetainėje pateikta informacija nuolat atnaujinama.

Knygas visą parą galima grąžinti į knygų grąžinimo dėžę, esančią prie bibliotekos vartų (H. Manto g. 25. Eugenijaus Maciaus nuotr.

Žaidimas „Žaliapėdis“, skirtas vaikams ir visai šeimai. Žaidėjai gali smagiai praleisti laiką, lavinti motorikos, atminties įgūdžius, o taip pat pasinerti į spalvingą pajūrio gyvenimą – daug sužinoti apie vienintelio Lietuvos uostamiesčio Klaipėdos įžymybes, vietas, kuriose verta stabtelėti. Leisdamiesi į kelionę su šiuo linksmu žmogučiu ir padėdami jam įveikti įvairias užduotis, žaidėjai geriau pažins savo krašto paveldą ir  istoriją. Žaidimą nemokamai galima parsisiųsti Google Play parduotuvėje.

Neturintiems galimybės išeiti iš namų, kviečiama aplankyti virtualias parodas (eleidiniai.klavb.lt). Šioje svetainėje peržiūrėti parodas apie Ievą Simonaitytę, Klaipėdos krašto bažnyčias, Pirmąjį pasaulinį karą, AdM draugijos 70-metį galima vienu mygtuko paspaudimu.

Šiuo sudėtingu metu siūloma naudotis ir „Vyturio“ kruopščiai atrinkta Lietuvos ir pasaulio klasikų kūrinių kolekcija, kuri tampa laisvai prieinama koronaviruso metu. Neskaičiusieji Ievos Simonaitytės „Viliaus Karaliaus” ar nuostabios L. Carroll knygos „Alisos stebuklų šalyje“, turi puikią galimybę tai padaryti. Šioje kolekcijoje yra ir garso knygų. (www.vyturys.lt)

Atvėrus epaveldas.lt  lobyną galima rasti daug neįkainuojamų suskaitmenintų objektų: rankraščių, senosios periodikos, senųjų knygų, Lietuvos dailės muziejaus eksponatų, grafikos, liaudies meno kūrinių, garso įrašų, lietuvių senosios, naujosios ir šiuolaikinės literatūros klasikos kūrinių.

Prisijungusieji Lietuvos (www.prisijungusi.lt) mokymosi platformoje ras platų virtualių pamokų įvairiomis temomis pasirinkimą: skaitmeninę kūrybą, paslaugas internetu, programavimą ir duomenis, išmanųjį telefoną savarankiškam mokymuisi.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Pagerbti originaliausių eglučių kūrėjai

Trečiadienio vidurdienį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje apdovanoti geriausiais pripažinti jau dešimtą kartą čia įkurdinto eglučių kiemelio dalyviai, sukūrę ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Bibliotekoje - jubiliejinis eglučių kiemelis

Trečiadienio vakarą Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos kiemelyje jau dešimtą kartą sužibo vadinamasis eglučių kiemelis, kasmet suburiantis bendruomenes. Martyno ...
2023-12-06
Skaityti daugiau

Kultūra

Bibliotekoje atidaroma Ingridos Mockutės-Pocienės fotografijų paroda

Vasario 9 d., ketvirtadienį, 18 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekoje, Baltojoje galerijoje, atidaroma Ingridos Mockutės–Pocienės personalinė paroda „Vienas kūnas“. ...
2023-01-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This