Koronavirusas Klaipėdoje: medikams jau reikia ne tik apsaugos priemonių, bet ir policijos pagalbos

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdos medikai, atsidūrę priešakinėse kovos su koronavirusu linijose, tikrai bus aprūpinti visomis apsaugos priemonėmis, o jų saugumu turi pradėti rūpintis ir policija. Tokią bei kitas žinias trečiadienį perpiet surengtoje spaudos konferencijoje paskelbė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas bei Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Atvyksta keltas iš Lenkijos

„Paskutinioji žinia tokia, kad Klaipėdos savivaldybė jau yra sutarusi, procedūros pradėtos, užsakyta 50 tūkst. respiratorių, kurie turi pasiekti Klaipėdą greitai, kuo greičiau. Deriname, kad tai įvyktų, variantai yra penki, vienas yra derinti su Lietuvos ambasada Kinijoje, nes panašu, kad ne vien respiratoriai, bet ir kitos priemonės į Lietuvą atvyks iš Kinijos“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis teigė, jog vienas respiratorius gali kainuoti apie 4 eurus, todėl jiems iš savivaldybės biudžeto bus skirta apie 200 tūkst. eurų.

„Tokia suma yra rezervuota. Kol kas savivaldybės administracijos direktorius lėšas gali skirti savo įsakymu, bet jei situacija prasitęs, tai reikės miesto biudžete ieškoti rimtesnių eilučių, nuo kurių galima nuimti ir perkelti šitos problemos sprendimui. Respiratorių poreikis yra didžiausias, todėl jiems skiriamas prioritetas. Kreipėmės į Valstybės ekstremalių situacijų komisija, kad Klaipėda gautų didesnius kiekius, nes čia yra tarptautiniai keltai – vienintelis susisiekimas su pasauliu“, – teigė G. Neniškis.

V. Grubliausko žodžiais, vertinant situaciją Klaipėdoje, kuri yra pakankamai kelianti rūpestį, bet ne paniką, jau parengti trys raštai, adresuoti Valstybės ekstremalių situacijų komisijai.

„Pirmasis yra dėl galimybės esant ekstremaliai situacijai, bet ne karantinui, pasitelkti kariškių pagalbą ir kalbant apie priemones, ir apie infrastruktūrą, ir apie žmogiškuosius resursus. Tikiuosi, kad prašymas bus išgirstas. Kitas raštas yra apie apaugos priemones, nes tai turi būti matoma ir žinoma, kad raudona lemputė apie tai degtų ant visų stalų Vilniuje. Kiek žinau, yra parengtas raštas visų Klaipėdos regiono savivaldybių dėl apsaugos priemonių. Trečiasis raštas yra apie tarptautinių jūrų keltų veiklą. Yra siekis ir prašymas, kad būtų duotas pavedimas, ieškoma sprendimo, kaip dar keleiviams būnant laive, atvykus į Klaipėdą būtų sprendžiamas jų transportavimas. Kalbama apie tuos keleivius, kurie yra be savo transporto ir jų deklaruota gyvenamoji vieta yra ne Klaipėdoje. Tokių keleivių būna apie 8-10 proc. Todėl būtų visiškai racionalu ir logiška tuo rūpesčiu ir našta dalytis su kitomis savivaldybėms“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Jis informavo, jog trečiadienį popiet į Klaipėdą atvyks užsakomasis keltas tarp Lietuvos ir Lenkijos, kuriuo bus atplukdyta 140 keleivių.

„Parvykę lietuviai keliaus į savo namus, o kiti – iš anksto suderintais maršrutais. Keltas švartuosis senojoje Tarptautinėje perkėloje, geriau žinomoje Mukrano pavadinimu. Tikiuosi, kad jokių trikdžių neturėtų būti“, – vylėsi V. Grubliauskas.

Tyrimus jau atliks Klaipėdoje

Jis informavo, jog vis dar nepradėjo veikti mobilusis patikros punktas, kurio vieta yra šalia „Švyturio“ arenos.

„Planuota, kad šiandien jis turėjo pradėti veikti, Klaipėda yra pasirengusi, bet Sveikatos apsaugos ministerija apsidairė, kad dar ne viskas iki galo suderinta, todėl šiandien tas punktas negali pradėti veikti. Bet esame pasirengę pradėti, kai tik bus duotas leidimas“, – tikino Klaipėdos meras.

Jo žodžiais, šiuo metu vyksta diskusija su privačių gydymo įstaigų atstovais.

„Kviesime visus pasikalbėti apie vadinamųjų ekspres testų teikimo galimybes, nes verslas tai gali daryti greičiau Taip bus galima pasitikrinti arba mobiliajame punkte, arba privačiose gydymo įstaigose“, – teigė V. Grubliauskas.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausias gydytojas informavo, kad nuo trečiadienio tyrimai dėl koronaviruso jau bus atliekami ir šioje įstaigoje.

„Reagentus turėjome jau seniai, prieš savaitę ar daugiau. Šiandien kalbant su sveikatos apsaugos viceministre, ji patikino, kad tyrimus jau galime daryti. Šiuo metu ligoninėje turime 29 asmenis, kuriems įtariamas koronavirusas. Šešių iš jų tyrimai išvežti į Vilnių, o likusiems patys padarysime. Vienu metu galima atlikti 48 tyrimus, taip bus pilnai užkrauta. Reagentų kaina nėra didelė, čia ne ekonominiai dalykai, o tai, kad jų gali pritrūkti. Mes juos patys užsakinėjame, šiuo metu galime ištirti 300 pacientų. Atsakymai bus po 5-6 valandų, tai yra du ar tris kartus greičiau nei tada, kai tyrimai buvo vežami į Vilnių. Taip greičiau galėsime sveikuosius išleisti namo ir atlaisvinti vietas ligoninėje“, – pabrėžė V. Janušonis.

Sergančiųjų būklė patenkinama

Jis patikino kad apsaugos priemonių medikams ir personalui ligoninėje tikra užtenka. „Jei bus dideli pacientų srautai, tai priemonių užteks savaitei. Šiai dienai yra aprūpinti visi, kam reikia. Turime 700 respiratorių. Nuolat patys ieškome, kur užsisakyti tų apsaugos priemonių“, – teigė V. Janušonis.

Klaipėdos universitetinė ligoninė kol kas yra apsirūpinusi ir plaučių ventiliavimo aparatais. Kol kas jų dar neprireikė, nes visų koronavirusu sergančių pacientų būklė yra patenkinama. „Šiandien pirmai susirgusiajai darysime kontrolinį testą ir žiūrėsime – gal ji jau pasveikusi. Rytoj turėsime atsakymą. Plaučių ventiliavimo aparatų turime apie 20. Šiuo metu vykdome konsoliduotą pirkimą, žadame pirkti dar 70 aparatų, bet ne tik mums, o ir kitoms Klaipėdos ligoninėms. Tikimės, kad pirmieji tokie aparatai bus pateikti balandžio pradžioje. Dovanų gavome penkis plaučių ventiliavimo aparatus, bet jie yra transportiniai. Berods, penkis aparatus gavome iš LIONS ir esame labai dėkingi, nes vienas jų kainuoja apie 5000 eurų“, – kalbėjo V. Janušonis.

Medikams tenka spręsti ne tik apsaugos priemonių problemą, bet ir tai, kaip apsisaugoti nuo pacientų. „Šiandien susitinkame su policijos atstovais, kalbėsime dėl apsaugų, Vakar turėjome vieną pacientą, labai sunkiai su juo susitvarkėme Jis buvo iš kelto, karščiavo, jis su psichikos sutrikimais. Dabar jis reanimacijoje. Su policija reikia tartis, kaip apsaugoti medikus. Kol kas manome, kad galėtume turėti kažkokį greitą ryšį, kad pareigūnai atvyktų labai greitai. Iki tol, kol reikės kokių nors kitokių priemonių“, – pabrėžė vyriausiasis gydytojas.

Jis informavo, jog šiandien kol kas nėra jokios informacijos apie galimus pacientus iš tarptautinių keltų. „Iki šios dienos jau priėmėme trijų keltų pacientus, šiandien jokios informacijos neturime. Patalpos yra paruoštos, atlaisvintas visas korpusas, telkiamas papildomas personalas. Kol kas situacija yra valdoma“, – aiškino V. Janušonis.

1 Comment

  1. Povilas

    Pagaliau. Pagaliau, matosi ir Klaipėdos valdžios sujudimas. Ir bendradarbiavimas. Remkite Vilnių prie sienos. Klaipėda viruso priešakinėse pozicijose. Čia plūsta laivai.Kodėl viskas tiktai jiems?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This