Vaistinėse – apribojimai

Koronavirusas

Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pranešė, kad nuo šiol vaistinės privalo pagal galimybes riboti vienam gyventojui parduodamą dezinfekcinių priemonių kiekį. Nauji ribojimai įvesti ir vaistams.

Tokia tvarka numatyta sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimu dėl COVID-19 ligos valdymo priemonių vaistinėms.

Teigiama, kad dezinfekcinio rankų skysčio paklausą gamintojai turėtų patenkinti – šiuo metu jį leidimus gavo 27 įmonės.

Operacijų vadovo nurodymu karantino laikotarpiu taip pat draudžiama parduoti ar išduoti gyventojams daugiau kaip po vieną to paties bendrinio pavadinimo, stiprumo ir farmacinės formos nereceptinio vaisto išorinę pakuotę vieno apsipirkimo metu. Jei vaistinė vykdo nuotolinės prekybos nereceptiniais vaistais veiklą, privalu užtikrinti pakankamus išteklius šios veiklos vykdymui.

Teigiama, kad šiam draudimui yra kelios priežastys.

„Pirma, tikrai nėra jokios būtinybės namuose turėti dešimt ar dvidešimt pakuočių vieno ar kito vaisto. Antra, elgesys, kai žmonės urmu perka vaistus, o vaistininkai šiuos parduoda be jokių apribojimų, gali sukelti dvi didžiules tikėtinas problemas: pirmiausia bus sudarytos visos sąlygos vaistų tiekimo sutrikimams, tad pacientai, kuriems artimiausiu metu tikrai reikės vienų ar kitų vaistų, rizikuoja nebeturėti kuo gydytis. Antra, neracionalus, neatsakingas vaistų vartojimas gresia rimtais sveikatos sutrikimais“, – pranešime spaudai cituojamas Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) vadovas Gytis Andrulionis.

Reikalaujama, kad visos vaistinės karantino laikotarpiu tinkamai organizuotų gyventojų srautus. Jei tik yra galimybė, rekomenduojama visiems gyventojams pirmenybę teikti apsipirkimui internetu, vengiant artimo kontakto, bei vengti atsiskaitymo grynaisiais pinigais. Taip pat naujai patvirtintoje tvarkoje vaistinėms nuo trečiadienio draudžiama pasitelkti akcijas, nuolaidų valandas ir kitas pardavimų skatinimo priemones, kurios didintų gyventojų srautus fizinėse vaistinėse.

Prie įėjimo į vaistinės oficiną turi būti paskelbta informacija, atkreipianti dėmesį į gyventojų asmens higienos laikymąsi (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą). Atsižvelgiant į vaistinės plotą ir siekiant išvengti grūsčių, būtina sudaryti galimybę tinkamai rankų higienai. Atstumas tarp pirkėjų eilėse prie vaistinių kasų ar savitarnos kasų privalo būti saugus – ne mažesnis kaip metras. Dažniausiai liečiami paviršiai (durų rankenos, turėklai, krepšiai, vežimėlių rankenos ir t.t.) turi būti valomi dažniau nei įprastai ne tik drėgnu būdu, bet naudojant specialias dezinfekcines medžiagas pagal parengtas specialias rekomendacijas.

Siekiant apsaugoti vaistinių darbuotojus, turi būti įrengtos pertvaros tarp vaistinių darbuotojų ir pirkėjų, vaistinių darbuotojai turi būti aprūpinti apsaugos priemonėmis ir kt. Taip pat vaistinės privalo užtikrinti galimybę vaistinės darbuotojams ne rečiau kaip kas 2 val., o esant poreikiui – ir dažniau, kruopščiai plauti rankas su šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu, ar dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis.

Vaistinėse draudžiama dirbti darbuotojams, grįžusiems iš užsienio valstybių, ar turėjusių sąlytį su sergančiuoju koronaviruso infekcija, kuriems privaloma 14 dienų izoliacija, izoliacijos laikotarpiui, išskyrus darbuotojus, dirbančius nuotoliniu būdu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This