Dėl Klaipėdos miesto istorinės dalies sistemingo naikinimo

Mums rašo

Benas Volodzka, Klaipėdos miestiečių draugijos pirmininkas
2020-03-19

Komentarų: 12

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos tendencija nepaisyti įstatymų ir reikalavimų užtikrinančių kultūros paveldo apsaugą daugiau nei grėsminga. Ne be jos žinios Klaipėdos miesto istorinėje dalyje (vad. Naujamiesčiu, u.k. 22012) įsibėgėjo sistemingi nacionalinio lygmens valstybės paminklo verčių naikinimo procesai.

Tačiau Klaipėdos m. savivaldybės Paveldosaugos skyrius čia praktiškai nevykdo net prevencinės kontrolės. Ne ką geriau veikia ir Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys.

Klaipėdos miesto istorinė dalis turi archeologinį (lemiantis reikšmingumą), architektūrinį (lemiantis reikšmingumą unikalus), istorinį (lemiantis reikšmingumą unikalus), kraštovaizdžio, urbanistinį (lemiantis reikšmingumą unikalus), želdynų (lemiantis reikšmingumą tipiškas) vertingųjų savybių požymius. Tačiau dažniausiai šių vertingųjų savybių nepaisoma, jos ignoruojamos ir neintegruojamos į vystytojų projektus. Pateiksime vos kelis naujausius pavyzdžius.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas dėjo dideles pastangas jūrinio kultūros paveldo kontekste išsiskiriančio pirmosios lietuviškosios uosto valdybos pastatui Naujosios Uosto 5 g. sunaikinimui, o KPD Klaipėdos teritorinis padalinys ilgai nesugebėjo pasirūpinti net reikšmingesnio apsauginio statuso suteikimui.

Unikalus objektas – Locmanų namas (Uosto g. 23) buvo išgelbėtas tik suinteresuotos paveldo išsaugojimu visuomenės pastangų dėka, privertus Kultūros paveldo centrą vykdyti tiesiogines savo funkcijas. Tuo tarpu KPD Klaipėdos teritorinio padalinio atstovė dėjo visas pastangas nuslėpti ir sumenkinti svarbią verčių nustatymui informaciją.

Inkaro skersgatvis yra komplekso vertingoji savybė, kuri žymi išlikusią istorinės Vitės kvartalo gatvių struktūrą, yra savavališkai naikinamas Klaipėdos miesto tarybos.

Klaipėdos centrinio pašto pastatų komplekso būklė yra prasta, tačiau nei KPD Klaipėdos teritorinis padalinys, nei Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyrius negali priversti savininką saugoti ir prižiūrėti pastatą, bei pašalinti avarinės būklės padarinius. Naujojo Sodo g. nutiesta ant valstybės saugomos Naujamiesčio išklotinės, o pastatyti K ir D daugiaukščiai pastatai, kurie pažeidžia bet kokius elementarius miesto istorinės dalies aukštingumo ir visus kitus svarbius reikalavimus.

Visuomenės viešojo intereso ir paveldosauginių reiklavimų (aukštingumo, tankio, formos) buvo nepaisoma, projektuojant naują daugiaaukštį pastatą Pievų Tako g. 36A sklype. Bet kokiems Naujamiesčio komplekso apsaugos ir vertingųjų savybių vizualinės apsaugos reikalavimams visiškai prieštarauja paveldosauginėje Naujamiesčio teritorijos vakarinėje dalyje (Uosto g. 20, 32) AB „Klasco“ pastatyti sandėliai, kurie sunaikino Vitės kvartalo dalį ir menkina teritorijos istoriškumą.

Išskirtinės viešoji erdvės teritorija – bauhauzo stiliaus parko-sodo tarp Pievų Tako g., I. Kanto. g., ir Gintaro gatvių dėl savivaldybės administracijos manipuliacijų likimas yra pakibęs ore.

Valstybinio Klaipėdos jūrų uosto direkcijos nurodymu sunaikintas vienintelis autentiškas navigacinis Bakenas kaip jūrinio paveldo ženklas Bomelsvitėje (prie Švyturio g. 10) ir t.t.

Iš to matome, kad Klaipėdos miesto istorinės dalies vertingieji požymiai sistemiškai naikinami Klaipėdos savivaldybei nebyliai pritariant verslo subjektų, o šio komplekso apsauga nėra užtikrinama net tiesiogiai atsakingų institucijų.

Naikinama istoriškai susiklosčiusi gatvių struktūra, nepaisoma nustatytų naujos architektūros ribojimų Istorinėje miesto dalyje, per menkai vystoma parama fasadų tvarkybos projektams, nerengiama diskusijų tarp gyventojų ir specialistų dėl paveldo objektų restauravimo darbų, ignoruojamas viešasis interesas aktualiais paveldo išsaugojimo klausimais, Klaipėdos savivaldybė nesiima priemonių apleistų pastatų ir nenaudojamų sklypų kontrolei.

Pabrėžiame kultūros paveldo ir jūrinio kultūros paveldo svarbą Klaipėdos miesto bei bendruomenės tapatumui. Kartu primename, kad kultūros paveldo išsaugojimas yra ir viešasis,suinteresuotos visuomenės ginamas, interesas. Primename, kad suinteresuotos kultūros paveldo išsaugojimu visuomenės įtraukimas į sprendimų priėmimą ir informavimas yra imperatyvi visų Lietuvos Respublikos valdžios grandžių norma įtvirtinta tarptautiniais įsipareigojimais bei nacionalinės teisės aktais.

Todėl siekdami veiksmingo kultūrinio paveldo apsaugos užtikrinimo, reikalaujame:

– imtis visų priemonių apsaugoti Istorinės miesto dalies vertinguosius požymius ir nutraukti Klaipėdos savivaldybės administracijos veiksmais inspiruotą masinį Klaipėdos miesto istorinės dalies, kaip kompleksinio paveldo objekto verčių naikinimą.

– užtikrinti, kad būtų atšaukti ir panaikinti savavališki Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos su miesto taryba sprendimai žalojantys Klaipėdos miesto istorinės dalies (vad. Naujamiesčiu, u. u. k. 22012) komplekso vertingąją savybę – gatvių tinklą t.y. konkrečiai sunaikinsiantys išlikusią istorinės Vitės kvartalo struktūrą – Inkaro skersgatvį.

Prašome Jūsų įvertinti, kaip Klaipėdos miesto savivaldybė ir Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys iki šiol vykdė jai priskirtas kultūrinio paveldo apsaugos funkcijas. Kiek buvo nesilaikoma ar laikomasi STT atlikto KPD veiklos tyrimo metu pasiūlytų rekomendacijų.

Kreipimasis, skirtas Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkei Andrijanai Filinaitei, kultūros ministrui Mindaugui Kvietkauskui, Seimo kultūros komiteto pirmininkui Ramūnui Karbauskiui, Seimo kontrolieriui Augustinui Normantui, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkei l.e.p. Renatai Planutienei

12 Comments

  1. Nekoks

    straipsnis. Faktai gal geri bet visai neina skaityt. Trūksta normalaus ir patrauklaus dėstymo. Turbūt mokslaivis tas Benas. Linkiu sėkmės mokantis rašyti.

    Reply
  2. Kukas

    Baisi betvarkė, darkomas paveldas. Gėda! Negalime išsaugoti net ta ką paliko mūsų senoliai.

    Reply
  3. Anonimas

    Mane irgi siutina tas Klaipėdos darkymas sloikais.

    Reply
  4. ale

    turbūt čia visi liberalai susirinko ir pradėjo kritikuoti tą Beną ir mokyti, kas blogai ar gerai. Turbūt visus prie valdžios susodinti reikia ir nugriauti visai viską.

    Reply
    • Anonimas

      Jei nori rašinėti, tai galėtų ir teisės aktus skaityti išmokti. Negalima lieti tas kas ant liežuvio. Todėl daugeliui čia atrodo nerimtas tas rašytojėlis.

    • Širšių lizdą pajudino. Gerai, kokybė turi būti.

      Nu matyt suviduriavo… Tai ir rašo liberalai. Bet ne visi, yra ten ir normalių. Nenormalūs tie kurie tuos nenormalius projektus daro ir gadina senamiestį.

  5. Na taip

    Pasirinktas tiesiog primityvus naujos organizacijos, kurioje Volodzka pirmininkauja, piarinimo būdas.

    Reply
    • Aivaras

      O kas tame blogo?

  6. Titas

    Jei tas rašytojėlis savo rašinėlius dar be gramatikos klaidų parašytų…

    Reply
    • Anonimas

      Ne tik be gramatinių klaidų. Visiškas teisės aktų neišmanymas, populistiniais lozungai. Greičiausiai ruošiasi į seimą rudenį.

  7. Anonimas

    Graudus rasytojas, apkaltino KPD nesaugojant senamiescio ir centro, kuris daugiau nieko ir nedaro, kaip saugo ir konservuoja esamą padėtį, neleisdamas nieko naujo ivesti i miestą. Benui reiktų žinoti, kad pats didžiausias viešo intereso pažeidimas yra prisiimtų įstatymų ir teisėtų dokumentų ignoravimas ir nesilaikymas, tame tarpe ir detaliojo plano sprendinių nesilaikymas, kad ir kaip nepatiktų jo sukurtos pasekmės. Reiktų įsigilinti į situaciją, o ne nešti emocines nuostatas, tokių būdu – ateis žvėrių laikai, bus kaip Putino valdžioje.

    Reply
    • Gėda kad nesuvokia kas yra identitetas. Gėda dėl naikinamo senamiesčio!

      Kokį dar naują? Senamiestis yra gyvas muziejus po atviru dangumi! Todėl reikia tvarkyti tai kas yra, o ne monstrus statyti senamiestyje ir brandžius medžius dėl to naikinti! Klimato kaitos konvencija priimta, o kas vyksta?! Kiek tuščių apleistų laukų mieste, kodėl ten nestato, nesodina? Išporceliavo gal žemes, sklypus tykiai ramiai ir lenda dabar jau į senamiestį, kur griozdams grandiozams vietos net nėra! Tikri neišmanėliai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

Politinė reklama

Klaipėdos kultūros tuštėjimo metas

Klaipėda visais laikais garsėjo kaip neužšąlantis kultūros uostas. Vieta, kur jūros nevaržoma galia ir grožis išlaisvina žmogaus mintis ir suteikia ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This