Sovietmetį ir Putiną pamokoje šlovinusiai mokytojai – atpildas

Svarbu, Švietimas

Uostamiesčio gimnazistų pamokoje komplimentus sovietmečiui ir dabartiniam Rusijos prezidentui žarsčiusi rusų kalbos mokytoja jau sulaukė atpildo už savo veiksmus. Skandalą sukėlusi pedagogė buvo įspėta.

„Atvira Klaipėda“ vasario pradžioje rašė, jog Klaipėdos Vydūno gimnazijos moksleiviai paviešino slapta darytą rusų kalbos pamokos garso įrašą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jame aiškiai girdėti, kaip mokytoja Galina Liachova vaikams aiškina, kaip gerai buvo gyventi sovietmečiu, nes buvo daug gamyklų, darbo vietų, mokyklų kaimuose. Ji moksleiviams taip pat kalė į galvas, kad jų tėvai nemokamai gaudavo butus, o dabar už juos reikia mokėti po 50-60 tūkst. eurų. Mokytoja dėstė savo nuomonę, jog Lietuva per savarankiško gyvavimo metus esą nieko nepasiekė, kad ji laikosi tik ES pagalba.

Itin įdomiai įraše skambėjo mokytojos požiūris į Vladimirą Putiną. „Man labai nepatinka kai kurie pasakymai vot Jūsų. „Kada kadenciją baigs Putinas?“ Jėzau, aš sakau, Dieve, kad tik jis dar nebaigtų tos kadencijos. Kad jis dar pabūtų. Tai tada Rusija tikrai galėtų pilnai atsistoti ant kojų“, – pamokoje aiškino rusų kalbos mokytoja G. Liachova.

Iš įrašo buvo galima suprasti, jog moksleiviams nepatiko tai, ką pasakojo mokytoja, jie tai garsiai išreiškė, tačiau tuomet pedagogė ėmė tvirtinti, kad ji tik bando kuo įdomiau pasakoti apie Rusiją, nes tokia yra pamokos tema, bet esą jei mokiniai nenori, tada papildomos informacijos ir nebebus.

Paviešintas įrašas sukėlė tikrą ažiotažą. Tuomet dar nedarbingumo pažymėjimą turėjęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo paskyroje socialiniame tinkle parašė, kad jam ir šokas, ir gėda. Jis tvirtino, jog pavedė vicemerui kuo skubiau ištirti šį reikalą.

Vicemeras Arvydas Cesiulis, Vydūno gimnazijos direktorius Arvydas Girdzijauskas, Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento atstovai sutarė, jog bus sudaryta komisija, kuri įvertins šios rusų kalbos mokytojos vedamų pamokų kokybę.

Komisija jau pateikė savo išvadas ir rekomendacijas, o G. Laichovai skirtas įspėjimas. Vydūno gimnazijos direktorius A. Girdzijauskas savo įsakyme nurodo, kad mokytojos veiksmai ir jos išsakyta pozicija vasario 4 d. rusų kalbos pamokoje neatitinka teisės aktuose numatytų mokytojo pareigų ir laikytina Darbo teisės normų pažeidimu.

„Įspėjimas reiškia, kad dar kartelį per metus pasikartojus panašiai veiklai mokytoja bus atleista iš darbo“, – teigė A. Girdzijauskas.

Jis pabrėžė, jog mokytoja įspėta pagal specialios komisijos rekomendacijas ir Darbo kodekso nuostatas.

„Komisija taip pat vadovavosi galiojančiais įstatymais. Ji atliko daug veiksmų. Buvo stebėtos pamokos, buvo kalbėtasi su pedagogais, su mokytoja, su mokiniais, analizuota medžiaga, tikrinti mokinių pasiekimai. Įvairių buvo veiksmų imtasi, mes labai nuodugniai dirbome“, – pabrėžė A. Girdzijauskas.

Į skandalą patekusi mokytoja Vydūno gimnazijoje dirba jau daugelį metų, ji turi ekspertės kvalifikaciją, yra parengusi nemažai rusų kalbos olimpiados dalyvių. Pedagoge tikino, kad pamokoje ji tik išsakė savo nuomonę ir apgailestavo, kad ją pareiškė.

26 Comments

  1. jo buvo laikai

    Daug geru pastebejimu, dabar nera kur masinu pastatyti, visi darba turejo, komunaliniai nieko nekainavo. Eik dirbti uz 100 eur ir darbdavys apmokes tavo komunalinius ir darbo visada rasi. Pabandyk paskaiciuoti kiek desimtmeciu reikejo dirbti kad gautum paskyra kokiam nusususiam moskviciui nupirkti ir tas iskart „gamyklinis brokas”. Jei ne iskovota nepriklausomybe, iki siol nespalvota sileli ziuretum, vaiksciotum su imkariukas arba kaliosais, ir desras is sikpopieriaus toliau rytum.

    Reply
  2. Irena

    Jei tau blogai čia,kas verčia, važiuok į Rusiją, niekas netrukdys…

    Reply
    • Eduard

      Bl.. tu kvailas.( cia zodziai buvo pakeisti) keiktis negrazu,bet reikia,o kartais ir i snuki uzmest kvailam padarui!!!)Tau gerai?! Tai ir tupek savo smelyne!!! Kad nematyciau taves uz jo rybu!!! Tai demokratine valstybe?! Ar ne?! Kiekvienas pilietis turi teise isreikst savo nuomone!!!

  3. Gadis

    Vajezau kokie aršūs tvartiniai patriotai.Tokie pat tvarto kandonai, be kovos per 5 min. atidavė Klaipėdos kraštą aduliui.Tas pats bus ir dabar.Visi tie tvarto žiurkėnai,ale patriotai,įvykus kokiam tai įvykiui,atsidurs kitoi jūros pusėi.Juk ir pats smetonka bėgo išdavęs valstybę. Mokytoja teisingai sako,kad caras Vladimiras puikus valstybės vadovas.O prie Tarybų valdžios,kaip ir dabar,vieniems geriau,kitiems blogiau.

    Reply
    • Lietuvė

      Varyk Rudynan ir ko dar tu čia!?

  4. Tomas

    Kaip tokiu pažiūriu pedagogė gali dirbti mokykloje? Tai tik parodo kokia beviltiška padėtis šioje mokykloje.

    Reply
  5. O.

    Europos zmogaus teisiu konvencijoje aiskiai parasyta (citata): 1. „Kiekvienas turi teise i saviraiskos laisve. Si teise apima laisve tureti savo nuomone, gauti bei skleisti informacija ir idejas valdzios instituciju netrukdomam ir nepaisant valstybes sienu. ” Arba as kazko nezinau ir Lietuva jau ne ES nare? O gal LR istatyme kazkur pamineta, kad apie Rusija, Sovietu Sajunga ar Rusijos prezidenta draudziama viesoj vietoj ar mokytojui mokiniams sakyti kazko pozityvaus? As tikiu, kad Lietuva vis dar civilizuota Europos (ir pasaulio) salys ir zmogaus teises cia yra ginami atsizvelgus i istatymus, o ne ribojami pagal politine situacija. Sveikatos visiems!!!

    Reply
    • Taigi

      Apie kokią teisę kalbi, mulki, sovietinis režimas naikino Lietuvą ir rusino, šimtais tūkstančių grūdo į Sibirą, draudė išpažinti religijas ir lankyti bažnyčias, KGB sekė ir suimdavo kiekvieną, kuris kritikavo tą šūdiną tvarką, vertę viešai garbinti sušiktus sovietinius gensekus, tyčiojosi iš žmonių, žemino jų orumą ir savigarbą.

  6. Lina

    ,,Kieno vežime sėdi,to ir dainą trauk”.
    O tai kaip su žodžio laisve? Tegu ir neteisinga,bet tai ŽMOGAUS nuomonė.Galima buvo ginčytis,įrodyti,neigti,o ne provokuoti mokytoją,o paskui išjuokti.
    Už ką ji atsiprašė,už nuomonę.Tai gali laisvas žmogus turėti savo nuomonę ar vėl sodins kitaip mąstančius.

    Reply
  7. Vardas

    As stebiosi is jusu prapagandistu. Kaip paskelbt bent jau inicialus zmoniu kurie buvo su tuo susiktu virusu kad zmones zinotu gal tai ju blin kaiminai tai ne, mes to negalim. O kad mokitoja pasake kad per sovietmeti byvo gerau , o tikrai byvo. Kas gyveno tas zino. Tai viskas ir vardas ir pavarde, dar nuotrauka prisekit. Vienu zodziu ziurit tik kad prisiknist prie kuo nors. Ziurekit savr ir bukit laimingi.

    Reply
    • Prie sovietų

      Tik tokiems kaip matomai buvo geriau… Vieną faktą apie sovietinio gyvenimo įpatumus galiu pasakyti, kad žmonės darbą ne pagal atlyginimą ieškodavo, o ar galima kažką iš ten pavogti ar dwficitinių prekių gauti…

    • Komunistų medžiotojas

      Išsiplauk galvą , komuniste!!!

  8. Haris

    Rusai yra rusai, bet kažkodėl į tėvynę nebėga, kur Putinas sako, kad kronos nėra.

    Reply
    • Olga

      Sakykit,o kodel as turiu begti,mano seima gyvena jau cia400 ,cia ir mano krastas…Bet,tik del tokiu,kaip jus, as,ruse?,su via seima isvazioju gyventi I Russia su miela noru)

    • sėkmės

      skatertju daroga

    • Ltiudas

      Tai mauk lauk kuo grieiciau iš čia.. Tik dėl tokių kaip tu Olga, smirda visi Klaipėdos pakampiai. Tfuu negaliu net klausyt. Bučiuok LTU vėliava valkata tu, gal gausi atleidimą.

  9. Stasys

    Galiu paminėti, kad tuo laiku ir vanduo, ir dujos, ir šildymas nekainavo. Tikrai visi turėjo darbą-nesvarbu kiek tau metų. O dabar? Paskiria įmonės vadoves jaunas direktores, o jos tik ir veja vyresnius darbuotojus lauk. Anksčiau to tikrai nebuvo

    Reply
    • Planinei ekonomikai

      Specialistus ruošti kibirų gamybai nereikėjo…. Dabar jeigu esi savo srities specialistas darbą taipogi turėsi… R@spizdiajai niekam nereikalingi 🙂

    • Klaipedientis

      Anksčiau tu buvai vergas, o vergui viskas duodama dykai

  10. Boleslovas Bur.

    Tai ar įspėta mokytoja pakeitė savo nuomonę ir dabar jau Putinas jai blogas ir ji nekantriai laukia kada baigsis jo kadencija? Juk visa ta komisija jai smegenų neišvalė, viskas liko kaip ir buvo. Keistas elgesys kai komisijos nurodo žmogui kaip jam galvoti. Be to reikia atkreipti dėmesį, kad net politikos asai (pvz. Audrius Butkevičius), teigia, kad Putinas Lietuvai yra geriausias variantas. Gal tai komisijai reikėjo ir jį kartu apsvarstyti ir įspėti. Problema visiškai ne mokytojos galvoje, o tai, kad per 30 metų rusakalbiams Lietuva netapo TĖVYNE. Juk dauguma rusų Klaipėdoje galvoja kaip ta mokytoja. Krizės atveju jie smeigs peilį mums į nugarą.

    Reply
    • Nuomone

      Lietuvoje ribojamas atvyras zmogaus davo nuomones issakymas. Tai ir laukit taip vadinamo peilio,yra uz ka.

    • Saulius

      O ka ji neteisingai pasake,ka pamelavo taip iseina kad prisiminti lietuvoj ir paaiskinti vaikams ka buvo ir kas yra draudziama,turime kalti i galvas kad yra tik tetis1 ir tetis 2,o normali seima jau neegzistuoja,.o peilio tau i nugara niekas nesmeigs jei nestatysi 2m tvoros su kaimynu,o pasikviesi geriau isgert arbatos.

    • Ltiudas

      Negąsdink tu apsisikeli. Tokiu jau matė Lietuva… Neišsigando nei peilio nei tankų. Išeik į gatvę ir garsiai pareišk tai. Paziuresim ar ligoninę dašliauši…

  11. Mx

    Idomu ka gali pasakyti meras ir kitas atsakingas asmuo per 30 m klaipedoje kiek yra valstybiniu lygoniniu, vaiku darzaliu, gamyklu pastatyta nauju ( nekalbame apie renivacija)
    Kie klaipedoje yra pastatyta nauju automobiliu saug. aiksteliu kad laikyti transporto ten o ne kiemuose ant vejos ir vaik. aiksteles.
    Taip praduotuviu daug su padidinta kaina, lygoniniu ir klinuku kur ne uz ACiu gali padaryti patikra ( tuo metu uz nemakama ir neva prieinama medicina turime laukti savaite-menesius.
    Ir tikrai netiukuu kad LT savaite islaikoma ne tranzitu o grynais savo grynos produkcijos exporto ir importo. Kad nera jokiu EU fondams skolu ir pan.
    Ar tai tiesa

    Reply
  12. artiomas

    Lietuviškas Pavlas Morozovas patenkintas – įdavė, galimai norėjo neatsilikti nuo Pavlo Morozovo darbų.

    Reply
    • Klaipėda

      Na, rusai, veikiausiai norėtų, kad čia vis dar būtų ruska imperija ir jie pasiruošę smeigti peilį į nugarą. Kaip buvo sovietiniai vergai taip ir liko. Neišdegs, galite keiktis ir šauktis savo putlerio.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Karas „ne iš tos” pusės

Kovo 22-oji Pamaskvėje Rusijoje. Teroro aktas pramogų ir prekybos centre „Crocus City Hall”, kurio metu žuvo (antradienio vakaro duomenimis) 139 ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Nuomonės

Ne tik apie litvinizmą

Ar pamenate, kas laimėjo Saulės mūšį 1236 metais? Jei pamiršote, apie tai jums primins Lenkijoje registruotas baltarusių informacinis portalas Chartija ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Vladimiras Putinas pralenks Josifą Staliną

Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimo darbininkai praėjusįjį savaitgalį „nupiešė” savo lyderio pergalę tris dienas trukusioje procedūroje, kuri buvo pavadinta prezidento ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This