Klaipėdos mobilusis punktas jau ima mėginius dėl koronavirsuso

Fotoreportažai, Koronavirusas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Penktadienio vidurdienį Klaipėdoje, prie „Švyturio” arenos pradėjo veikti mobilusis punktas, kuriame pacientams bus imami ėminiai tyrimams dėl naujojo koronaviruso (COVID-19).

Iškart buvo paimti ir pirmieji mėginiai iš keturių klaipėdiečių, atvykusių trimis automobiliais.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klausimas dėl regentų

Punkte penktadienį darbuojasi Klaipėdos miesto poliklinikos medikai. Iš viso čia per dieną dirbs trys komandos, kurios keisis kas keturias valandas. Pasak poliklinikos vadovės Loretos Venckienės, penktadieniui tirtis buvo užsiregistravę ir nukreipti atvykti apie 50 žmonių. Punktas kol kas turi priemonių paimti apie 100 mėginių, kurie bus tiriami Klaipėdos universitetinėje ligoninėje – į ją bus vežami du kartus per dieną. Jai, beje, pasak mero Vytauto Grubliausko, jau leista atlikti ir pakartotinius tyrimus tais atvejais, kai pirmasis rezultatas rodo susirgimą.

„Šiai dienai ir rytojui pagal užsirašiusiųjų skaičių turimų regentų turėtų pakakti. Tačiau natūralu, kad išryškėja, jog ne viskam valstybė yra pasiruošusi, neįvertinti turbūt srautai ir apimtys, kurios yra gerokai didesnės nei tikėtasi. Bet aš labai tikiuosi, kad tų reagentų bus rasta ekstra tvarka. Kita vertus, gal kažkiek ir kuriam laikui pavyks išspręsti čia vietoje, kalbant su Klaipėdos universitetine ligonine, kiek jiems yra rizikos nekeliantis veiksmas pasidalinti savosiomis atsargomis. Turime suprasti, kad pirmasis forpostas, pirmoji fronto linija yra Klaipėdos universitetinė ligoninė ir ten aprūpinimas turi būti absoliučiai nestringantis, nekeliantis abejonių. Čia yra antroji fronto linija”, – sakė V. Grubliauskas.

Kad prioritetas bus teikiamas pacientams ligoninėse, popiet vykusios spaudos konferencijos metu sakė ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Anot jo, senkant reagentų atsargai gali būti, kad mėginiai mobiliuose punktuose bus tik paimami, o ištiriami vėliau, kai bus gaunama naujų reagentų.

Pasak ministro, svarstoma galimybė reagentus parsigabenti užsakomuoju skrydžiu. Kiek šiuo metu konkrečiai yra likę reagentų, jis nedetalizavo – tik paminėjo, kad kol kas jų esą netrūksta.

Penktadienio vakarą Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad anksčiau užsakyti daugiau nei 30 tūkst. reagentų, skirtų koronaviruso infekcijai (COVID-19) nustatyti, ateinančią savaitę pasieks Lietuvą. Jei bus išvengta logistinių ir kitų trikdžių, jų pristatymas numatytas kovo 23-27 dienomis. Teigiama, kad jie bus paskirstyti ir regionuose. Šiuo metu bendromis pastangomis esą yra užsakyta beveik 200 tūkst. reagentų.

A. Veryga taip pat teigė, kad ilgai netrukus gali būti pradėti periodiškai tirti visi medikai.

Kartu ministras informavo, kad jau svarstoma galimybė pratęsti karantiną šalyje, bet konkretų terminą nustatys Vyriausybė.

Penktadienį taip pat pranešta, kad mobiliajame Vilniaus punkte užfiksuotas naujas susirgimo atvejis.

Taigi šiuo metu Lietuvoje iš viso yra nustatyti 49 užsikrėtimo šia infekcija atvejai.

Kokia tvarka?

Sveikatos apsaugos ministerija pabrėžia, kad jokiu būdu negalima vykti į punktus nusprendus savarankiškai – prieš tai būtina skambinti 1808. Taip pat svarbu, kad pacientai tyrimui bus registruojami tik tą dieną, kai kreipsis, t .y. išankstinė registracija kitai dienai nebus vykdoma.

Pacientas, jei jam pasireiškė bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos atveju, pirmiausia turi skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį žmogų tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos.

Tuo atveju, jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina. Be to, bus klausiama, ar pacientas gali asmenine transporto priemone (pats ar būti atvežtas kito žmogaus) atvykti į mobilų punktą.

Jei žmogus galės atvykti pats, su juo susisieks mobilaus punkto koordinatorius ir nurodys laiką ir adresą, kada jam tai padaryti.

Kartu su savimi žmogus turi pasiimti tapatybę patvirtinantį dokumentą bei A4 formato lapą su užrašytu mobilaus telefono numeriu, kurį, atvykus į mobilų punktą, reikės padėti koordinatoriaus nurodytoje vietoje automobilio salono viduje. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.

Atvykus į mobilų punktą, žmonėms nebus leidžiama išlipti iš automobilio ir atidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip, instruktuojama, kaip bus vykdoma tepinėlio paėmimo procedūra.

Langą žmogus turės pradaryti tada, kai mobilios komandos narys to paprašys, tad čia dirbančiųjų specialistų nurodymus būtina atidžiai sekti.

Atlikus tyrimą, žmogus turės važiuoti į namus, izoliuotis ir laukti tyrimo rezultato. Nustačius poreikį pacientą hospitalizuoti, kviečiama greitoji ir pacientas transportuojamas į ligoninę.

Tiems žmonėms, kurie negalės į mobilius punktus atvykti patys, savivaldybės įpareigotos užtikrinti pacientų transportavimo paslaugas. Svarbu, kad į mobilų punktą negalima vykti taksi automobiliu ar viešuoju transportu.

INFORMACIJA

Sveikatos apsaugos ministerija penktadienį pranešė, kad jau yra vykdoma Ekstremalių sveikatai situacijų centro pasirašyta sutartis dėl 80 000 respiratorių (FFP3) įsigijimo iš UAB „Jugrita“. Teigiama, kad dar šią savaitę pirmieji kiekiai bus pristatyti į Lietuvą, likę – per artimiausią savaitę.

Penktadienį taip pat pasirašyta sutartis, pagal kurią jau kitą savaitę Lietuvą esą pasieks:

respiratoriai (FFP2) – 1 800 000 vnt.;
veido vienkartinės kaukės – 5 700 000 vnt.;
apsauginiai akiniai – 810 000 vnt.;
vienkartinės kepuraitės – 1 800 000 vnt.;
vienkartiniai chalatai (nesterilūs) – 1 800 000 vnt.;
vienkartiniai kombinezonai su gobtuvu (sterilūs) – 1 050 000 vnt.;
vienkartinės pirštinės – 15 000 000 vnt.;
vienkartiniai antbačiai – 3 600 000 vnt.

Be to, dalį priemonių numatyta įsigyti per Europos Komisijos organizuojamą centralizuotą pirkimą. Lietuva yra pateikusi paraišką 300 000 vnt. respiratorių, 1 000 000 vienkartinių kaukių, taip pat 400 vnt. DPV aparatų pirkimui.

Anot ministerijos, penktadienį į Lietuvą atvyksta 20 000 kaukių ir 120 000 vienkartinių pirštinių kaip Huawei and China Chamber of Commerce labdara Lietuvai.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”128980,128981,128982,128983,128984,128985,128986,128987,128988,128989,128990,128991,128992,128993,128994,128995,128996,128997,128998,128999,129000,129001,129002,129003,129004,129005,129006″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

2 Comments

  1. Galėtų ištirti namuose

    O kodėl negali paimti tyrimo namuose, visiems kurie turi požymių ir įtarimų.
    Taip būtų saugiausia.

    Reply
    • Atsakove

      Saugiausia kam!??? Medikui? Jus rimtai? Kas nores vaikstineti po namus ?? Dziauktis reikia kad medikai eina i ta punkta isvis imti, o tai patys pasiimt greitai tures

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

G. Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: reikiamo parašų skaičiaus nesurinko dar du kandidatai (atnaujinta)

Respublikos Prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This