Vitės kvartale planuojamas naujas biurų pastatas

Miestas, Svarbu

Istoriniame Vitės kvartale turėtų atsirasti šiuolaikiškas biurų pastatas. Šiuo metu parengti jo projektiniai pasiūlymai, tačiau neaišku, kada pastatas gali iškilti, nes esą investicijos į Klaipėdą neskuba ateiti.

Projektuotojų vizualizacija.

Naujas administracinės paskirties pastatas turėtų iškilti Titnago g. 10 esančiame sklype, kurio didžioji dalis priklauso Romualdui Gailiui, o kita jo dalis – 4,04 aro yra valstybės ir išnuomota R. Gailiui 70 metų terminui. Būtent šioje sklypo dalyje ir planuojama nauja statyba, nes kita sklypo dalis jau užstatyta senu pastatu, kuris yra restauruotas.

Sklypas yra šalia istorinio Žiemos uosto, nutolęs apie 200 metrų nuo Kuršių marių, jis yra prie Stalių ir Titnago gatvių.

Projektiniuose pasiūlymuose, kuriuos parengė bendrovė „TAU projektai“ (projekto vadovas architektas Romualdas Gailius), nurodoma, jog numatoma statyti 4 aukštų pastatą, kurio aukštis sieks 15 metrų, o bendras plotas 813,58 kv. m.

Projektuotojų vizualizacija.

„Suvokiant istorinę vietos dvasią ir respektuojant esamo pastato architektūrą, formuojamas naujo pastato tūris nuolankiai atsitraukiant ir pagarbiai atsistojant šalia. Siekiant nedominuoti esamo pastato atžvilgiu ir tuo pačiu suteikti architektūrai ansambliškumo, naujam tūriui suteikiama lakoniška forma su šiuolaikiška „bokštelio“ interpretacija Stalių gatvės fasade. Pastatas projektuojamas vientiso tūrio, pailgo stačiakampio formos, trumpąja kraštine (galu) orientuotas į Stalių gatvę“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Pirmajame naujo pastato aukšte projektuojamas tambūras, vestibiulis su laiptine ir liftu, administracinės patalpos, sanitariniai mazgai, WC pritaikyti neįgaliesiems ir techninės patalpos. Kituose aukštuose projektuojama laiptinė su liftu, administracinės patalpos, sanitariniai mazgai, WC pritaikyti neįgaliesiems ir sandėliukai pagalbinėms reikmėms. Viršutiniame aukšte taip pat projektuojama panoraminė terasa, iš kurios sudaroma galimybė gėrėtis Kuršių nerija, mariomis ir jomis praplaukiančiais laivais.

„Siekiant nedominuoti esamo pastato atžvilgiu parenkamos atitinkamos apdailos medžiagos. Fasadai, matomi iš miesto pusės, – tinkuoti šviesiai pilki, kurių spalva ir faktūra atliepia Vitės priemiestyje stovėjusių ir šalia tebestovinčio išlikusio mūrinio namo tinkuotu fasadu tradiciją. Šiauriniame fasade projektuojamos pusiau skaidrios tūrinių stiklo juostų plokštumos siekiant į patalpas įleisti šviesos bei vizualiai suskaidyti tūrį. Šiaurinio fasado dalis apželdinama visžaliais vijokliniais augalais. Vazonai augalams įrengiami ant pastato stogo, numatoma laistymo sistema. Šiauriniu fasadu augalui leidžiama lipti žemyn metaliniu tinkleliu ar trosais. Pietiniame fasade, išnaudojant palankią orientaciją saulės energijos prietekos atžvilgiu, projektuojama saulės jėgainė. Šiame fasade projektuojama pakabinama fasado apdailos sistema su integruotais saulės moduliais. Pietiniam fasadui suteikiamas žaismingas charakteris įrengiant dinamišką ventiliuojamo fasado sistemą“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Projektuotojų vizualizacija.

Nauju užstatymu formuojamas pusiau uždaras vidinis kiemelis automobilių parkavimui ir darbuotojų poilsiui. Įėjimas į pastatą projektuojamas pietiniame pastato fasade iš vidinio kiemelio, o įvažiavimas į sklypą numatomas jau esamas iš Titnago gatvės.

Remiantis normatyvais, reikalingų automobilių stovėjimo vietų skaičius yra 12, o bus suprojektuota 15 vietų.

Projektuotojų vizualizacija.

„Sklypas yra didelis ir visada buvo numatyta galimybė tą sklypą pilnai užstatyti, todėl ir projektuojame naują pastatą“, – teigė R. Gailius.

Paklaustas, kada gali prasidėti statybos, pašnekovas neslėpė, kad jų pradžios data tikrai nenumatyta.

„Tai neprognozuojama visiškai, neaišku, ar bus norinčiųjų, kas bus šiais laikais, bet mes po truputį darome. Dabar yra planas šiemet pasirengti techninį projektą, išimti statybos leidimą, o tada žiūrėsime, kas bus, nes dabar nei bankai kalba, nei dar kas nors“, – aiškino R. Gailius.

INFORMACIJA

Titnago gatvė XIX a. pradžioje vadinosi Mokyklų, 1855‐1945 m. Grandinių vardu.

Išlikęs pastatas Titnago g. 10 yra vienas iš nedaugelio išlikusių tankiai užstatyto Vitės priemiesčio gyvenamųjų namų. Kada pastatytas pastatas, tikslių duomenų nėra. Manoma, kad jis galėjo būti statytas XIX a. 7‐8 deš., o XX a. 3 dešimtmetyje perėjo miesto savivaldybės nuosavybėn, jame gyveno įvairūs magistrato tarnautojai.

Galimas atvejis, kad sklypo savininku buvo anglų tautybės prekybininkas ar su laivyba susijęs žmogus.

Pastatas įdomus tiek statybos būdu (pirmasis aukštas – dalinai akmenų mūro), tiek išplanavimu, tiek architektūriniu fasadų sprendimu.

25 Comments

  1. LAIMA

    KĄ APIE TAI MANO ESPERTAS BENETIS?

    Reply
  2. Romas

    Visai nesižiūri šis suprojektuotas verslo centras . Jau turime siaubingą architektūrinį sprendimą Bangų gatvėje daugiabučius , kurie nieko bendro su senamiesčio architektūra ar įsipaišymu į senamiestį nesuderinti .Gaila , gaila kad tokie architektai net savo nuosavybėje nesugeba suprojektuoti tinkamos išvaizdos pastato . Jis gali būti ir stiklinis , bet ne išsišokantis . Amsterdame , daug stikliniu pastatų , tarp senų pastatų , bet jie tiesiog įsilieja ir pagyvina senamiestį . O čia – GĖDA .

    Reply
  3. Se

    Pamenu, kaip prieš 15-20 metų amžinasis miesto vyriausiasis architektas Mureika spaudoje svaigdavo apie Vitės kvartalo išsaugojimą. Pezalų rezultatas – Bangladešas : plynės, palapinės ir stiklinės…

    Reply
    • Anonimas

      Kaip tai, juk ir išsaugojo Vitės kvartalą :). Klausimas tik – kam išsaugojo, gal saviems….

  4. Klp

    Klaipėdoje stato tik sandelius, lidlai, ermitazai, maximos, senukai ir tt. jokiu ofisu nebus, nes nebėra kam Klaipėdoje tuose ofisuose besikurti. Miestas gilioje stagnacijoje, neturintis jokios krypties.

    Reply
    • Anonimas

      Teisingai, Romai, gink ir girk save, nes kitaip sulauksi atpildo.,..

  5. klaipėdietis

    Kol miestą valdo apkiautusi ir uosto turčiams parsidavusi valdžia sunku ir toje Vitėje ko nors tikėtis. Komentatoriai sunerimote dėl kelių šimtų kvadratinių metrų ofiso smulkiam verslui? o kad 30-50 metų stovi dykra šunims ganyti miesto centre tinka? Šaunuoliai architektai, puikus darbas ir tuo pačiu bandymas nors kažką daryti, kažkaip slopinti klaskininkų norus plėsti savo rūdos krovą ir murzinas palapines, sandėlius miesto centre. Sveikinu ir sėkmės. O vizijų, norų būta visokių ir teko matyti – https://www.youtube.com/watch?v=J4SF0r3P-C4&t=1s

    Reply
    • Anonimas

      kol miesto merai čiulps klaskininkų papą, vizijas geriau pamiršti

    • Anonimas

      Inteligentas pasijungė i diskusiją!

    • tai jau geriau

      tegul būna tuščia vieta (gal kada nors, kas nors, ką nors gero pastatys), nei š…., kuris stovės 100 m. ir dar daugiau…

  6. Anonimas

    šunys loja, o Romas eina, pirmyn kartu su regionine architektų taryba

    Reply
    • Palapinės palapinės

      Turbūt vienintelis, kuris dar paeina šiuolaikinėj Klaipėdoj. Ar norite dar daugiau palapinių? Manau gerai, kad miesto objektai pradeda spausti uostą.

  7. Romualdas

    Klausykite, o kaip bus su medžiais? Nejau genocidas tęsis toliau? Manau, kad reikia protestuoti ir kuo greičiau tame sklype pristatyti kryžių. Ar ne, Romka?

    Reply
  8. Vitalijus

    Aš arba nesuprantu, arba čia kažkokia dezinformacija. O gal čia ne tas Gailius, tik bendrapavardis? Jeigu tai tas pats Romualdas kuris valkiojosi su etatiniais piketuotojais arba kaip kažkas jos taikliai pavadino darmojedais ir dėjo visus į šuns dienas, tai yra didžiausias išverstaskuriškumo pavyzdys. Lieka tik nusišauti. Bet ką dabar darys darmojedai, piketuos ar palaikys ? Juk išdūrė kaip senmergę per krikštynas.

    Reply
  9. Gera iniciatyva

    Ir vis dėlto, tai džiuginantis pavyzdys, kad ne palapinėms čia vieta, o šiuolaikiškam verslo kvartalui. Kada Klaipėda bus miestas prie vandens kaip čia: https://tauprojektai.lt/vite/ Na nedrąsiai čia R. G. pavarė, bet matyt pagal galimybes, nes aplinkiniai sklypai nieko nedaro – pievos šunims vedžioti. O ir senojo namelio išsaugojimas ir suremontavimas, vienintelis Vitės užstatymo likęs „dantis“, tai to pačio architekto R. G. nuopelnas. Matyt jei ne šis paskutinis miesto bastionas, uostas ir palapinės senai stovėtų prie N. Uosto gatvės..

    Reply
  10. Anonimas

    Nu sorry, bet čia tai tragiškas architekto darbas. Šitas projektas atrodė solidesnis https://tauprojektai.lt/t-10/

    Reply
    • tikrai

      geras pavyzdys kaip norai ir investiciniai planai į miestą traukiasi. Kai valdžios prioritetai miesto centre dabar kiti – palapinės, sandėliai, rūdos krova ir geležinkeliai, neįtikėtina, kad dar yra geraja prasme „bepročių” svajojančių kažką čia kurti

    • Anonimui

      Kur tragiškas architekto darbas tai tos palapinės. O čia palyginus tai saldainiukas

    • ?

      o prie ko čia straipsnis apie išorinį uostą?

  11. Anonimas

    Projekto pavadinimas_kaip architektas užmuša Titnago g.10 esamo pastato vertybes. Per daug įsikvėpė Klasco sandėlių. Naujadaras pamina visas žodines deklaracijas. Gėda

    Reply
  12. Teisingas bičas

    Čiotkas stikloidas. Romka, tu maladec! Kaip mulkinai tuos plakatų nešiotojus, kaip varei ant miesto valdžios ir Klasco dėl Vitės kvartalo niokojimo. Pasirodo, gudrus esi kaip velnias. Romka, teisingas bičas esi, babkes juk nekvepia 🙂

    Reply
  13. manau

    kad reikėtų bent vieną aukštą nuimti.

    Reply
  14. Gailiau

    Ar tu isprotejai? Atimt iš tavęs visus diplomus ir atimant teisę projektuoti iki gyvos galvos.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas

Vitės kvartalo gatvių atnaujinimas pajudės iš mirties taško

Gatvių, takų ir  kiemų infrastruktūros tvarkybos darbai, pradėti dar 2022 metais, Vitės kvartale sustojo praėjusių metų rudenį. Tai buvo siejama ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Lėšų užterštai Švyturio gatvės teritorijai tvarkyti nepakako

Klaipėdos savivaldybė skyrė dar 67,2 tūkst. eurų sunkiaisiais metalais ir daugiacikliais aromatiniais angliavandeniliais užterštam dirvožemiui, gruntui Švyturio gatvės gyvenamojoje teritorijoje ...
2023-07-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This