Klaipėdoje žada papildomus tyrimų dėl Covid-19 pajėgumus

Koronavirusas, Svarbu

Vilniaus oro uoste sekmadienį nusileidus Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orlaivis C-27J „Spartan“, pargabenusiam iš Belgijos į Lietuvą koronaviruso tyrimams reikalingus 5000 reagentų, surengtos spaudos konferencijos metu Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos direktorius Vytautas Zimnickas tikino, kad žadama plėsti tyrimų apimtis, taip pat ir Klaipėdoje.

Nuotrauka iš Vytauto Grubliausko „Facebook” profilio

„Šiai dienai mes planuojame artimiausiu metu instaliuoti dvi dideles automatines linijas. Vieną pas mus laboratorijoje, kitą liniją planuojame suinstaliuoti Klaipėdoje, kad išskirstytume srautus ir tada pajėgumas būtų nemažiau 4000 tyrimų į dieną. Nevertinant papildomų rezervų, esant poreikiui galėtume dar praplėsti”, – teigė V. Zimnickas.

Anot jo, nauja tyrimų įranga turėtų pradėti veikti „per artimiausias dešimt dienų”.

„Viena įranga jau baigiama komplekutoti, 90 procentų jos yra Lietuvoje, ji iš Vokietijos. Kita jau yra dalinai sukomplektuota ir turi atvažiuoti iš Amerikos”, – teigė laboratorijos direktorius.

Spaudos konferencijos metu taip pat informuota, kad Lietuvą artimiausiomis dienomis turėtų pasiekti greitieji testai. Jų esą iš Europos gamintojų užsakyta apie pusė milijono vienetų.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, sekmadienio vakarą pargabenti reagentai nedelsiant bus paskirstyti pagrindinėms laboratorijoms.

„Šiąnakt Lietuvos užsakymas, kurį sudarys 6 tūkstančiai reagentų, pajudės iš dar vienos tolimos šalies, o ryt dieną dar kitas užsakymas – per 3500 reagentų – pajudės iš Europos ir greitu metu nauji kiekiai pasieks mūsų šalies laboratorijas“, – pranešime spaudai cituojamas A. Veryga.

Šiuo metu bendromis pastangomis, anot Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), yra užsakyta beveik 200 tūkst. reagentų, toliau dirbama ties kitais užsakymais.

„Dalis jau Lietuvoje atgabentų reagentų rytoj atkeliauja ir į Klaipėdą ir rytoj mobilusis patikros punktas pagaliau dirbs jau visą dieną – nuo 8.00 val. iki 20.00 val., bet primenu – tik nustatyta tvarka ir laiku, suderintu 1808. Taip pat išgirsta, kad išskirtinis dėmesys turi būti skirtas medikams, pirmiausiai tiems, kurie jau dirba „priešakinėse linijose”. Manau, kad gera žinia ir ta, kad artimiausiu metu tikrintis dėl COVID-19 viruso bus galima ir privačiose klinikose privačia tvarka, o tai gerokai išplės galimybes didesniam skaičiui žmonių tikrintis, susitarus ir susiderinus jau tik su privačių klinikų administracijomis. Kad ir mažais žingsneliais, bet vis tik artėjame bent jau prie vieno iš tikslų – kuo daugiau „test, test, test”, – savo „Facebook” profilyje rašo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

INFORMACIJA

SAM pranešė, kad sekmadienio vakarą, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti dar 14 naujų koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejų. Iš viso Lietuvoje šiuo metu užfiksuoti 143 užsikrėtimo šia infekcija atvejai.

11 atvejų nustatyta Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje. Vienas asmuo grįžo iš Jungtinės Karalystės, 9 asmenys turėjo kontaktą su iš Norvegijos grįžusiais asmenimis, dar vienas atvejis nustatytas Vilniaus mobiliajame punkte.

3 atvejai nustatyti Kauno klinikų laboratorijoje, visi mėginiai gauti iš mobiliųjų punktų.

Dėl visų atvejų bus pradėti epidemiologiniai tyrimai.

1 Comment

  1. Elena

    Džiugu , tik gavo ir paskirstė . Ačiū puikiai dirbančiai vyriausybei . Būkite sveiki . Visi . 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This