Tarp užsikrėtusių klaipėdiečių medikų – ir dirbantis Jūrininkų ligoninėje

Koronavirusas, Svarbu

Šeštadienio vakarą Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas informavo, kad po paskutiniųjų testų patikrinimo Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) laboratorijoje užsikrėtimas COVID-19 virusu nustatytas dar trimis atvejais. Du iš jų – medikai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Du pacientai klaipėdiečiai jau gydosi KUL, vienas pacientas, kuriam šis virusas nustatytas mobiliajame patikros punkte, gydosi saviizoliacijos sąlygomis. Tad jei skaičiuojant visus šiuos atvejus, viso Klaipėdoje šiandien nustatyti jau yra 22 koronavirusu užsikrėtęs žmogus. Labai svarbi informacija yra ta, kad vienas paskutiniųjų identifikuotųjų atvejų yra KUL klinikiniame skyriuje dirbusi gydytoja. Kiek žinoma šiuo metu, gydytoja pastaruoju metu niekur išvykusi nebuvo, tad užsikrėtimo šaltinis yra nežinomas, o darbo metu gydytoja dirbo su privalomomis apsaugos priemonėmis. Nepaisant to, kad šis klinikinis skyrius yra visiškai kitame KUL korpuse, tačiau siekiant maksimaliai išvengti bet kokios tolesnės rizikos, neatidėliojant pradėtos taikyti izoliavimo priemonės ir mažiausiai 14 dienų nedirbs 5 slaugytojos ir 5 gydytojai, dirbę tame skyriuje”,  – savo „Facebook” profilyje rašo meras.

Pasak jo, vienas iš užsikrėtusiųjų ir identifikuotųjų šeštadienį irgi yra gydytojas, bet dirbantis kitoje gydymo įstaigoje, kurios vadovai apie tą atvejį jau yra informuoti.

„Nors tai ir labai didžiulį nerimą bei susirūpinimą kelianti informacija, tačiau neabejoju KUL komandos susitelkimu, profesionalumu ir didžiuliu atsakomybės suvokimu ir tikiu, kad bet kokios grėsmės bus suvaldytos jokios abejonės nekeliančiais sprendimais ir veiksmais. Esu besąlygiškai įsitikinęs, kad pačiu artimiausiu metu turi būti atlikti visų bent jau „priešakinėje fronto linijoje” dirbančių medikų koronaviruso nustatymo testai”, – rašo V. Grubliauskas.

Sekmadienio rytą meras sakė vis dar negalintis detalizuoti, kokia ta antra įstaiga.

Tuo metu Nacionalinio visuomenės sveiktos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas teigė, kad sekmadienio rytą dar nebuvo sulaukęs nei telefoninio, nei raštiško pranešimo apie šį atvejį.

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnyba informavo, kad ministerijai žinoma, jog abu užsikrėtę asmenys yra iš Klaipėdos ligoninių.

Klaipėdos vaikų ligoninės vyr. gydytojas Virginijus Žalimas sakė, jog toks atvejis jo įstaigoje nėra nustatytas. „Atviros Klaipėdos” duomenimis, Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje irgi nėra tokio atvejo.

Sekmadienį popiet Jūrininkų ligoninė patvirtino, kad jos medikui nustatytas COVID-19.

„Ligoninė imasi visų saugos priemonių, kad būtų suvaldytas tolimesnis viruso plitimas tiek tarp medikų, tiek tarp pacientų – bus uždarytas skyrius, karantinuoti pacientai ir medikai. Koronavirusas ligoninės medikui nustatytas šeštadienį, kai jis pats savo iniciatyva kreipėsi dėl patikros. Kol kas jis saviizoliacijos sąlygomis gydosi namuose. Medikas pastaruoju metu niekur nekeliavo. Nuo kovo 17 d. šis medikas ligoninėje nedirbo, nes pirmadienį pasijutęs prastai, kreipėsi į gydytojus ir gavo nedarbingumo pažymėjimą. Negerėjanti savijauta paskatino mediką kreiptis dėl tyrimo. Ligoninė nedelsiant imasi priemonių situacijai užkardyti ir suvaldyti. Laikinai stabdoma Kraujagyslių chirurgijos skyriaus veikla – kurį laiką čia nebus teikiama ne tik planinė, bet ir būtinoji pagalba. Planuojama, kad skyrius veiklą atnaujins greičiau nei per dvi savaites, nes kai kurie skyriaus gydytojai jau kurį laiką karantinavosi namuose, dėl buvusių kelionių, tad karantinui baigus galės grįžti prie darbų. Taip pat ligoninėje griežto karantino sąlygos bus taikomos dvylikai šiuo metu Kraujagyslių chirurgijos skyriuje gydomų pacientų, bei visam personalui. Pirminiais duomenimis bus karantinuoti 32 medikai”, – rašoma ligoninės pranešime.

Teigiama, kad pirmadienį galėjusių bendrauti su gydytoju kontaktai bus plečiami.

Lietuvoje per šeštadienį iš viso patvirtinti dar 22 nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Taigi iš viso per šeštadienį nustatyti 36 koronaviruso infekcija užsikrėtę asmenys, o Lietuvoje šiuo metu užfiksuoti 105 užsikrėtimo šia infekcija atvejai.

Vilniuje nustatyta 11 naujų koronaviruso atvejų, tarp vietinių užsikrėtusiųjų asmuo dirbantis Vilniaus visuomenės sveikatos biure bei medikas iš VULSK Šeimos centro, o trečiasis asmuo užsikrėtė nuo artimųjų, grįžusių iš Vokietijos. Apie asmenis, kurie tyrimą atliko mobiliame punkte, informacija renkama.

Kaune užfiksuoti 8 koronaviruso atvejai. Asmenys yra grįžę iš Norvegijos ir Austrijos, o vidutinio amžiaus pora užsikrėtė nuo iš Didžiosios Britanijos grįžusio sūnaus. Dar 3 tyrimai atlikti mobiliame punkte, todėl duomenys tikslinami.

Klaipėdoje taip pat nustatyti 3 koronaviruso atvejai, vienas asmuo parvykęs iš Didžiosios Britanijos, o kiti užsikrėtimai vietiniai, abu medikai.

Patikslintais duomenimis, anksčiau skelbta virusu užsikrėtusi vidutinio amžiaus klaipėdiečių pora parvyko iš Nyderlandų.

12 Comments

  1. Corona eina per visas apsaugos priemones?

    Jeigu buvo su priemonėm, tai kaip užsikrėtė? Apsaugos priemonės neveiksmingos? Tai gal ir tikrinantis galima užsikrėsti, jeigu ir nesergi?

    Reply
  2. klausimas

    nesuprantu- tiek medikai verke del algu,o pasirodo,puse ju keliauja per darbymeti ,kai daugiausia operaciju ir ligoniu.

    Reply
  3. Nuomone

    Neieškokim kaltų jau dabar, susitelkim, padėkim medikams, matot, ministras išsižiojęs, reagentų neužsakė, apsaugos priemonių taip pat. Pirkti akinių, respiratorių niekur nėra. Kai susirgs ir išmirs medikai, tai mes visi paskui juos……amen..

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Nuomone, jūs pats čia paniką keliate – niekas neišmirs, nuo COVID-19 dauguma išgyja, miršta tik nedaugelis, neskleiskit čia dezinformacijos.

    • Anonimas

      Gerb.Palmira Martinkienė . Jūs labai klystate. Aišku bauginti nereikia žmonių. Žmonės akis turi, ausis turi. Yra reali televizija gali pamatyti kas jų laukia. Kinija, Italija realus vaizdas. Čia turime vadovautis galvomis. Pvz.jei užsikrės nesaugomi gmp medikai. Bus karantinuojami uždaroma istaiga. Čia ne poliklinika. Jei gmp karantinuojami medikai. Kas aptarnaus miesta? Reikia atkreipti dėmesį. Mirs nemirs čia pakolkas nelyginkime. Ivertinkime viena. Jei gmp medikai užsikrėtę karantinuojami. Kada planuose būtų galimybė grįžti į darbą, jei virusas vidutiniškai atsitraukia po mėnesio…. Kas aptarnaus sergančius? Ar mes sulauksime pagalbos? Bus kaip Italijoje. Virusas tik paslaptingai plečiasi. Viena menka klaida bus kaip Vilniuje ar Ukmergėje. Nereikia gązdinti. Reikia saugoti medikus. Ypač pirmaja gmp grandį. Nes jei jie užsikrėtę atvažiuos į kvietimus pas pacientus….kuo baiksis?

    • Med personalas

      DĖMESIO. SAUGOKIM MEDIKUS IR GREITOSIOS PAGALBOS MEDIKUS KURIE DIRBA BE APSAUGU ….. FAKTAI…..(Vienas infekuotas asmuo grįžo iš Airijos, kitas kontaktavo su infekuota Ukmergės ligoninės gydytoja.

      10 atvejų nustatyti VUL Santaros klinikų laboratorijoje. Keturi asmenys grįžo iš Jungtinės Karalystės, vienas – iš Ukrainos, kiti užsikrėtė jau Lietuvoje. Vienas jų – medikė, dirbusi tarptautiniame renginyje, du atvejai klasteriniai, kai užsikrečiama nuo artimo žmogaus. Du asmenys (ne medikai) užsikrėtė Ukmergės ligoninėje.

      3 atvejai nustatyti Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijoje. Vienas atvejis – įvežtinis iš Jungtinės Karalystės. Kiti du asmenys – šios ligoninės slaugytoja ir slaugytojos padėjėja. Medikės išvykusios į užsienį nebuvo, kita informacija tikslinama.)

  4. Se

    Regis, kad pačios ligoninės ekstremalioms situacijoms yra visiškai nepasiruošusios pradedant apsisaugojimo priemonėmis ir baigiant pačių medikų elgesio ir darbo vykdymo modeliais bei instrukcijomis.

    SAM, savivaldybėse, civilinės saugos tarnybose, pačiose ligoninėsė sudėjus dirba krūva biurokratų, bergždžiai perrašinėja instrukcijas, tačiau apie pandemijas turbūt nebuvo girdėję ir, kaip matyti, nepagalvojo.

    Reply
  5. Andrius

    Geras… o tai blyn vadovas GMP direktorius nežino kad dalis vairuotojų gali būti infekuoti virusu jau dabar? Ar taip saugomi mefikai? Kas dirbs greitojoj jei karantinuos mefikus? Taksistai? Ka jau bekalbėti apie dezinfekcines priemones? … Na tai aišku, kam tada apsaugos priemonės medikams, jei gmp vairuotojai dirba per karantina taksistais. Reikia butinai reagentu tikrinti GMP medikus. Blyn tai jri kvietiesi dėl ligos, vadinasi gali atvažiuoti infekuoti ir užkrėsti… Geras…. Tai bus sprogimas su tokiu saugojimusi. Čia ir antraeilininkus uždrausti dirbti …reikia…bet ar kas galvoja?. Juk jei viena įstaiga užkrėsti tai ir kitus užkrėsti kitoje įstaigoje.

    Reply
  6. Anonimas

    Pirma pradėti reikia nuo Greitosios medicinos pagalbos, kutios medikai dėl nesuprantamu priežasčių gmp automobiliais važinėja be akinių ir kaip pastebima be 3M apsaugos nuo virusų kaukių. Net aprangos neturi. O ta savo kombinezonine oranžine apranga važinėja į visus iškvirtimus. Be to kiek yra žinoma dalis vairuotoju dirba taksistais laisvu laiku nuo greitosios budėjimu. Tai ar mes saugome medikus?

    Reply
    • Ona

      Čia įstatymai neveikia, pasirodo komunizmo laikais griežtas kumštis gelbėjo ir padarydavo tvarką. Dabar visiems garbinusiems Europa virusas parodo kokia netvarka Europietiška ir įstatymai mus supa. Ir VIRUSAS visu užmerktas akis atveria dabar.

  7. Valstybiniu algu gavėjai pradekite dirbti

    Karoblis ir policija privalo dirbti
    Privalo konfiskuoti visus respiratorius ir išdalinti žmonėms. Gamyklos pertvarkyti gamynti respiratorius pirstines ir dezinfekcinius sk.Dalinti nemokamai. Reikalauti kad per karantina lauke ir parduotuvese butu su apsaugos pr. Viskas tik taip gali pasibaigtis tas karas. Tai YRA KARAS PRIEŠ ŽMONĖS. AR DAR NE SUPRATOT KAS PALEIDO IR TAIP ŽUDO ŽMONĖS?ne juokinkit

    Reply
  8. Tas pats ligonis

    Kada pradės desifinkuos kul juk niekas kitų skyrių su niekuo nepurskia

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This