Aurelijus Veryga: karantinas gali būti pratęstas dar dviem savaitėms (papildyta)

Koronavirusas, Svarbu

Pirmadienio vidurdienį surengtos spaudos konferencijos metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, jog Klaipėda šiuo metu pilnu pajėgumu įveiklina savo mobilųjį tyrimų punktą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tą patvirtino ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Anot jo, paskutiniais duomenimis eilė jame sudaryta iki 16 val.

„Terpėmis jau pasirūpinta ir rytojui”, – sakė meras.

Ministras nedetalizavo, kaip konkrečiai buvo paskirstyti sekmadienio vakarą Lietuvą pasiekę reagentai, tačiau patikino, kad „dabar ta logistika vyksta”.

„Negaliu pasakyti, ar šiai minutei jau yra pristatyta, bet tie punktai <…> gali tuos mėginius imti ir laboratorijos tikrai testus atliks”, – sakė A. Veryga.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojas Vinsas Janušonis teigė, kad šiuo metu galima ištirti 400 pacientų.

Anot A. Vergos, naujausiais duomenimis, Lietuvoje yra 154 susirgimo Covid-19 atvejai.

Nauji ribojimai

Pasak ministro, dar pirmadienį bus pasirašytas įsakymas, kuriuo kiekvienas iš užsienio grįžęs asmuo privalomai bus nugabentas į konkrečios savivaldybės parūpintą vietą izoliacijai.

„Bus galima pasitelkti policiją, šaulius ar net kariškius jei reikėtų. Turės būti numatyta, kas saugos tą vietą”, – teigė A. Veryga.

Anot jo, praėjęs savaitgalis parodė, kad dalis visuomenės visgi nesuprato ir buriavosi prekybos centruose, tad bus nurodymas, kaip žmonės turi būti įleidžiami į prekybos centrus ir išlaikomi atstumai.

„Sąlygos bus griežtesnės nei dabar”, – sakė A. Veryga, bet jų dar nedetalizavo.

Ministras taip pat informavo, kad bus parengtos ir rekomendacijos gyventojams dėl kaukių dėvėjimo viešose vietose, nes yra toks metų laikas, kai žmonės peršąla, pradeda sirgti alerginėmis slogomis, o dabar nėra aišku, ar tai ne koronaviruso simptomai.

„Tas pats šalikas ir skarelė gali būti naudojami prisidengti nosiai ir burnai”, – sakė ministras.

Pasak jo, preliminariai planuojama, jog karantinas bus pratęstas dar dviem savaitėms, bet galutinį sprendimą šią savaitę turės priimti visa Vyriausybė.

Taip pat jis informavo, kad ministerijoje bus sudarytos mobilios grupės, kurios važiuos į gydymo įstaigas ir žiūrės, kaip jos yra pasirengusios tokiems atvejams, kai dėl karantinavimo nebedirba dalis gydytojų. Žinia, uostamiestyje su tokia situacija jau susidūrė Klaipėdos universitetinė ir Jūrininkų ligoninės.

Prezidentas: „Brastoje keisti arklius – per vėlu”

Tuo metu po pietų surengtoje spaudos konferencijoje šalies prezidentas Gitanas Nausėda pažėrė nemažai kritikos A. Verygos vadovaujamam Ekstremalių situacijų valdymo centrui bei pačiam jos vadovui.

„Vadybinių kompetencijų stoka buvo pagrindinis kliuvinys, užvilkinęs visą procesą, padaręs jį tokiu, kad šiandien gyvename įtampos sąlygomis”, – sakė prezidentas.

Jo teigimu, nuo pat pradžių buvo netinkamai pasiruošta ir per lėtai vykdomi medicinos apsaugos priemonių ir kitos būtinos įrangos viešieji pirkimai.

Kartu prezidentas nepritarė kai kurių politikų siūlymui šalyje skelbti nepaprastąją padėtį bei vadovavimą perduoti Krašto apsaugos ministerijai, o A. Verygą keisti ministru Raimundu Karobliu.

„Keisti arklius brastoje ir dar vidury upės – iš tikrųjų yra savotiškas eksperimentavimas su visuomenės sveikata”, – teigė G. Nausėda.

Prezidentas įvardijo dar vieną, jo nuomone, svarbų minėto centro darbo trūkumą – per švelnias pradžioje nustatytas karantino sąlygas bei griežtos atsakomybės stoką už tų sąlygų nesilaikymą.

„Tą darome dabar, jau proceso eigoje, deja, šitas procesas yra nujudėjęs per toli ir mes matome daug užsikrėtusių šalies viduje atvejų, kurie ir lemia staigų statistikos blogėjimą”, – spaudos konferencijoje kalbėjo prezidentas.

Kartu G. Nausėda kritikavo ir neveiklų parlamentą, kuris, jo teigimu, šioje šaliai sunkioje situacijoje „yra išjungęs savo mikrofonus”.

„Ar valstybė gali šiuo metu leisti, kad įstatymų leidžiamoji valdžia, parlamentinės kontrolės valdžia neveiktų? Mano atsakymas yra – ne”, – sakė šalies  vadovas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This