Atsiprašau grįžtančių lietuvių už sveikatai pavojingus valdžios eksperimentus

Politikų tribūna

Andrius Bagdonas, Neringos savivaldybės tarybos opozicijos lyderis
2020-03-25

Komentarų: 3

Karalius nuogas. Dabartinė „juodoji gulbė” – koronavirusas – parodė, ko iš tiesų verta mūsų valdžia.

Kol absurdiški, sveiką protą aplenkiantys sprendimai-draudimai buvo priiminėjami ekonominio pakilimo laikotarpiu, buvo dar pusė bėdos. Žmonės vylėsi iškentėti iki kadencijos pabaigos. Tačiau kai iš rytų pusės driokstelėjo pirma įvairiapusė krizė – valdančiųjų šokamas „politinis striptizas“, kurį jie vadina krizės valdymu, pradėjo atiminėti ne tik žadą, bet ir likusius sveiko proto likučius.

Šią būseną iki skausmo taikliai apibūdino „dviratininkas“ Haroldas Mackevičius: „Kol valdžia nedarė nieko, tai nesimatė, kad nemoka nieko daryti.“

Į karantiną – su sergančiais ir sveikais nepažįstamaisiais

Naujausias valdžios sprendimas prievarta izoliuoti visus iš užsienio grįžtančius tautiečius. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime nustatyta, kad visi, grįžę iš užsienio be jokių išlygų (išskyrus, be jokio paaiškinimo apie išimties priežastį, diplomatus) 14 dienų turės būti privalomai karantinuojami savivaldybės paskirtose patalpose. Tą privalės daryti ir tie, kurie serga COVID-19, tačiau nepatiria simptomų. VISI, BE ATRANKOS turi būti apgyvendinti savivaldybių paskirtose patalpose.

Taigi, iš pradžių valdžia sumoka tūkstančius mokesčių mokėtojų eurų už tautiečių pergabenimą į Lietuvą, o po to jie be jokios atrankos yra sukišami į sunkiai suvokiamas bendrabutines sąlygas, kur saviizoliacija įmanoma nebent mintyse.

Nieko nuostabaus, jog pirminė idėja – rūpestis Lietuvos piliečiais, kad ir kur jie bebūtų – dėl nemokšiškai įgyvendinto priverstinio karantinavimo jau pirmąją naktį Vilniuje buvo subadyta peiliais.

Grįžti į Lietuvą? Ligonis

Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė, kad jei dalis iš užsienio sugrįžusių lietuvių nesilaiko saviizoliacijos taisyklių, tai nuo šiol visus sugrįžtančius reikia traktuoti kaip potencialius užkrato nešiotojus ir suvaryti į bandą.

Policinė Vyriausybė kiekvieną pilietį mato kaip nusikaltėlį. Pritariu apžvalgininkui P. Gritėnui, kuris rašė, kad šios priemonės jau nebėra būtinosios: „čia jau nebe būtinosios priemonės, o piliečių sveikatai grasinanti ir pasitikėjimą institucijomis ardanti socialinė inžinerija. Vieni pasmerkiami rizikai, kad kitiems rizikos jausmas sumažėtų“.

Ironiška, kad koronavirusas, be jokių papildomų Lietuvos investicijų, galėjo padėti dabartinei valdžiai pradėti realizuoti tiek metų neva brandintą planą susigrąžinti į Lietuvą po pasaulį pabirusius ekonominius išeivius. Deja, vietoj organizuoto sutikimo, sugrįžę bendrapiliečiai yra patupdomi ne į saviizoliacijos ir karantino, o į priverstinės socializacijos ir padidinto susirgimo koronavirusu rizikos sąlygas.

Tai kokią žinutę Lietuvos valdžia siunčia visiems, išvykusiems iš Lietuvos?

„Grįžkite, mes pasirūpinsime jūsų karantinu. Patalpinsime jus grupėmis, be apsauginių kaukių ar respiratorių, pirštinių ir dezinfekcinio skysčio. Prašome supratingumo ir linkime likti sveikiems.”

Socialiniuose tinkluose žmonės klausia, nejaugi buvo sunku atidėti skrydį kitai dienai – kai valdžia bus pasiruošusi?„Daugelis iš mūsų galbūt net nevyktų jeigu žinotų kad mes būsime laikomi kaip gyvuliai, ar dar blogiau kaip kaliniai su grėsme užsikrėsti virusine liga. Mes esame patupdyti į ligos židinį be galimybės saviizoliuotis.”

Dar viena praleista proga

Privalomas karantinas buvo galimybė užsienyje gyvenantiems lietuviams parodyti, kad Lietuva jų laukia ir jais yra pasiruošusi pasirūpinti.

A. Veryga šiandien pareiškė, kad dabar laikas apsispręsti – ar aukosime kai kurių žmonių teises vardan visų saugumo, ar vis dėlto pasirinksime natūralią atranką. Izoliacija esą pagrįsta noru valdyti užkratą.

O Saulius Skvernelis dalį grįžtančių tautiečių apskritai išvadino „ne žmonėmis”.

Karantinas ir izoliacija būtini. Tačiau sprendimai turėjo būti parengti, aiškūs ir su koordinuotų veiksmų planu, parengtu „centro”, o ne nuleisti iš viršaus su prierašu „Vykdyti nedelsiant. Nediskutuojant“.

Grįžtančiųjų priėmimas turi vykti civilizuotai: patikrinimas oro ar jūrų uoste. Jei reikia – testuojama (juk testų jau turime, ar ne?). Patikrinimo metu vykdoma ir žmonių atranka: kam reikia medicininės pagalbos, kas gali izoliuotis savarankiškai, kam reikia padėti izoliuotis.

Juk dar tebesame Europos Sąjungos šalis, tai ir elkimės, kaip priklauso europiečiams.

Nesityčiokime iš savo piliečių. Negalime į visus parvykusius žmones žiūrėti kaip į nusikaltėlius.

Taip, yra ir neatsakingų piliečių (kur jų nėra?): su jais turi būti elgiamasi atitinkamai, galbūt jiems gali tekti taikyti ir sankcijas. Tačiau grįžusiems atsakingiems žmonėms turime sudaryti galimybę grįžti namo ir karantinuotis ten. Kai kurie jų tuo pasirūpino iš anksto.

Garsus Izraelio mąstytojas, knygų „Homo Sapiens“, „Homo Deus“ ir „21 pamoka XXI amžiui“ autorius Yuvalis Noah Harari šiandien parašė „Financial times“, nors man atrodo, kad mūsų valdžiai: „Rinkdamiesi tarp alternatyvų, turėtumėme savęs klausti ne tik kaip įveikti dabartinę grėsmę, bet ir kokį pasaulį norime paveldėti po to, kai audra praeis.“

3 Comments

  1. Tiesa

    Griežtos izoliacijos reikėjo iškarto , nereikia demagogijos ir politinio piaro.
    Dabar reikia kuo skubiau izoliuoti Ukmergę , kad nebūtų kaip Italijoj.
    Saugokitės patys ir saugokit aplinkinius. Būkite sveiki .

    Reply
  2. Nezabitauskas

    Taip, pirmas blynas kiek prisvilo. Bet kas dėl to kaltas – centrinės valdžios skubotas nutarimas ar vietinės valdžios įprastinis neorganizuotumas? Kaip ten bebūtų, nutarimas jau koreguojamas, padėtis keičiama.

    Reply
  3. Na

    tik tikras liberalas gali taip parašyti. Praleidai progą patylėti. Opozicijos lyderis? Politinis niekalas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This