Klaipėdai dėl izoliuojamų žmonių jau reikia kariuomenės pagalbos

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdos uoste prisišvartavus pirmajam keltui, kurio visi keleiviai jau yra priverstinai izoliuojami, viena po kitos ėmė aiškėti problemos, kurias reikia nedelsiant spręsti.

Apie jas trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje pasakojo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot jo, viena didžiausių problemų, kurios iškilo priverstinai izoliuojant žmones, ir ne tik tuos, kurie atplaukia keltais, bet ir tuos, kuriuos Klaipėdos savivaldybė turi pasiimti iš Palangos, Vilniaus ar Kauno oro uostų, yra informacijos trūkumas.

„Informacija dažnu atveju labai keičiasi. Pavyzdžiui, antradienio vakare buvo informacija, kad iš Palangos oro uosto reikia pasiimti tik keturis žmonės, o nuvykus į vietą paaiškėjo, kad jų yra 30. Todėl tikrai nebuvo galimybės visiems užtikrinti patogaus pervežimo. Bet viskas buvo išspręsta, visi tie žmonės apgyvendinti ir pradeda savo karantino istoriją“, – teigė V. Grubliauskas.

Jis informavo, jog trečiadienį autobusas išvyko į Vilnių parsivežti Klaipėdos regiono žmonių, kurie nusileido Vilniaus oro uoste.

„Su Klaipėdos regiono savivaldybėmis radome racionalų sprendimą, kad vieną dieną važiuoja Klaipėdos autobusas, kitą dieną – Palangos, trečią dieną – Klaipėdos rajono ir panašiai. Tai yra geras bendradarbiavimo pavyzdys, kai vienas autobusas parveža visus regiono žmones“, – aiškino V. Grubliauskas.

Tačiau anot jo, ir vėl problema yra informacijos trūkumas.

„Visi telefonai lūžta, dabar važiuoja autobusas, bet tik tiesiai su Remigijum Šimašium kalbant pavyko gauti informaciją, kur tie mūsų žmonės yra, kur juos pasiimti“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Problemų kelia ir patys žmonės, kurie turi būti priverstinai izoliuojami. Vieną tokį smarkuolį, kuris trečiadienio rytą atplaukė kelte, turėjo tramdyti policija. „Jis niekaip nenorėjo sutikti, kad reikia karantinuotis, toks stambaus sudėjimo vyriškis. Pareigūnai žino keletą burtažodžių ir įtikino“, – pasakojo V. Grubliauskas.

Jam antrino ir Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, kuris pabrėžė, jog dabar akivaizdus tapo apsaugos klausimas.

„Visko tikrai pasitaikys. Todėl būtina pasakyti, kad reikia pasitelkti kariuomenę, nes rinkoje nepavyksta nusipirkti apsaugos paslaugos“, – teigė G. Neniškis.

Jis neslėpė, jog kai kurie viešbučiai, su kuriais buvo sutarta dėl vietų karantinavimui, atsisakė suteikti patalpas. „Tačiau nuolat gauname naujų pasiūlymų, vykdome apklausas. Vietų dabar tikrai yra, kol kas esame apgyvendinę 72 žmones. Tačiau tikrai ne po vieną, kaip visi norėtų“, – aiškino G. Neniškis.

V. Grubliauskas tvirtino, jog Klaipėdoje, kaip ir Vilniuje, šeimoms su mažamečiais vaikais, o galbūt ir žmonėms su specifinėmis ligomis tikriausiai bus leista izoliuotis namuose, o ne savivaldybės paskirtame viešbutyje.

„Šeimas su mažamečiais vaikais apgyvendinti viešbučiuose, kur publika, švelniai tariant, yra įvairi, tikrai nelogiška. Dar negirdėjau vaikų teisių apsaugos pozicijos, tačiau yra vertybės ir prievolės, kurios turi būti užtikrintos ir per karantiną. Žinau vieną šeimą, kur moteris yra nėščia, o ant rankų septynių mėnesių kūdikis. Tai net kalbos negali būti, kad tokia šeima turi būti karantinuojama toje pačioje erdvėje“, – pabrėžė V. Grubliauskas.

Jis komentavo SAM planus Klaipėdoje atidaryti dar vieną mobilų patikros punktą, kuriame būtų tikrinami išskirtinai tik keltais atplaukę keleiviai.

„Teks bendrauti su SAM vadovaus ir siūlyti racionalų sprendimą. Manau, kad tie keleiviai, kurie turi tam tikras indikacijas, gali būti nugabenti į KUL, ten jiems būtų paimamas mėginys ir tada jie nuvežami į karantinavimo vietą. Kalbėti apie dar vieno punkto pastatymą prie keltų, kurie budėtų visą parą, bet aptarnautų tik keltus, yra neracionalu“, – pabrėžė meras.

G. Neniškis prašė visų žmonių, kurie dėl priverstinės izoliacijos skambina specialiais Klaipėdos savivaldybės telefonais, turėti kantrybės.

„Visi klausiami yra labai specifiniai ir konsultantai negali į juos iš karto atsakyti. Būkite geri, palaukite, neliekite savo emocijų ant tų žmonių, kurie stengiasi, kad visiems būtų geriau“, – prašė G. Neniškis.

INFORMACIJA

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad trečiadienį atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinta dar devyniolika naujų koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejų. Šie duomenys surinkti iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos, Kauno klinikų, Respublikinės Šiaulių ligoninės ir Santaros klinikų laboratorijų. Taigi šiuo metu Lietuvoje iš viso yra nustatyti 274 užsikrėtimo šia infekcija atvejai.

Dėl koronaviruso plitimo visuotinį karantiną Lietuvoje Vyriausybė trečiadienį pratęsė iki balandžio 13 dienos imtinai.

Taip pat karantino metu įpareigota parkuose ir kitose atvirose viešosiose vietose lankytis ir būti ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, prekybos ir paslaugų vietose lankytis po vieną šeimos narį.

Karantino metu uždrausti teikti apgyvendinimo paslaugas. 

Atskiru Vyriausybės sprendimu išimtiniais atvejais į Lietuvą bus galima atvykti užsieniečiams.

6 Comments

  1. Robke

    Apsisaugot gali tik tie kurie nori. Jie tam ras ir galimybiu. Apsaugot tuos kurie to nesupranta, ar to nenori, nepavyks. Sia situacija reiketu sprest kazkaip kitaip. Karantinuot reiktu nuo 65 metu visus zmones, iki 65 metu kas nores ras galimybiu karsntinuotis, kas ne nores, tegu serga. Kas serga su temperatura, sunkiau, ta i ligonine, kas be temperaturos, lengva forma, tas gydosi namie. Organizuoti maisto, vaistu ir t.t. pristatyma kas karantinavosi. Kas ne karantinavosi tegu perkasi patys. Maisto parduotuves, vaistines uzdaryti. Organizuoti isdavymo punktus. Perka internete, pasiima isdavymo punkte. Ir t.t. Dabar daugiau panasu i gaudyma vejo laukuose ir pinigu is biudzeto svaistyma.

    Reply
  2. Rimvydas

    Kaip matau yra tik vienetai žmonių, kurie supranta,kas iš tikrųjų darosi (yra daroma) pasaulyje… Kada nors girdėjote apie „problem reaction solution” taktiką? Kai elitas nori įgyvendinti New World Order, planuotą keletą šimtmečių atgal, būna sukurtos didžiausios problemos visuomenėje. Taigi, problema – virusas, reakcija – globalinė panika ir begalė kitų triukų (ekonominė krizė, kokios dar nebuvo, maisto trūkumas ir t.t.), sprendimas – visiškas ekonomikos perversmas, grynųjų pinigų atsikratymas, globalinės elektroninės valiutos priėmimas, žmogaus teisių likvidavimas, totali vergija, transportavimo suvaržymas (užprogramuoti elektromobilis, jokių atostogų keliavimų kaip norėtumėte jūs), GMO maistas, masinis žmonijos sterilizavimas/genocidas naudojant skiepus, kurie jau matosi horizonte ir tą patį GMO maistą…man dar tęsti? Ką jūs matote yra didžiausias eksperimentas, kokį man teko pažinti ir galutinis produktas bus NEW WORLD ORDER!!! Netolimoje ateityje išgirsite kalbas apie žmonijos susivienijimą ir jos bus artimai surištos su „klimato kaita”. Šios kalbos bus pradėtos paties popiežiaus ir kartojamos kiekvienos šalies politinių lyderių ir savaime aišku top muzikos ir kino žvaigždžių.
    „Kuo didesnį melą žmonėms sakysi – tuo didesnis šansas,kad jie juo patikės” – Adolfas Hitleris.

    Reply
  3. Klaustukas

    Kodėl vis kalbama apie parvykusių pageidavimus ir teises, nenorą saviizoliuotis, juk per juos tuoj visi sėdėsime karantine? Kada bus ginamos niekur nevykusių asmenų teisės? Kas apgins mūsų, mūsų tėvų ar senelių, vaikų ir visų dirbančių sveikatą? Mes patys leidžiam nesilaikyti saviizoliacijos pargrįžusiems nebaudžiamumu! Kiek dar turės susirgti ir mirti asmenų, kad nustotume gabenti virusą į Lietuvą? Jau senai po kovo 19 dienos paskelbto sienų uždarymo dar plukdomės ir skraidinamės potencialius viruso nešiotojas – kas atsakys – kas gins niekada niekur nevykusių asmenų teises? Kodėl mes turime sirgti dėl keliauninkų?!

    Reply
    • Albinas

      Ponia,kai taip karantinuojami zmonės susirgs,reikės guldyt i ligonines,o ten vietų ne kazin kiek Kai prireiksJums,arba man,gali ir nelikti…..

  4. Utfy

    Kokio velnio juos priimat?tegul buna kur isvyke ir viskas.Uzknisot jau su jais kaip su mazais vaikais.Nesuprantat kad jie parveza liga i musu sali?ar nesuprantat?

    Reply
  5. Žydrūnas

    Toks karantiną vivas kaip vygdomas dabar yra dar viena nesąmonė. Neaišku kas šiuo atveju nori sutaupyti ar virisusybe ar savivaldybės. Karantinuoti žmonės po kelis į vieną patalpa, tai mano manimu niekaip nesisiderina su šio viruso plitimo mažinimu o tik atvirkščiai. Kaip pavizdys Vilniaus geležinkelio stoties viešbutį je penki asmenys viename kambarije. Jei užsikrėtęs bent vienas tai galima pridėti iškarto dar keturis ir pan. Kur logika? Aš mana epidemiologai turi aiškiai nuroditi virisusybe ir savivaldybėms, kokios turi būti sudarytos karantinavimo saligos. Ir kada viskas bus tvarkoma pagal visus reikalavimus kovojant su šiuo virusu, tuomet ir žmonės bus ramus,nekils jokių konfliktų. Kitu atveju žinoma žmonės kovos už savo sveikatą ir givybe, bus blogai valdžiai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This