Klaipėdos kovoje su koronavirusu – naujos grėsmės

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdoje iškilo naujų grėsmių, kaip tinkamai kovoti su koronaviruso plitimu. Jau prabilta apie tai, kad ima trūkti reikiamų priemonių paimti mėginius tyrimams iš į Klaipėdą keltais atvykusių žmonių. Be to, daugėja uostamiesčio medikų, kuriems jau patvirtinta COVID-19 infekcija.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ketvirtadienį priešpiet surengtoje spaudos konferencijoje patvirtino, kad vėl įsigaliojo nauja tvarka, kaip elgtis su iš užsienio grįžtančiais lietuviais. Dabar jau numatyta, kad iš visų jų turi būti paimti mėginiai ištirti dėl koronaviruso. Ir tie, kurie pasirašo, jog sutinka saviizoliuotis bei laikytis griežtų taisyklių, yra paleidžiami namo. Savivaldybės paskirtose patalpose priverstinai izoliuojami tik tie, kurie patys negali izoliuotis. Laikinai juose apgyvendinami ir tie žmonės, kurių turi atvykti parsivežti kitų savivaldybių transportas.

„Būtų buvę logiška tokią tvarką iš karto daryti“, – konstatavo V. Grubliauskas.

Jis informavo, jog ketvirtadienio ryte keltu iš Švedijos atvyko 38 žmonės.

„Antras keltas bus dieną, tai bus TT-Line keltas. Iš jų sudėtinga gauti informaciją apie tikslius keleivių skaičius. Kiek žinau, bus apie 45 žmonės, bet nežinau, kiek keleivių, o kiek vairuotojų, kurių nereikia tikrinti. Didžiausias iššūkis vėl bus vakare, kai atvyks keltas iš Kylio, o juo turėtų atplaukti apie 130 keleivių“, – teigė Klaipėdos meras.

Nors nauja tvarka dėl izoliacijos yra priimtina ir Klaipėdai, ir atvykstantiems žmonėms, V. Grubliauskas neslėpė, jog atsirado ir naujų bėdų.

„Didžiausia bėda ir grėsmė yra ta, kad terpių, kurių reikia mėginių paėmimui, yra tik šiai dienai ir tai – tik mobilizavus visus pajėgumus. Rytojui tų terpių praktiškai nebėra, tai gali būti taip, kad ne tik nebus kaip paimti mėginių iš keltų keleivių, Palangos oro uoste ar Būtingės pasienio poste, bet gali tekti stabdyti mobilaus patikros punkto veiklą. Kiek žinau, visos institucijos verčiasi per galvą ir ieško galimo sprendimo, nes ta tvarka yra pakankamai racionali. Resursais turi pasirūpinti Sveikatos apsaugos ministerija ir Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Mūsų transportas pasiryžęs važiuoti į Vilnių parsivežti reikiamų priemonių. Jei jų nebus, gyvensime pagal senąją tvarką – visus į viešbučius. Tikiuosi, kad negrįšime į praeitį“, – teigė V. Grubliauskas.

Po tokių žodžių jis sulaukė telefono skambučio ir informacijos, jog Klaipėdą skubiai pasieks 1000 terpių, o tokio kiekio užteks kelioms dienoms.

„Tačiau dabar jau gavau informaciją, kad tikrinti reikia ne tik atvykstančius keleivius, bet ir visus vilkikų vairuotojus. Vieno keleivio tikrinimas užtrunka apie 7-10 minučių, todėl viena medikų brigada, kuri buvo papildomai suformuota, tikrai nesusitvarkys, todėl skubiai reikia suformuoti antrąją brigadą. Atrodytų, kas čia tokio? Bet žmogiškieji resursai yra labai riboti. Mėginiai bus tiriami KUL laboratorjoje, kuri jau ir taip perkrauta, tad didelė dalis mėginių važiuoja į Vilnių. KUL kitą savaitę turi gauti naują aparatą, jis ir pradės veikti, o tame aparate bus galima tirti iki 1000 mėginių per parą. Jau dabar akivaizdu, kad toks aparatas labai reikalingas“, – dėstė V.Grubliauskas.

Jis buvo viešai paskelbęs, jog KUL yra pirmoji Lietuvoje ligoninė, kuri ėmėsi tirti visus savo medikus, kitą personalą, o pirmiausia tuos, kurie dirba Infekcinių ligų skyriuje. Paklaustas, ar jau gauti tyrimų rezultatai, Klaipėdos meras teigė, jog pirmieji rezultatai nėra džiuginantys. KUL nustatyti du nauji koronaviruso atvejai. Vienas jų – slaugytojai, dirbančiai Infekcinių ligų skyriuje, o kitas – ne šio skyriaus gydytojui.

„Kalbėjau su KUL vyriausiuoju gydytoju, jie turi situacijos suvaldymo planą, slaugytoja izoliuota, tas gydytojas irgi izoliuotas, kažkokių specialių pakeitimų, ribojimų, izoliavimų daugiau nereikia, nes Infekciniame korpuse apsaugos sąlygos yra pačios griežčiausios. Aišku, tai tik pradžia, nes bus tikrinami visi darbuotojai. Jei teisingai prisimenu, šiuo metu virusu yra užsikrėtę 10 KUL medikų ir du žmonės iš slaugos, o darbuotojų yra daugiau nei 1500, tad tas santykis nėra didelis“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

DFDS ketvirtadienį taip pat informavo, jog reaguojant į susidariusią padėtį dėl koronaviruso plitimo ir padidėjusius grįžtančiųjų į Lietuvą srautus, papildomai griežtinamos vidines saugumo priemonės: keltuose sumažintas keleiviams parduodamų vietų skaičius, visiškai nebelieka galimybės įsigyti alkoholio. Kai kuriuose laivuose tvarką prižiūri papildomos apsaugos pajėgos.

INFORMACIJA

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, ketvirtadienio vakare patvirtinti dar 9 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai. Tarp užsikrėtusiųjų yra užsienio karių bei gydymo įstaigų darbuotojų. Šiuo metu Lietuvoje yra patvirtintų 299 ligos atvejai. 

9 Comments

  1. Saulius

    Viskas yra aišku. Lietuviai linke draskytis savose kompanijose ir namuose. Kada reikia realiai akis i aki pasakyti savo nuomone visa drasa dingsta. Visi galvoja kad tai skundžiasi. Tikrai ne. Ipratome kad mums pabambėjus ateis ponas Dzeusas ir sutvarkys. Deja patys prisiimkime atsakomybę. Saugoti turėtume visi vieni kitus. Tik idiotai nieko nedaro ir tik verkia.

    Reply
  2. Regina

    Ar juns dar neatsibodo ? eikit geriau savanoriauti,turesit proga tada pasireiksti.Atrodo,kad nuo tu jusu komentaru kas pasikeis,kokie keisti zmones….

    Reply
  3. Gražina

    Iš straipsnio supratau, kad vairuotojus šis virusas neima, turi būti dėkingi viešpačiui.

    Reply
  4. klaipėdietė, Didžiosios Vitės gyventoja

    Miesto meras vis kritikuoja Centrinę valdžią : to nepadarė,ano nepadarė ,BET ką padarė miesto valdžia ir meras ,nuo to momento ,kai sužinojo ,jog virusas slenka į Europos sąjungos valstybes ?! Kaip visada – o GAL praeis ?! Bent planą sudaryti kaip BŪTŲ , JEIGU BŪTŲ privalėjo sudaryti . DABAR nuolat dejuoti ir vis baksnoti į p.A.Verygą ,yra nesąžininga ! Nė vieno miesto meras (be Vilniaus ir Klaipėdos ) ,taip viešai per žiniasklaidos priemones nesiskundžia ,o PATYS sprendžia iškilusias problemas .Skaitant komentarus portaluose ,darosi gėda kaip vertinamas mūsų meras ! Ne visą gyvenimą yra šventės ir baliai – festivaliai ,bet netikėtai užklumpa ir DIDELĖS BĖDOS bei VARGAI ! Tik NE KALTINDAMI ir NERODYDAMI pirštais vieni į kitus ,bet įsiklausydami ir KLAUSYDAMI bei VYKDYDAMI atsakingų asmenų nurodymus ,NUGALĖSIME pandemiją ! Būkime atsakingi ir stenkimės nesusirgti ! PAGARBA VISIEMS kovojantiems su virusu !

    Reply
    • RIMA

      Kritikuoti visi labai gudrus. O ką jūs padarėte, ar prisidėjote nors kiek…… Roma

  5. Žydrūnas

    Šiuo atveju būtų geriau į be lange, negu į karantiną po keletą žmonių kambarije,nes niekas nėra tikras dabar kad nėra užsikrėtęs pats ar kiti kaimynai“ kambariokai“.

    Reply
    • Ričardas

      Galpats nori i belange su nepažystamais

  6. Sieras

    Jei norite suvaldyti virusą uždarykite sienas aklinai, nieko neleisti nieko neišleisti, o tuos kurie nesilaiko savo izoliacijos į be lange su tūkstantinė baudom.

    Reply
    • Anonimas

      Nu jo . Jei V.Grubliausko/ V.Janušonio chebra nebūtu raportavusi 7 dienas atgal – mes pasiruošę , 200 lovų . Apgailėtina . žmonių ir viska spas vadybos profesorių subiro . Jiems bet kas yra iššūkis . Net į 3 autobuso parko autobusus susodinti žmones an vieno parašius Panevėžio kryptis , ant kitų 2 -Vilniaus kryptis . Ir kol autobusai važiuoja perskambinti , kad savivaldybės atsiųstų transportą prie plento ir pasiimtų savo raj. žmones . Bet juk jie 2 profesoriai .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Savaitinis COVID-19 rodiklis Klaipėdoje padidėjo 125 proc.

Lietuvoje penktadienį buvo patvirtinta 18 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du žmonės susirgo antrą kartą. Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This