Mokykla namuose: pradedame mokytis, kad tik pradėtume?

Politikų tribūna

Vaidas Venckus, Neringos miesto tarybos narys, socialdemokratas
2020-03-27

Komentarų: 1

Štai jums automobilis, jei neturite. Vairavimo įgūdžiais, vairuotojo pažymėjimu, kuru, remonto paslaugomis, garažu jam laikyti pasirūpinkite patys. Tokia asociacija kyla įvertinus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pasiruošimą nuotoliniam ugdymo procesui įgyvendinti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šešiaženklė suma trūkstamiems kompiuteriams įsigyti išleista. Tačiau kaip jau dažnai nutinka, valdžios deklaruojamas pasiruošimas pradėti mokymąsi iš namų ir realybė prasilenkia. Kol mokytojai patys mokėsi dirbti su vaizdo konferencijų ir pokalbių platformomis, ministerija jau paruošė atmintines tėvams, ką apie tai būtina žinoti.

Vaikų dienotvarkės sudarymas ir valdymas – ant tėvų pečių. Vaikų palaikymas, motyvacija, pagalba – užduotis tėvams. Lyg jie iki šiol neturėjo tikslų formuoti vaikams vertybes, puoselėti ir dėti visas kitas pastangas, užtikrinančias šeimos narių gerovę.

Kitaip tariant, karantino laikotarpiu tėvai ne tik patys dirba neįprastomis sąlygomis iš namų, bet ir dar turi pasirūpinti savo atžalų ugdymu, padėti, kontroliuoti jų mokymąsi, užtikrinti nenutrūkstamą šeimos aprūpinimą maisto produktais… Turėti iš ko apmokėti interneto paslaugas, pasirūpinti aukšta interneto sparta, apmokėti elektros sąskaitas. Lyg 41-asis Konstitucijos straipsnis apie nemokamą mokymąsi karantino sąlygomis nebegaliotų.

Panašu, kad pasaulinė pandemija verčia bent laikinai pamiršti ir apie kitas įteisintas nuostatas: pavyzdžiui, koks santykis tarp mokyklos namuose ir Asmens duomenų apsaugos įstatymo? Vaizdo konferencijose – vaikų veidai, namų aplinkos detalės.

Regis, smulkmena, bet visoms ugdymo įstaigoms nebuvo pasiūlyta licencijuota, vieningo nuotolinio mokymosi platforma. Todėl kiekviena mokykla priima sprendimą savarankiškai, kurios trečiosios šalies sukurtu sprendimu naudosis: „Zoom“, „HangOut“, „Skype“ ir t. t.

Teigiama, kad visi sprendimai – saugūs, atitinkantys internetinio saugumo reikalavimus. O duomenys, nugulsiantys kažkur, tikrai negali būti panaudoti prieš mus?

Kitas klausimas – techninis. Kovo 30-ąją IT specialistų prireiks ne vienai mokyklai, kai sistemos, tinklai neatlaikys krūvių. Ar tikrai ministras Algirdas Monkevičius po savaitės eksperimentų su nuotoliniu ugdymu nebus lyginamas, kaip Aurelijus Veryga su arkliu vidury brastos ar dar kuo nors?

Dar vienas klausimas – nuotolinio mokymosi kokybė. Kaip dešimtokui ar vienuoliktokui matematikos mokytoja išaiškins algebros paslaptis? Ką darys vyresniųjų klasių mokytojai, kurie įpratę gimnazijose vertinti mokinių pasiekimus tik pagal kontrolinių darbų ir kitų atsiskaitymų rezultatus?

Ir mokiniams, ir tėvams, ir mokytojams nuotolinio ugdymo pradžios išvakarėse kyla daug klausimų. Deja, bet visi atsakymai gali būti surasti tik tada, kai teks pranešti apie mokslo metų pabaigą.

Atsižvelgiant į tai, kad balandį ir gegužę, išskyrus abiturientus, mokiniai kartoja praeitą kursą, siūlyčiau neužsiimti imitavimu. Juolab kad karantinas vargu, ar užsibaigs iš karto po Šv. Velykų.

Jeigu visi susidūrėme su COVID-19 grėsme, nieko neatsitiktų, jeigu nuo balandžio 1 d. 1-11 klasių mokiniai būtų išleisti vasaros atostogų. O mokyklos koncentruotųsi į dvyliktokus ir sustiprintą jų parengimą baigiamiesiems egzaminams.

Antra vertus, abiturientams Jungtinėje Karalystėje pasiūlytas dar kitoks sprendimas: dėl koronaviruso prevencijos uždarius mokyklas, egzaminai atšaukti, jie bus vertinami pagal ankstesnius savo mokymosi rezultatus – kuriama mokinio pažangos įvertinimo formulė.

1 Comment

  1. Jonas

    Pijokėlis nuo Gargždų, absoliučiai nekompetetingas, neturintis nei nuomonės nei tikslų. Apgailėtinas tipas. Jei už Venckų kas balsuos – bus blogai, nes didesnio lodoriaus net būt negali!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Regionas

Pradėjo dirbti naujoji Neringos valdžia

Penktadienį Neringos savivaldybės salėje įvyko pirmasis 2023–2027 metų kadencijos Neringos savivaldybės tarybos posėdis, kuriame prisiekė naujai išrinkti jos nariai bei ...
2023-04-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Neringoje bręsta vietinis „Votergeitas”?

Penktadienio pavakarę Neringos meras Darius Jasaitis savo paskyroje socialiniame tinkle paskelbė įrašą apie tai, kad pastaruoju metu duomenimis apie jo ...
2023-02-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This