Mokslininkai apie COVID-19: temperatūros įtaka bei kaukių nauda

Koronavirusas

Honkongo universiteto mokslininkai nustatė, esant kokios temperatūroms COVID-19 virusas yra labiausiai ir mažiausiai aktyvus bei ant kokių paviršių jis išsilaiko ilgiausiai.

Pasak mokslininkų, virusas ilgai išlieka stabilus esant apie +4 С°. Nenaudojant dezinfekcijos, jo aktyvumas ima mažėti tik po 14 dienų.

Tačiau virusas labai jautrus aukštoms temperatūroms: esant +70 С°, jis žūsta po 5 minučių, esant +56 С° – po pusvalandžio, +37 С° – po dviejų dienų, o esant 22 laipsnių temperatūrai išbūna gyvybingas apie dvi savaites.

Tuo metu Klaipėdos sveikatos visuomenės biuro pasidalinta informacija nurodo kiek kitokius viruso ant skirtingų paviršių gyvybingumo duomenis.

Tuo metu Masačiusetso (JAV) technologijos instituto mokslininkai išsiaiškino, jog apie 90 proc. visų užsikrėtimų COVID- 19 įvyksta esant nuo 3 iki 17 laipsnių oro temperatūrai bei drėgmei nuo 4 iki 9 g./m3 . Nustatyta taip pat, kad Kinijos Uhane aukų skaičius didėdavo, esant didesniam nakties ir dienos oro temperatūrų skirtumui bei mažesnei drėgmei. 

Tačiau, mokslininkų nuomone, vien tik aukšta temperatūra viruso nepanaikina – kitu atveju jo neturėtų būti tokiose šalyse kaip Tailandas, Indija ar Turkija, bet ir ten jis sutinkamas.

Mokslininkai taip pat išsiaiškino, kiek virusas išbūna gyvybingas ant įvairių paviršių.

Ant išorinės medicininės kaukės pusės jis aktyvus būna ne mažiau savaitės, esant kambario temperatūrai bei apie 65 proc. drėgmei. Ant popieriaus koronavirusas laikosi vos tris valandas, ant medžio ir audinių – ne ilgiau dviejų dienų, ant stiklo – iki 4 dienų, ant nerūdijančio plieno ir plastmasės – ne ilgiau savaitės.

Tuo metu Klaipėdos sveikatos visuomenės biuro pasidalinta informacija nurodo kiek kitokius koronaviruso ant skirtingų paviršių gyvybingumo duomenis (žiūr. iliustraciją).

Teigiama, jog internete pasirodžiusios daugkartinio naudojimo kaukės iš įvairių audinių nepriskiriamos prie medicininių, o jas naudoti pakartotinai galima tik kruopščiai apdorojus: išplovus aukštoje temperatūroje su muilu, po to – panaudojus lygintuvą su garo funkcija ir tik po to – išlyginus įprastu būdu. Be to, daugkartinio naudojimo kaukes, kaip ir medžiagines medicinines, reikia keisti kas 2-3 val.

Primenama, jog medicininės kaukės pirmiausia yra būtinos ir skirtos užsikrėtusiems asmenims bei medikams ir jos efektyvios tik kartu su kitomis profilaktikos priemonėmis: dažnu rankų plovimu, kontaktų vengimu, paviršių dezinfekcija.

Tuo metu sveikiems žmonėms patariama kaukes naudoti viešose vietose, transporte, nors teigiama, jog jų efektyvumas sveikiesiems nėra įrodytas.

Panaudotas kaukes, prieš jas išmetant į šiukšlių konteinerį, būtina įdėti į gerai uždarytą polietileninį maišelį ar kitą hermetišką talpą.

Parengta pagal https://www.newsru.com/world/30mar2020/temprt_covid.html

2 Comments

  1. agentas

    Portalas normalus ir neprokremliškas, bet kad kaukės dalinai apsaugo tai ir arkliui turėtų būti aišku .

    Reply
  2. Alfonsas

    Čia gi tikras jovalas šis straipsnis su nuoroda į nepatikimą rusišką portalą ir labai jau kategoriškas.
    O kur tų JAV ir Hongkongo mokslininkų paminėti straipsniai? Jokių nuorodų į juos nėra.
    Pastaruoju metu paskelbti keli tikrai gerai argumentuoti moksliniai straipsniai su priešinga išvada – kad masinis kaukių naudojimas būtinas.
    Vieną tokį straipsnį su trumpu savo įvadu/komentaru pridedu

    #Dėvėkit_KAUKES
    Teiginys, kad neprofesionalų (ne medikų ir kitų darbuotojų) dėvimos kaukės nėra „veiksmingos“, nėra moksliškai pagrįstas: nei paprasčiausia logika, nei užkrato perdavimo mechanika, nei viruso patekimo į žmogaus audinius biologija.
    Atvirkščiai, atsižvelgiant į išsikeltą tikslą „išlyginti užsikrėtusiųjų kreivę“, būtų sveikintinas bet koks papildomas, netgi dalinis perdavimo sumažėjimas – net ir tas, kurį suteikia paprastos chirurginės kaukės ar savadarbės kaukės (pasidaryk pats).
    Naujausi biologiniai SARS-CoV-2 viruso patekimo į žmogaus audinius ir čiaudulio / kosulio bei lašelių balistikos duomenys rodo, kad pagrindinis perdavimo mechanizmas yra ne per smulkius aerozolius, o #dideli_lašeliai, todėl visi turi #dėvėti_kaukes.
    https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-is-new-scientific-rationale-280e08ceee71

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This