Nuotolinis mokymas neužsikrauna

Svarbu, Švietimas

Kaip ir buvo prognozuojama, pirmadienio rytą dėl pratęsto karantino turėjęs startuoti nuotolinis mokymas užstrigo jau pačioje pradžioje.

Nuo aštuonių ryto buvo praktiškai neįmanoma prisijungti prie vienu pagrindiniu įrankiu turinčio būti manodienynas.lt, taip pat nepavyksta prisijungti ir prie „Tamo”, nulūžo svetainė eduka.lt.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Penktadienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerija platino Ryšių reguliavimo tarnybos kartu su elektroninių ryšių paslaugų teikėjais parengtą rekomendaciją, „kaip sklandžiai organizuoti nuotolinio mokymo procesą ir išvengti tinklų „lūžimo“ prasidėjus nuotoliniam mokymui.

„Rekomenduojama dalį mokymosi proceso organizuoti ne tiesioginėmis transliacijomis, o nusiunčiant skaitmeninę medžiagą (pvz., užduotis) mokiniams. Taip pat siūloma iš anksto parengti vaizdo pamokų įrašų, kuriuos mokiniai įsijungtų jiems patogiu metu. Jei vaizdo transliacijų poreikio nėra, specialistai rekomenduoja naudoti tik garso transliaciją. Kai mokiniai neatsakinėja, galima paprašyti jų naudojamoje programėlėje išjungti garsą”, – buvo rašoma pranešime.

Taip pat rekomenduota esant galimybei, mokymus paskirstyti per visą dieną nuo ryto iki vakaro.

„Jungiantis prie e. mokymosi platformų ar priemonių, jei tik yra galimybė, patariama naudotis fiksuotuoju, o ne mobiliu ryšiu, jungti kompiuterį tiesiai prie fiksuotojo ryšio tinklo laidu, o ne per wi-fi. Taip pat patariama naudojantis mokymosi platforma uždaryti nereikalingus naršyklės langus bei nenaudojamas programas”, – dėstė rekomendacijos autoriai.

Buvo siūloma patikrinti ir ryšio spartą. Duomenų gavimo sparta esą turi būti daugiau nei 5 Mb/s, o duomenų siuntimo sparta – daugiau nei 2 Mb/s.

Tuo metu TAMO grupė pirmadienio rytą išplatintame pranešime tvirtino, kad susidūrė su 10 kartų didesniais nei įprasta srautais.

„Atsiprašome vartotojų – daliai jų šįryt nepavyko prisijungti prie sistemos – už patirtus nepatogumus. Buvome pasiruošę 4 kartus didesniems nei įprasta vartotojų srautams. Porą pastarųjų savaičių sistemą labai rimtai ruošėme netipiškai didelėms apkrovoms – atlikome visus įmanomus pačios sistemos optimizavimus, iki maksimumo padidinome serverių resursus. Visgi daugeliui startavus nuotolinį mokymą vienu metu, pirmadienio ryto srautas buvo didesnis, nei planavome. Tad šiuo ieškome papildomų sprendimų greitai situacijos korekcijai, optimizuojame sistemos greitaveiką“, – pranešime cituojamas TAMO grupės vadovas Edgaras Jasalinis.

Anot jo, pirmadienio 10 val. ryto, sumažėjus iš pačio ryto buvusiai ypač didelei apkrovai, TAMO valdoma sistema jau funkcionavo daug optimaliau. Vienu metu sistema gali naudotis iki 20 tūkst. vartotojų, tačiau rytinės apkrovos esą ženkliai viršijo limitus, todėl sistemoje atsirado trikdžių.

„Mokslo metai kai kuriose šalyse yra užbaigiami, vaikai perkeliami į kitą klasę su mintimi, kad kitais metais mokymosi procesas bus intensyvesnis. Tokius variantus mes taip pat svarstome. Yra sudaryta komisija, kuri per porą savaičių turėtų įvertinti visas aplinkybes“, – pirmadienį ryte LRT radijui sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis popiet pranešė, kad „mokslo metai nebus nutraukiami”.

„Kalbant apie brandos egzaminus – per dvi savaites ministerijai pavesta suformuluoti konkrečius pasiūlymus, tada bus ir sprendimai”, – savo „Facebook” profilyje rašė premjeras.

9 Comments

  1. Štai

    ir matome ko verta lietuviška elektroninė erdvė..O dar norime kad rinkimai vyktų elektroniniu balsavimu. Dugnas.

    Reply
  2. deja

    Tamo ir Eduka iš ryto neužsikūrė. Turbūt žiemos šalčiai kalti 🙂

    Reply
  3. Lina

    Mums šiandien Microsoft Team programa kuo puikiausiai užsikrovè.

    Reply
    • Penktoko mama

      Tikrai taip!!!

  4. valstiečiai

    eilinį kartą valstiečių vyriausybė su jos profesionalia švietimo ministerija prisidirbo mėšlo į savo kelnes. Bjauru.

    Reply
    • Jis

      Man atrodo, kad konservai pagedo jau?

    • jie

      jau seniai buvo tik Lietuvos bombažas. Pasipūtę ir niekam tikę.

  5. L

    O kodel negalima transliuoti visas pamokas per viena programa ar butina metyti.

    Reply
    • Regi

      Probllema ne programuose, o serveriuose. Nesusivuokusiems: tai garazas, is kurio isvaziuoja autobusai – programos duomenys ir turinys ?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Politika

Irena Šiaulienė nori į Europos Parlamentą

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pagarsino savo kandidatų į Europos Parlamentą sąrašą. Jo lyderiu yra eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Tarp kandidatų yra ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Naujas pietinis uostas - sena idėja

Nors turi bendrąjį planą, numatantį plėtrą ir ties Melnrage, ir naujų teritorijų formavimą pietuose, Klaipėdos uostas dabartinės centrinės valdžios yra ...
2023-08-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This