Klaipėdos centre – išskirtinai ryškus biurų ir butų pastatas

Svarbu, Verslas

Greta sutvarkyto skvero, skirto pagerbti tremtinius, stovintį 1915 m. datuojamą pastatą-sandėlį (S. Daukanto g. 11) numatoma rekonstruoti ir jame įrengti administracines patalpas bei butus.

Projektuotojų vizualizacija

Jau parengti šio pastato-sandėlio rekonstravimo į administracinės paskirties pastatą projektiniai pasiūlymai. Balandžio 1-ąją buvo numatytas jų svarstymas su visuomene, tačiau jis atšauktas bent tol, kol baigsis karantinas.Projektinius pasiūlymus parengė bendrovė „Danės projektai“, o užsakovas – pastatą ir 14 arų sklypą nuo pernai rugsėjo valdanti 2019 m. jokių pajamų neturėjusi bendrovė „Simonsita“, kurią lygiomis dalimis valdo UAB „Embelija“ (kontrolinio akcijų paketo savininkas Raimondas Butkus) ir UAB „Danės projektai“ (lygiomis dalimis valdo Linas Slausgalvis ir Valentinas Lucenko).

„S. Daukanto g. 11 esantis pastatas bus rekonstruojamas. Mes jo negriausime, paliksime jo struktūrą, tik planuojame perdaryti kai kurias vietas, pakeisti fasadą. Žodžiu, atnaujinti taip, kad atitiktų šių dienų supratimą, prikelti normaliam naudojimui“, – teigė projekto vadovas Valentinas Lucenko.

Numatoma, jog rekonstruotas pastatas bus trijų aukštų su cokoliu, o visas jo aukštis neviršys 15 metrų. Planuojama, jog cokoliniame ir pirmajame aukštuose bus įrengtos administracinės patalpos, o kituose dviejuose – butai, kurių numatoma 14. Bendras pastato plotas bus 1698,23 kv. m.

Projektuotojų vizualizacija

„Pastato architektūra išreiškiama modernios architektūros principais. Numatomi dideli langai – nuo grindų iki lubų. Fasado medžiagiškumas parenkamas „taurus“ ir ilgaamžis, t.y. natūralios medžiagos – vario (Patina) panelės ir cokoliniame aukšte bei esamam pastatui – keraminės apdailos plytelės. Langai mediniai, kaustyti aliuminiu. Administracinėse patalpose langai – aliuminiai. Spalviniu pastato sprendiniu siekiama pagyvinti esamą teritoriją, bei prisiderinti prie esamo skvero. Pastato tūrinis kompozinis sprendimas darniai įsilies į esamą aplinką. Funkcinis pastato zonavimas suprojektuotas taip, kad būtų patogų vykdyti veiklą, bei būtų patogu gyventi“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

V. Lucenko tikino, jog toks projektas Klaipėdoje yra išskirtinis.

„Tokio projekto Klaipėdoje nelabai matau, retai pasitaiko, tad norisi jį padaryti ilgaamžį ir vertingą. Todėl naudojame taurias medžiagas, kurios būtų ilgaamžės. Tai – varis ir klinkerio plytelės cokoliniame aukšte. Senamiestyje yra pastatų, kur panaudotas varis. Pavyzdžiui, Turgaus g. 37 kompleksas, Pievų Take yra toks pastatas. Bet vario savybė yra ta, jog po 70 metų visi pastatai bus žali, nes varis natūraliai oksiduojasi. Mes iškart norime tą spalvą tokią išgauti, aplinką pagyvinti, nes teismo pastatas toks niūrokas, o ir prie to skvero norisi prisiderinti natūralia spalva. Tad varis ir suteiks pastatui gyvybingumo, duos ryškumo, žaismingumo, jis pagyvins tą vietą, suteiks jai energijos. Mes projektuojame, kad pastato fasadui iškart būtų naudojamas tas pasendintas varis. Jis turi ir atskirą pavadinimą – tai varis Patina. Po 70 metų jis spalvos tikrai nepakeis, nes suteikiama 300 metų garantija“, – aiškino V. Lucenko.

Prie rekonstruojamo pastato, jam priklausančio sklypo ribose projektuojamos 24 vietos statyti automobilius – būtent tiek, kiek reikia pagal teisės aktus.

Projektuotojų vizualizacija

„Mūsų visuomenėje yra susidariusi negera praktika, kai kiekvienas išsiperka savo vietą. Kai tai įvyksta, dažnai tos vietos būna tuščios, o nėra kur statyti automobilio. Pats matau, jog senamiestyje yra kelios teritorijos, kur žmonės išsiperka butus, pavyzdžiui, dirba užsienyje ir čia nusiperka butą kaip investiciją. Bet jame negyvena, o turi dvi vietas automobiliams rezervavę, jos visą laiką yra tuščios, o kiti neturi kur automobilių statyti. Štai tokia praktika iškreipia automobilių vietų skaičiavimą. Mūsų atveju juk bus administracinės patalpos, o jos veikia tik darbo metu, gyventojai namo grįžta po darbo valandų. Tad manau, jog vietų statyti automobilius yra pakankamai, klausimas tik toks, kaip jos bus administruojamos. Mano nuomone, ne automobilių vietų trūkumas yra problema, o tai, kokia yra tvarka. Juk gali būti ir 100 vietų, bet jei visos jos rezervuotos, tai vis tiek nebus kur statyti automobilio“, – kalbėjo V. Lucenko.

Paklaustas, kada esamas pastatas-sandėlys gali būti pradėtas rekonstruoti, pašnekovas patikino, jog apie terminus dabar tikrai neverta kalbėti.

„Kalbėti apie statybos pradžią neverta, nes visiškai nežinoma situacija su karantinu. Antra – projektiniai pasiūlymai yra tik pati projektavimo pradžia ir dar neaišku, kaip viskas bus iki statybos leidimo“, – teigė V. Lucenko.

Balandžio 1-ąją buvo planuota projektinius pasiūlymus viešai pristatyti visuomenei ir išgirsti vertinimus bei pastabas. Tačiau toks viešas svarstymas yra atšauktas.

Projektuotojų vizualizacija

„Iš Architektų rūmų gavome išaiškinimą Aplinkos ministerijos, kad negalima organizuoti susibūrimų. Arba juos reikia daryti nuotoliniu būdu. Nelabai įsivaizduoju, kaip tai daryti, nes tokios praktikos nėra, kad vieši svarstymai vyktų internetu. Be to, reikia prieš penkias dienas informuoti visuomenę. Tad turbūt lauksime, kol pasibaigs karantinas ir tada padarysime tą viešą svarstymą. Realus susitikimas yra geriau nei nuotolinis, nes taip galima geriau išdiskutuoti klausimus, susirenka suinteresuota visuomenė. Tad mes palauksime. Aišku, gaila laiko, niekam nėra malonus toks laukimas, bet sveikata visiems svarbesnė“, – pabrėžė V. Lucenko.

21 Comments

  1. Mindaugas (Husky)

    Ežys turėtų merui subinę badyti,o čia gaunasi,kad laižo ?
    Viskas aišku,kieno tas „laikraštukas”…

    Reply
    • Mindaugui

      Ezys-istikimiausias Kongo visų vietų laižytojas, jis niekad šito ir neneigė.

  2. Armani

    Jeigu statot tas dezes architekturines miesto centre tai bent jau neskarda varine apkalkit o stiklini pastatata darykit. Nes paziurejus i tuos sedevrus kaip Manto namai ar Lujos namai ar salia Manto 8 berods nu siaubas o ne architektura ir jus cia skardine deze dar pastatysit, tas dezes statykit Dragunuose ar miegamuose rajuonuose. Pasimokikit is Pievu tako 8 vienas geriausiu projektu Klaipedoij nejaugi neimanoma kazka panasaus statyt nu patys gi Klaipedieciai kam sud….a malti toki…

    Reply
    • Armaniui

      Čia rimtai!!? Pievu tako 8? :)) hmm.. kas per liaudis

    • Armani

      O kas blogai su pievu 8 ? Ka cia geriau pastate per 30 metu KD gal ar pries tai isvardintus ?Jus turbut is danges projektai tai jums ta deze gal ir tobula pelno atzvilgiu, bet kaip architektura skardine nu ka as zinau gal savo nama apsikalkit taip…jei leis ta nesamone statyt miesto architekta reik keist…

  3. Armani

    Su parkingu taip ir nesupratau kaip jie cia administruos ? Teks uz nuoma moket ? Jei isipirkti negalim. Ar teks mustis del vietos kaip miegamam rajone kas pirmas pastatys…

    Reply
  4. Kostia

    Gerai.aš.pažiūrėjau. ten.projektas.nepatvirtinta. .o.jau.ten.vyksta.darbai.ir.labai.greitai.nežiūrint. net.kad.konovirusas.labai.greit.

    Reply
  5. Kostia

    O.gal.žinote.ką. statys.vingio.gatvėje. prie.Rimi. parduotuvės. Vietos. Prudelio.kur.gyveno.paukščiai.

    Reply
  6. Kuk

    Labai gerai kad Klaipėdos meras tvarkosi. Miestas tikrai zymei pasikeitė. Prieš penkiolika metų miestas buvo kur kas skurdesnis, o dabar žydi gelytes, išpuošti skverai, visur suoliukai palei Danės upės krantinė. Visas miestas juda, visur statybos, renovacija keičia miesto veidą. Manau kad gera miesto valdžios mintis pasodinti sakuru parką. Bus žmonėms kur pailsėti, su šeima ir vaikučiais. Meras labai daug pastangų deda į miesto grąžinimą. Džiugu, gyvename tikrai nuostabu gyvenimą, tik pakentekime ir neniurzgekime. Baigsis pandemija, suprasi, ko kas vertas! ?

    Reply
    • kukui

      Rudnosiuko mintys 🙂 Nu yra gi žmonių, kuriems ir Kongo š… nesmirdi, tai tamstai akivaizdu.

    • Tomad

      Čia turbūt pats meras ir rašo…, kas kitas uodegą pakels.. pasakykit bent vieną gerą ir įgyvendintą mero iniciatyvą.

  7. Anonimas

    Tas atvejis kai norisi kuo papraščiau ir pigiau. Dežutė, kurią nori išskirti iš kitų, tai sugalvojo pasirinkti neskoningą spalvą. Bus pernelyg akis badantis pastatas, kuris neįsipaišo į teritoriją.

    Reply
  8. Scarface

    Matėm, žinom. Nojau, reikia būti realistu, Klaipėda ne Amsterdamas ir ne Hamburgas. Tačiau net jų akivaizdoje Klaipėdoje už tuos pinigus kuriuos stato, yra visai neblogai.

    Reply
    • Nojus

      Bet tik neblogai, apie jokį ryškumą, išskirtinumą kalbos negalėtų būti. Miesto centre reikalavimai architektūrai turi būti aukštesni, juolab, kad ir butai- savininkų keliolika, sugalvojus taip greit neperstatysi.

    • Scarface

      Kas sakė, kad apie jokį ryškumą, išskirtinumą kalbos negalėtų būti ?
      O ką reiktų statyti miesto centre ? Kokie tamstos aukšti reikalavimai architektūrai turi būti ?
      Net tame Varlamovo filme yra daug daug nuobodžių nieko neišsiskiriančių „dežių”

    • Nojus

      Pavarinta žalia dėžė gali pretenduoti į išvis kokią nors kritiką? Nemanau.

    • ezys

      tai kada statysite jau? Laukiu nesulaukiu 😉

    • ezy

      baik rūkyti

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Garsusis Labrenciškės sklypas: kodėl pati savivalda nenutraukia sutarties?

Klaipėdos apylinkės teismas išnagrinėjo politikų pagimdytą bylą, kurios epicentre yra visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje.   Baigiamųjų kalbų metu Savivaldybės administracijos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This