Karščiavimo klinikos įkūrimas Tuberkuliozės filiale – nepateisinamas žingsnis

Nuomonės

Romualda Gylienė, Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo vadovė
2020-04-02

Komentarų: 5

Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija trečiadienį sprendė dėl Karščiavimo klinikos Klaipėdoje ir, anot Rožės Perminienės, medikų bendruomenės akys krypsta į Respublikinę Klaipėdos ligoninę. Manoma, kad karščiavimo klinika galėtų įsikurti šios ligoninės tuberkuliozės padalinyje, kuris turi visą reikiamą infrastruktūrą.

Po posėdžio per konferenciją meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad tokią rekomendaciją galima laikyti sprendimu – esą klinika veiks Tuberkuliozės skyriuje P. Lideikio gatvėje.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialas. Ligoninės nuotr.

Apmaudu, kad Ekstremalių situacijų komisija labai neatsakingai sprendė dėl Karščiavimo klinikos, nepagalvodama, į kokį pavojų, riziką nukreipia sergančius tuberkulioze ir pacientus, įtariamus užsikrėtus koronavirusine infekcija, kad bus sutrikdyta įprastinė tuberkulioze sergančiųjų priežiūra, kils pavojus žmonėms užsikrėsti vieniems nuo kitų oro lašeliniu būdu plintančiomis pavojinga ir ypač pavojinga infekcijomis.

Neturėtų TB filialo patalpos būti prioritetas, kovojant su COVID -19 infekcija.

Dėl karščiavimo klinikos įsteigimo nesiteirauta Tuberkuliozės filialo administracijos, gydytojų specialistų, infekcionistų, epidemiologų nuomonės, nepasidomėta tuberkuliozės filialo patalpų išdėstymu, turima šiuo metu rentgenodiagnostine įranga: šiuo metu veikia vienas 1963 m. rentgeno aparatas (naują planuojama įsigyti tik 2020 m. III ketvirtį) ambulatoriniams ir trims stacionaro skyriams, kuriuose šiuo metu gydomi 82 atvira tuberkulioze sergantys asmenys. Iš jų – 26 asmenys, sergantys atsparia ir ypač atsparia vaistams tuberkulioze.

Patekimas į radiologinį kabinetą yra vienas, per polikliniką, kuri neturi nei izoliavimo patalpų, nei atskirų patalpų su sanitariniu mazgu.

Kaip paskirstyti pacientų srautus poliklinikoje, kurioje atliekami radiologiniai tyrimai stacionare gydomiems ir ambulatoriškai dispanserizuotiems tuberkulioze sergantiems pacientams, kurių ambulatorinis gydymas yra nuo 4 iki 12-18 mėn.

Norime priminti, nors šiuo metu visų žvilgsniai nukrypę į naujojo koronaviruso sukeltą pandemiją, daugiausia mirčių sukelianti infekcinė liga pasaulyje išlieka tuberkuliozė.

Daug metų buvo kartojama, jog tuberkuliozė neaktuali ir išnyks per artimiausius 10-20 metų, tačiau iki šiol nuo tuberkuliozės kiekvieną dieną pasaulyje miršta 4000 žmonių.

Galbūt dėl tokio požiūrio Lietuva išlieka viena iš didžiausią bendrą sergamumą ir sergamumą daugeliui vaistų atsparia tuberkulioze turinčia šalimi Europos Sąjungoje.

Šiais metais Pasaulinė sveikatos organizacija, kovo 24 d. minėdama Tarptautinę tuberkuliozės dieną, priminė nepamiršti tuberkuliozės. Jos priežiūrai daug metų skirta nepakankamai dėmesio, todėl koronaviruso sukeltos pandemijos akivaizdoje toliau būtina skirti ypatingą dėmesį. Reikia būti budriems, tuberkuliozė buvo, yra ir lieka…

PSO skelbia, kad tuberkuliozė yra viena dažniausių mirtingumo nuo užkrečiamųjų ligų priežasčių.

Taigi pagalvokime, ar tikrai norime Tuberkuliozės filiale, t.y. tose pačiose patalpose įkurti Karščiavimo kliniką pacientams, įtariamiems užsikrėtus koronavirusine infekcija, dar vienai ligai, nešančiai mirtį…

5 Comments

  1. nieko jūs nesuprantat

    Gal pirma pasiklausykit ESK posėdžio įrašą, kas ir kaip buvo siūloma. Išgirstat vieną žodį ir pagal savo supratimo žemą laipsnį varot… Juk buvo siūloma respublikinei ligoninei įsivertinti savo galimybes, ir net kelios vietos siūlomos, o ne viena Tub ligoninė. Puodžių gatvės jų padalinys tai užrakintas, tuščias!!!!!! Jis irgi buvo siūlomas. o gal ir dar turi užsislėpę kokių tuščių patalpų????????????? Pati ligoninė turi įsivertinti, kiek girdėjau iš posėdžio kalbos, klausykitės, o ne verkit.

    Reply
  2. Antanas

    Proto bokštai, sugalvojo tautą pribaigti nepagydomos tuberkuliozės platinimu. Stovi puikiai įrengtos , bet tuščios KU patalpos Minijos 153 ir Sportininkų 13, ten galima talpinti šimtus sergančių. Per suirutę berniukai sprendžia savų įdarbinimo problemas, o dėl pandemijos tik liežuviais mala, nieko konkretaus nedaro.

    Reply
  3. Xxx

    1963m. Vienas rengeno aparatas, be zodziu chrusciovo laiku, apie ka jie sneka 30 metu nepriklausomybes pilna remeju dziazams, juros sventems ir t.t o aparato nupirkti nesugebejo. Kodel taip darosi slykstu.

    Reply
  4. Anonimas

    Manau, didesnį pavojų turi tik klaipėdiečiai hospisuose.. gal tuomet darykime paslaugą visuomenei ir iškart pradėkime nuo jų. Karščiavimo klinika hospise. Manau, puikiai sugalvota.

    Reply
  5. Algirdas Grublys

    Baugu , kad per tris savaites iškilęs naujasis Klaipėdos medicinos žinovas „vytautas” tikrai suvels ir išbalansuos ilgus metus kurtą miestiečių gydymo ir sveikatinimo sistemą !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Buvusi slaugytoja teisybės ieškos ir Žmogaus Teisių Teisme  

Ir apeliacinės instancijos teismas dviem sprendimais patvirtino, kad Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nepagrįstai bandė atnaujinti pralaimėtas bylas dėl jos atleidimo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This