Laidotuvių verslo atstovai ruošiasi ir sunkiausiam scenarijui

Verslas

Ritualines paslaugas teikiančioms įmonėms karantino metu padaugėjo reikalavimų, tačiau Klaipėdoje veikianti laidojimo paslaugų UAB „Aterna“ tvirtina, jog griežtai vadovaudamasi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) išleistomis rekomendacijomis ne tik tęsia savo veiklą kaip įprastai, bet ir siūlo keletą naujų sprendimų, kaip, pavyzdžiui, tiesioginės laidotuvių transliacijos internetu.

carolynabooth (pixabay.com) nuotr.

Anot bendrovės pranešimo, ji jau organizavo dviejų Klaipėdoje nuo COVID-19 mirusių asmenų laidojimo paslaugas. Kadangi koronaviruso diagnozė būna nustatoma jau ir po mirties, todėl visais atvejais įmonė teigia besiimanti maksimalaus saugumo priemonių.

„Kiek žinau, šiai dienai esame vienintelė laidojimo paslaugų įmonė Klaipėdoje, Gargžduose ir visame Klaipėdos rajone, kuri yra pasiruošusi teikti visas ritualines paslaugas mirties nuo COVID-19 atvejais“, – pranešime spaudai cituojama Simona Taurienė, UAB „Aterna“ direktorė.

Anot jos, „Aterna“ turi planą ir sunkiausiam scenarijui, jei mirčių skaičius nuo koronaviruso Lietuvoje staigiai pradėtų augti ir karantino metu Lietuvoje būtų nebespėjama laidoti kūnų. Tokiam atvejui bendrovė turi įsigijusi specialių cinko karstų, kurie yra pritaikyti mirusiojo kūno laikymui ilgesniam laikui. Įmonėje numatyta ir vieta jų laikymui.

„Aternos“ laidojimo namai tiek Joniškės gatvėje, tiek Šilutės pl. dirba įprasta tvarka, darbo valandos nesikeičia, tačiau karantinas kiek koreguoja pačių laidotuvių tvarką.

„Patys žmonės yra sąmoningi, todėl gedulo namuose nebėra minių, atsisveikinti ateina patys artimiausi. Šarvojimo salėse kėdes esame sustatę taip, kad tarp lankytojų būtų atstumas. Sutrumpėjo ir atsisveikinimo laikas, šarvojimo salėje gedintieji praleidžia nebe dieną ar kelias, o tik kelias valandas. Neveikia viešojo maitinimo įstaigos, todėl gedulingi pietūs neberengiami arba tik simboliškai namie“, – teigia S. Taurienė.

Ne visiems tokie reikalavimai yra priimtini, todėl atsiranda vis daugiau žmonių, kurie priima sprendimą laidotuvių ceremoniją suorganizuoti pasibaigus karantinui ir visiems apribojimams. Tokiais atvejais „Aterna“ teikia urnų saugojimo paslaugą.

„Šią paslaugą teikėme ir anksčiau, tačiau pastebime, jog šiuo laikotarpiu jos paklausa labai išaugo. Yra nemažai artimųjų, kurie priima sprendimą laidotuvių ceremoniją organizuoti po karantino, o iki tol urną su mirusiojo palaikais palikti saugoti mums“, – sako „Aternos“ vadovė.

Dar viena naujovė, kurią „Aterna“ ėmė siūlyti remdamasi užsienio šalių patirtimi, – laidotuvių transliacija „gyvai“ internetu. Bendrovė įsigijo specialią video įrangą, profesionalias kameras su stovais. Tad nuo šiol mirusiojo artimieji, negalintys dalyvauti atsisveikinant su velioniu, turės galimybę tai padaryti virtualiai.

„Esame pasiruošę organizuoti tiesiogines transliacijas tiek iš šarvojimo salės, tiek filmuoti mirusiojo lydėjimą į kapines ar kolumbariumą ir pačią laidotuvių ceremoniją. Pandemijos metu tai aktualu, kai laidotuvėse negali dalyvauti saviizoliacijoje esantys asmenys. O ir įprastu metu manome, kad ši paslauga bus paklausi, juk yra senų ar ligotų žmonių, kurie nebepajėgia sudalyvauti laidotuvėse, ne visada į jas galimybę grįžti turi ir užsienyje gyvenantys artimieji“, – pasakoja S. Taurienė.

Parengta pagal „Aternos“ pranešimą spaudai

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This