Nemaža dalis Klaipėdos medikams skirtų apsaugos priemonių – brokuotos

Koronavirusas, Svarbu

Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas ketvirtadienį surengtos spaudos konferencijos metu patvirtino, kad dalis Klaipėdos universitetinę ligoninę (KUL) pasiekusių valstybės įsigytų apsaugos priemonių yra brokuotos.

rawpixel.com nuotr.

„Kiek man pateikė informacijos, kad tie dideli kiekiai, kurie atkeliavo į Lietuvą Vyriausybės užsakymu, valstybės užsakymu nemaža dalis jų yra tikrai brokuoti“, – sakė meras.

Anot jo, broko lygis yra skirtingas.

„Kai kurios atkeliavusios apsaugos priemonės 95 procentais yra tinkamos, o 5 procentais kažkoks brokas yra. Tai nereiškia, kad dėl tų 5 procentų netinkamumo jos yra išmetamos arba utilizuojamos, jos turbūt gali būti naudojamos, bet tiktai, be abejo, visiškai kitokiose rizikos zonose“, – sakė jis, paminėjęs, kad tokios priemonės turėtų būti pakeistos ir „tame procese dalyvauja ir didžiųjų valstybių ambasados“.

„Bet faktas yra tas, kad ne viskas ateina tos kokybės, kas buvo užsakyta ir ko buvo tikimasi“, – sakė V. Grubliauskas.

Jis negalėjo patikslinti, kokios tiksliai apsaugos priemonės yra netinkamos.

Meras taip pat užsiminė, kad KUL sulaukė patikrinimų, bet nedetalizavo jų priežasčių, ar tai susiję su viešumoje vis pasirodančiais skundais dėl apsaugos priemonių.

„Niekas neturi bijoti, vengti jokių patikrinimų susijusių su darbine ar kita veikla. Kita kalba, kai tai yra daroma tokiu metu, kai ta įstaiga dirba maksimaliom apsukom, beveik maksimaliom apkrovom ir girdėjau iš vyr. gydytojo, kad trys-keturi darbuotoai turi sėdėti rinkti dokumentus, šviesti, tiekti visokią kitokią organizacinę pagalbą, kada jų laukia priešakinėse fronto linijose. Tai aš nenoriu to su niekuo sieti, bet minčių kyla visokių”, – sakė V. Grubliauskas.

Pasak jo, per parą KUL reikia apie 1500 respiratorių ir apie 3000 apsauginių kaukių.

Žada, kad pakeis

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienio vakarą informavo, kad bus pakeista dalis iš Kinijos lėktuvais šeštadienio vakarą atgabentų respiratorių, kurių forma yra netinkama ir nedengia pilnai veido, nors jie yra pagaminti iš kokybiškų ir tinkamų medžiagų. Šie respiratoriai bus naudojami kaip apsauginės kaukės, o vietoj jų bus pristatyti tinkamos formos gaminiai.

Tai paaiškėjo, kai šie respiratoriai buvo patikrinti Kauno technologijos universitete (KTU). Sprendimas juos tikrinti priimtas, įvertinus neseniai Nyderlanduose paaiškėjus, kad vienos rūšies iš Kinijos gauti respiratoriai yra nekokybiški.

„Paaiškėjus, kad šie respiratoriai yra netinkamos formos, įpareigojome tiekėją pateikti naują respiratorių siuntą. Atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad respiratorių atliekama dalelių filtracija ir medžiagos yra tinkami, tačiau gauti respiratoriai nepilnai uždengia veidą. Tad jų efektyvumas gali siekti tik 40-80 procentų, todėl susisiekus su tiekėju sutarta, kad gauta nekokybiškų respiratorių siunta bus pakeista nauja“, – pranešime spaudai cituojamas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pabrėžiama, kad netinkamos formos respiratorių grąžinti nereikės ir jie galės būti naudojami kaip žemesnės klasės apsaugos priemonė, t.y. kaip medicininė kaukė.

Gydymo įstaigos jau informuotos, todėl šios priemonės nebus naudojamos kaip respiratoriai.

Bendri šių respiratorių kiekiai, kurie bus keičiami, yra tikslinami ir bus pateikti vėliau.

Tiekia ir lietuviškus gaminius

SAM savo ruožtu ketvirtadienio taip pat informavo, kad Ekstremalių sveikatai situacijų centras jau paskirstė dalį Lietuvos bendrovės „Intersurgical“ pagamintų inovatyvių kaukių-filtrų – po 5 tūkst. šių asmeninių pasaugos priemonių gavo 5 pagrindinės su koronavirusu infekuotais pacientais dirbančios ligoninės, tarp kurių yra ir KUL. Šiuo metu esą jos skirstomos greitosios stočių medikams, važiuojantiems į iškvietimus pas koronavirusu infekuotus žmones.

„Bendras užsakymas sudaro milijoną kaukių-filtrų, kurie jau gaminami. Sutarta, kad šis didžiulis užsakymas medikų bendruomenei bus pristatomas etapais, t. y. vos tik pagaminti gaminiai keliaus medikams“, – pranešime spaudai cituojamas A. Veryga.

Planuojama, kad visas užsakymas bus įvykdytas iki liepos pabaigos, t. y. bus pagaminti visi užsakyti filtrų-kaukių kiekiai, kurie bus nuolat paskirstomi medikams. Apie 500 tūkstančių vnt. bus patiekta dviejų mėnesių laikotarpiu, o kitas kiekis atitinkamai per panašų laikotarpį.

Teigiama, kad Lietuvoje gaminamų kaukės-filtrai filtruoja ne mažiau kaip 99 proc. dalelių ore. Šią apsaugos priemonę galima nepertraukiamai naudoti iki 24 valandų. Ši kaukė-filtras yra skirti sumažinti bakterinių ir virusinių mikroorganizmų perdavimo riziką oro lašeliniu būdu. Ji skirta naudoti intensyvios priežiūros skyriuose, intensyvios terapijos skyriuose, skubios pagalbos skyriuose ir kitose susijusiose klinikinėse aplinkose.

5 Comments

  1. Sestokas

    Jau rašo, kad rinkoje pasirodė testai skirti profesionaliam naudojimui.
    Testų už pirkta už 2,4 milijonų eurų, 5% ” isbrokuotu susidaro gera sumelę.

    Reply
  2. Rokas

    Skvernelis, Rusijos oligarchai ir Kinija. Kokios kokybės dar galima tikėtis.

    Reply
    • Anonimas

      Neturi ko prikibti , tai patylėtum …

    • Anonimas

      Nespjauk į vandenį.Gali tekti pačiam gerti.

  3. Mulkis, kuris nieko nesupranta.

    Jei mano žinios teisingos, KUL yra savivaldybės pavaldumo įmonė. Jei tai, tai visas jos finansavimas, aprupinimas priklauso nuo savivaldybės, tai kuo čia dėta valstybe?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This