Išvadas dėl KUL perduos teisėsaugai?

Koronavirusas, Svarbu

Antradienį popiet surengtos spaudos konferencijos metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pareiškė, kad patikrinimo Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) išvadų viešinti neskubama, nes svarstoma galimybė jas perduoti ir teisėsaugai.

„Tokiu atveju teoriškai jos gali tapti ikiteisminio tyrimo objektu. Užtai ir neskubame jos paimti ir tiesiog kažkur įdėti. Yra daug įvairiausių duomenų detalių, kiek spėjo mūsų suformuota komanda surinkti per penktadienį-šeštadienį. Ir kalbame su teisininkais, kiek mes galime pulti ir tuos duomenis iš karto viešinti”, – teigė ministras.

Tuo metu Klaipėdos meras sako manąs, jog savivaldybė taip ir negavo tų išvadų, apie kurias kalba ministras.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Yra dvejos išvados?

Premjeras Saulius Skvernelis savo ruožtu pareiškė, kad situaciją KUL vertina labai prastai.

„Vertinu tikrai prastai pagal tas išvadas, kurias pateikė. O sprendimą dėl vadovų turėtų priimti steigėjas, o aš, deja, nesu steigėjas, nors ir norėčiau vieną ar kitą sprendimą priimti“, – žurnalistams Seime teigė premjeras.

Pirmadienį prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad išvados dėl KUL „yra rimtos, priekaištai ir kritika yra skambanti tikrai įtikinamai”.

„Ir manau, kad tiesiog savivaldybė pati turėtų įvertinti, ar išreiškus šią kritiką nereikėtų imtis tam tikrų organizacinių priemonių šios ligoninės atžvilgiu”, – teigė prezidentas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas teigė, jog savivaldybę antradienį apie 10-11 val. jau pasiekė raštas, bet jis, ko gero, yra tik tarpinės išvados.

„Nežinau, ar tai yra išvados. Suprantu, kad tai yra tokia preliminari informacija, o ne kažkokios išvados, kurios būtų išvadomis įvardintos. Jau nusiunčiau, kad jos būtų platinamos miesto Tarybos nariams. Ten nebuvo jokio apribojimo ar neleidimo teikti. Suprantu, kad jie kaip ir turi kažkokią kitą galutinę savo išvadą, nes čia pasirašė vietiniai žmonės, kurie dalyvavo, vilniškių čia nėra. Turbūt yra du etapai, pas juos yra galutinis”, – sakė meras.

Profsąjungų karas

Miesto Tarybos narius antradienį pasiekė ir dar vienas medikų kreipimasis – šįkart pasirašytas Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Aldonos Baublytės.

„Patikiname, kad Klaipėdos universitetinės ligoninės sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga yra mūsų organizacijos narė ir mes palaikome šios organizacijos teisėtus reikalavimus. Nuo Klaipėdos universitetinės ligoninės sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos įsisteigimo ligoninės administracija nuolat ignoruoja šios organizacijos narius, per skyrių, padalinių vadovus ir vyr. slaugytojas sudaro tokias aplinkybes, kad darbuotojai, nenorėdami prarasti savo darbo vietų, ne tik kad nestojo į profesinės sąjungos narių gretas, bet tyliai buvo priversti išeiti iš profesinės sąjungos. Dėkojame visiems Klaipėdos universitetinės ligoninės darbuotojams, kurie susitelkę dirba, dokumentuoja savo saugių ir nesaugių darbo vietų aprūpinimą visomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis, nuolatos teikia informaciją pirmininkui, net dar nebūdami profesinės sąjungos nariais. Džiaugiamės, kad su kiekviena diena auga Klaipėdos universitetinės ligoninės sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos narystė, nes dabar yra sudarytos galimybės būti organizacijos nariu, aplenkiant ligoninės vadovo norą turėti narių sąrašus. Kreipiamės į Jus, tikėdami, kad užteks politinės valios imtis organizacinių priemonių Klaipėdos universitetinės ligoninės atžvilgiu, kad būtų suvaldyta susidariusi situacija, kuri yra grėsminga tiek medikams, tiek pacientams ir visai visuomenei”, – rašoma šiame rašte.

Sulaukė politikai ir Jungtinės valstybės institucijų, pareigūnų ir valstybės tarnautojų, valstybės ir savivaldybės įmonių bei jų darinių profesinės sąjungos pirmininko Algimanto Jucio rašto.

„Profesinė sąjunga, kuri vienija visą eilę žinomų esamų ir buvusių sveikatos priežiūros, prokuratūros, advokatūros, policijos, savivaldybių darbuotojų ir vadovų, su nerimu stebi situaciją, kuomet net ir aukšto rango ministerijos pareigūnai užsiima politinio pobūdžio insinuacijomis, skleidžia tikrovės neatitinkančią informaciją, siekdami savo ar kitų asmenų politinės ir/ar kitokios naudos. Iš ministerijos nuolat skamba, kad ji glaudžiai bendradarbiauja su Klaipėdos universitetinės ligoninės „medikais, medikų profesinėmis sąjungomis, kurių suteikta neva nepaneigiama informacija, daromos atitinkamos išvados”. Atkreiptinas dėmesys į žodžius profsąjungos, kurie vartojami daugiskaita. Tai nėra tiesa. Tiesa yra tokia, kad tai, ką SAM įvardija kaip medikus ir profesines sąjungas, tėra 8 narius turinti viena profesinė sąjunga, kuri, turimais duomenimis, niekaip ir niekada nedalyvavo ligoninės gyvenime. Jo pirmininkas, SAM įvardijamas kaip medikas, yra fizikas, t.y. asmuo, padedantis medikams tinkamai atlikti savo pareigas. Todėl mažų mažiausiai keista, kaip asmuo, kuris su medicina susijęs tik tuo, kad dirba sveikatos priežiūros įstaigoje, kalba ir pateikia kaip neginčijamą faktą, kaip ir kokius veiksmus turi atlikti medikai – profesionalai. Susipažinę su Klaipėdos universitetinės ligoninės medikų bendruomenės daugumai atstovaujančių profesinių sąjungų vadovų gydytojo Vytauto Grykšo ir Vidos Šereikienės paviešintai informacijai, jai pritariame ir palaikome”, – rašoma šiame rašte.

IŠ SAVIVALDYBEI PERSIŲSTŲ IŠVADŲ

Pagal ligoninės pateiktus 2020 m. balandžio 4 d. duomenis, 43 darbuotojams (įvairių skyrių) buvo nustatyta COVID-19 liga. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis – 24, t.y. ne už visus patvirtintus atvejus yra pateikti pranešimai:

– Akių ligų skyriuje, į kurį perkelta palaikomoji slauga, 16 (NVSC Klaipėdos departamento duomenimis 13);
– Reumatologijos skyriuje 6 (NVSC Klaipėdos departamento duomenimis 2);
– Krūtinės chirurgijos skyriuje 2 (NVSC Klaipėdos departamento duomenimis 1);
– Neurochirurgijos skyriuje 10 (NVSC Klaipėdos departamento duomenimis 6);
– Radiologijos skyriuje 2 (NVSC Klaipėdos departamento duomenimis 0);
– Priėmimo skyriuje 2 (NVSC Klaipėdos departamento duomenimis 1);
– Traumatologijos skyriuje 3 (NVSC Klaipėdos departamento duomenimis 0);
– Endoskopijų skyriuje 1 (NVSC Klaipėdos departamento duomenimis 0);
– Remonto skyriuje 1 (NVSC Klaipėdos departamento duomenimis 1).

Paminėtina, kad atliekant laboratoriškai patvirtintų COVID-19 susirgusio personalo ir pacientų atvejų epidemiologinę diagnostiką buvo nustatyta, kad ligoninė duomenis apie personalą ir pacientus, turėjusius kontaktą su susirgusiais asmenimis, NVSC Klaipėdos departamentui pateikė neišsamius, iš dalies nesavalaikiai arba visai nepateikė (duomenys apie personalą ir pacientus, turėjusius kontaktą su susirgusiais asmenimis, iš dalies savalaikiai informaciją pateikė tik dėl 4 atvejų, tačiau juose nenurodyti kontaktavusių asmenų telefono numeriai).

Neurochirurgijos skyriuose (1 ir 2) nėra sureguliuoti personalo srautai – neaišku, kur apsirengia personalas, kur nusirengia asmenines apsaugos priemones, nėra rankų antiseptiko. Švarūs ir panaudoti rūbai toje pačioje patalpoje, blogai sužymėtos talpos, nėra talpų prie palatų, kuriose yra sąlytį turėję asmenys. Palatose ligoniai guli po 1-4. Personalo srautai, skyrių perkėlimai, valymo paslaugos, dauguma šiame skyriuje gulintys pacientai yra kontaktiniai asmenys (kontaktų sąrašai nepateikti), su visais turi būti elgiamasi kaip su COVID19, turi būti naudojama visai kita apsauga – nenaudojamos tinkamos AAP arba nesilaikoma režimo.

1. Ligoninėje pažeidžiamas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymo Nr. 673 „Privalomojo epidemiologinio registravimo objektų registravimo ir informacijos apie juos teikimo tvarkos aprašo patvirtinimo” 4 punkto reikalavimas (ne vėliau kaip per 2 val. ne pranešama telefonu ir ne vėliau kaip per 12 val. raštu (faksu ar elektroniniu paštu) ne pateikiamas pranešimas apie nustatytą (įtariamą) susirgimą (forma Nr. 058-089-15l/a), pateikti kontaktinių asmenų sąrašai nepilni.

2. Ligoninėje pažeidžiami Lietuvos higienos normos HN 66:2013 „Medicininių atliekų tvarkymo saugos reikalavimai” 14 ir 20 punkto (panaudotų asmeninių apsaugos priemonių talpos perpildytos) reikalavimai. Nustatytas dalies COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atvejų išplitimas tiek tarp personalo, tiek tarp pacientų iš dalies yra susijęs su infekcijų kontrolės reikalavimų nesilaikymu (pažeisti Lietuvos higienos normos HN 47-1:2012 „Sveikatos priežiūros įstaigos. Infekcijų kontrolės reikalavimai”).

Su pilnu išvadų tekstu galima susipažinti čia. 

P. S. Išvadose minimam Neurochirurgijos skyriui Nr. 1 vadovauja Vytautas Grykšas, Lietuvos gydytojų sąjungos skyriaus KUL pirmininkas, kuris KUL jungtinės profesinių sąjungų atstovybės vardu kartu Vida Šereikienė pasirašė pirmadienį miesto Tarybos nariams išplatintą kreipimąsi Dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės darbuotojų nuomonės”.

24 Comments

  1. faktas

    Akivaizdu, meras pasenęs pusgalvis, gali trimituoti, o prisiimti atsakomybės nedrįsta…. gėda

    Reply
  2. Renaldas

    Žiūrėkit, mes visi Lietuvoje paklusome pasirinkimui užsidaryti namuose ir pasirengėme susitaikyti su milijardiniais nuostoliais, kuriuos lems tas visuotinis užsidarymas – verslų bankrotai, darbo vietų netekimas, psichologinis ir fizinis dalies tautiečių degradavimas. Ir visą tą milžinišką kainą visi sutiko mokėti ir drauge kentėti, patikėję, kad šio sprendimo padariniai bus mažesni, nei nevaldomo viruso plitimo sąlygoti. Ir visi supranta, kad šis pasirinkimas bus prasmingas tik tuo atveju, jei teisingai suveiks respublikiniai viruso valdymo centrai, kurių vienas yra Vinco Janušonio vadovaujama KUL. Esminis Janušonio darbas šiuo periodu yra:
    1. Užtikrinti gydančių gydytojų apsaugą.
    2. Užtikrinti ligonių izoliavimą, nedelsiamą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informavimą apie naujai užfiksuotus atvejus ir kuo tikslesnę galimų kontaktų aprašą.

    Ką skelbia ši pirminė KUL veiklos patikrinimo ataskaita? Kad V. Janušonis neužtikrino gydytojų apsaugos, kad jis slėpė duomenis apie sergančius, kad jis neužtikrino bandymų identifikuoti apsikrėtusių kontaktus.

    Kažkam atrodo, kad tai NIEKO TOKIO?

    Reply
    • Miestietis

      Pritariu šimtu procentu. Visa Klaipėda griaudėja apie betvarkę universitetinėje ligoninėje jau senai. O meras stoja užstoti Janušonį, padeda ieškoti išdrįsusių pasiskųsti darbuotojų . Nebūna dūmų be ugnies. Štai situacija ir parodė, kad jei taip toliau, tai Klaipėdos medicinos sistemą ištiks visiškas krahas. Janušonio požiųris matyt perduodamas ir medikams, nes teko iš ne vieno ten dirbančio girdėti, kad ta Corona, išpūstas burbulas.

  3. NA

    Grubliauskai, ar tamstos darbotvarkėje liko tik senelio Janušonio gelbėjimas bet kokia kaina, o
    , kad taip rūpintumeisi klaipėdiečiais. Duok komandą, kad būtų išjungtas butų šildymas, užteks apiplėšinėti žmones. Už lango 18 šilumos.

    Reply
  4. G

    Reikia tik tikėtis, kad sveikas, šaltas protas nugalės ir Verygos rezgamos aferelės subyrės į šipulius. Kiekvienas sveiko proto pilietis pasakys, kad ne dabar laikas keisti vadovą… Bet, kai kadencija seime eina į galą, o savo žmogų norisi pasodinti į gerą postą, tai velniop tas Covid-19, velniop tautos ir klaipėdiečių sveikata. Svarbu pasinaudojus palankia padėtimi dabartinį vadovą dirbtinai, kitų rankomis, diskredituos ir jo vieton pasodint kokį eilinį asilą, bet savą ir turintį gerą stogą…

    Reply
  5. Klaipeda

    Tai bent ligoninės vadovas, niekas nebesugeba atstatydinti, ant kiek reikia turėti įžulumo taip stipriai laikytis įsikibus į kėdę. Gėda abiems su meru!!!!

    Reply
  6. Na

    Klaipėdos šaikos klapčiukas ištikimas savo šeimininkui, šeimininkas gina, kol naudos turi, bet kai nusibos, tai išmes kaip šunelį.

    Reply
  7. Steigėjas

    Savivaldybė, tai išeina, kad kul tai uab. Kaip paprastam žmogui suprasti, kodėl ir kam naudingas skirtingas pavaldumas. Kaip savivaldybė gali vadovauti kaip gydyti ligonius, tam ir yra sam. Bet yra kaip yra.

    Reply
  8. to klounas grublia

    O todėl durniuk, kad Vince nemokamai Grublią išbaivina su lašalinėm po briuselio orgijų. O vaikus į moyuklas suvežioja pacukas mode. Visi žvengia o jiems px

    Reply
    • žavioji

      Taigi žvikė suvežioja. Ar ne? Gal tada ji ligoninėje spiritinį prakaitėlį nuo kaktos braukia? 😀

    • to zavioji

      zvike su nenium bizni suka su priverstiniu dezinfekavimu. neturi laiko.

  9. Simona

    Ar čia ta Išvada, kurią p.Veryga ruošiasi pateikti prokuratūrai? Mieli prokurorai , aš jus užjačiu. Kai valstybės vyrai nebežino ką daryti, duoda darbo jums. Jūs protingesni už juos.

    Reply
    • Pritariu

      Pritariu Simonai, Matomai Veryga galvoja, jog prokurorai neturi ka veikti, nes sedi karantine…..

  10. Jonas

    Janušoniui 70 metų ,gydytojai jo nenori, ligoninė uźdaryta ,kame problema?

    Reply
  11. Anonimas

    Jau vien tai, kad meras laukia išvadų ir po to imsis veiksmų jau yra keista. Jeigu Merui rūpėtų, pats imtūsi iniciatyvos organizuotų, tvarkytų bei taisytų reikalus o ne laukti patvirtinimo, jog viskas blogai.

    Reply
  12. Klounas Grublia

    Grubliauskas yra juokingas. kai kuriiose įmonėse (taip taip gatvių apšvietime) užtenka tik įtarimų galimais tipo nusižengimais…ir op nuimtas vadovas. Šiknon visus auditus. Pastatom vadovauti kvailiukus su banditų įpročiais, kuriems diktuoja subinlaižiai. O čia mat tarpinės išvados, auditas… bla bla bla. kažin kodėl ? 🙂

    Reply
    • Tu pats klounas

      Sulyginai apšvietimą su ligonine… Aišku, kad Janušoniui laikas pasiilsėti, bet jei Verygą po jo grybų prezidentas mato toliau traukiant vežimą, tai ir Vinsas lai užbaigia darbus viruso metu. Ateis dabar iš šono kas ir viską staigiai sustyguos kai kieviena minutė svarbi? Ar jo pavaduotojas kuris nors padarys geriau negu iki šiol darė?

  13. Aš

    Žmonės jūs rimtai? Ar jūs rimtai??????? Tai čia ta BAISIAUSIŲ IŠVADŲ PAŽYMA???? Dar kartą, ar jūs rintai???? 1. Neva nesutampa duomenys ir 2. Per daug šiukšlių krūvoj….žmonės, alio ir dėl to ligoninė sumalta į šipulius???? Kas nors izoliuokit tą ąsilą nevisaprotį verygą, jam gydymo rinto reikia ir nuolatinės slaugos!!!!!!

    Reply
  14. Fata

    Ne vienas vadas atsakingas už pažeidimus. Eilė pavaldinių prasižengusių, kurie turėtų taip pat prisiimti atsakomybę už politinės organizacinės valios trūkumą. Ilgus metus KUL vadovas dirbo ir išlaikė Klaipėdos ligoninę, jis ne tobulas ir klysti žmoniška. Jis paprastas žmoniškas vadovas, o kaikurie pavaldiniai pilni arogancijos ir snobizmo. Aš už, kad paliktų tą patį vadovą, tik pavaldinius reiktų pasirinkti kitus, labiau atsidavusius KUL, o ne savo lobizmui.

    Reply
  15. MB

    Prisiblefavo du Švonderiai. Dabar, kada bylos ruošiamos, pradeda kalbėti, kad klysti žmogiška.

    Reply
  16. Tomas

    Galu gale, gal ištvers carą iš sosto.

    Reply
  17. Anonimas

    Tai kaip vertinti, jei nepateikė išvadų? Kažkas čia ne taip.

    Reply
    • ....

      Paprastai . Dalis ligoninės dėl PAŽEIDIMŲ uždaryta , miestiečiai liko be ligoninės , gali tekti vykti į kitus miestus . Tai normalu steigėjui miesto tarybai ? Manau pirmas sprendimas – vadovą nušalinti . Kaip padarė SAM su Kauno ligoninės vadovu , tik paviešinus info apie ” maišelius ” . Išvadų kol kas kaip suprantu negalima viešinti , nes gali būti pradėtas iki teisminis tyrimas .

  18. Komitecikas

    Vinsa su vytuku ant kuolo pasodint

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This