Virtualioje bibliotekoje – ir apsauginiai skydai medikams

Kultūra

Karantino metu Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka neišduoda knygų, periodinių leidinių, sustabdė leidinių grąžinimą, atšaukė renginius, tačiau teikia paslaugas nuotoliniu būdu, vis dažniau kviesdama vartotojus užsukti į interneto svetainę www.biblioteka.lt ir socialinius tinklus. Jos darbuotojai net ėmė kurti apsauginius skydus medikams.

Elektroninės knygos ir žurnalai

Bibliotekų elektroninių paslaugų portale ibiblioteka.lt, turintiems LIBIS skaitytojo pažymėjimą arba užsiregistravus per elektroninius valdžios vartus, galima skaityti daugiau kaip 2200 lietuviškų elektroninių knygų. Virtualaus kultūros paveldo portale epaveldas.lt – tūkstančiai meno kūrinių, knygų, laikraščių, rankraščių tekstų, žemėlapių, garso įrašų.

Šiuo metu čia galima skaityti daugiau nei 1700 literatūros klasikos kūrinių (XIII-XXI a.). Savo vartotojams biblioteka suteikia galimybę nemokamai naudotis skaitmenine vyturys.lt biblioteka, kurioje šiuo metu prieinama apie 500 svarbiausių el. knygų mokyklai ir laisvalaikiui (nuo 5 iki 95 amžiaus). Biblioteka prenumeruoja užsienio duomenų bazes (EBSCO, NAXOS), kuriose yra gausybę el. žurnalų (tokių kaip populiarusis  British Journal of Psychology  arba Journal of Social History, International Review of Sociology), muzikos įrašų, kuriais galite naudotis tiesiog iš namų. Konsultacija dėl nuotolinės prieigos teikiama el.paštu info@biblioteka.lt

Iššūkis #Veidaknygė

Biblioteka kviečia suaugusius kartu su vaikais prisijungti prie bibliotekos kūrybinių iniciatyvų.  Viena iš jų – sukurti veidaknygę.

Kalnupės bibliotekos darbuotojų kuriamos veidaknygės netikėtai socialinėje erdvėje susilaukė ne tik vartotojų, bet ir žurnalistų dėmesio.

Tai – smagus kūrybiškas žaidimas su knygų viršeliais – atrodytų, lyg daiktai ar nuotraukų herojai išlipa iš viršelio. Kviesdama visos Lietuvos skaitytojus kurti ir dalintis savo veidaknygėmis, biblioteka ieško kūrybiškiausių bei originaliausių skaitytojų, mėgstančių iššūkius. El.paštu info@biblioteka.lt atsiuntus sukurtas veidaknyges su komentaru, biblioteka jas skelbs savo Facebook paskyroje (iki balandžio 31 d.), sukurdama gražią veidaknygių galeriją.

Nepaprastos Katinėlio istorijos iš bibliotekos lentynos

Naujasis Vaikų bibliotekos gyventojas Katinėlis Elis prašosi į svečius iš kitapus ekrano ir kviečia vaikus pasimatyti bei išgirsti smagias, nepaprastas, pamokančias, o kartais ir siaubą keliančias istorijas, gyvenančias bibliotekos lentynose. Katinėlis tikisi, kad knygutės, laukiančios sugrįžtančių vaikų, taps linksmesnės, o vaikai, klausydamiesi skaitomų istorijų, karantino laiką leis džiugiai, sumaniai ir išradingai. Miau bibliotekėlė bus pildoma bibliotekos Youtube kanale antradieniais ir penktadieniais.

O kad neprailgtu vaikams laukti katinėlio istorijų, kartu su šeima kviečiama priimti iššūkį „Mano namai – mano tvirtovė“ ir kasdien atlikti daug smagių užduočių, arba sudalyvauti piešinių konkurse „Anderseno gatvė“, kurioje susiburs mėgstamų pasakų herojai.

Galimybė mokytis kinų kalbos ir kultūros  ir …apsauginiai skydai medikams

Į virtualią erdvę keliasi ir bibliotekos edukacinės programos bei mokymai. Jauna bibliotekos specialistė, baigusi VDU Rytų Azijos šalių kultūras ir kalbas, žinias gilinusi Kinijoje ir Taivane, sutiko jomis pasidalinti ir visus norinčius kviečia į kinų kalbos ir kultūros video pamokėles.

Pirma pamoka – balandžio 9 d. 10 minučių per dieną, du kartus per savaitę (pirmadieniais, ketvirtadieniais) – video pamokų ieškokite bibliotekos svetainėje. Neatmetama galimybė rengti nuotolinius kompiuterinio raštingumo mokymus gyventojams, tęsiant projekto „Prisijungusi Lietuvą“ programą.

 Radikaliai pasikeitusios sąlygos tapo iššūkiu visiems.

Nepaisant visko, biblioteka stengiasi padėti ne tik  skaitytojams spręsti kylančias problemas: naudodami 3D spausdinimo technologiją, jos darbuotojai gamina apsauginius skydus medikams – pirmieji 30 vnt. sėkmingai pristatyti į Klaipėdos universitetinę ligoninę.

Virtualūs gidai po Klaipėdą

Biblioteka jau daugiau kaip dešimtmetį vykdo skaitmeninimo darbus, siekiant išsaugoti ar užfiksuoti Klaipėdos paveldą. Pasaulinė pandemija ir karantinas uždarė visas kultūros ir pramogų įstaigų duris, bet atvėrė langus į virtualų pasaulį. virtualių kelionių metu kviečiame pasižvalgyti po Klaipėdos miestą – susipažinti su mūsų miesto nekilnojamomis kultūros vertybėmis www.biblioteka.lt/paveldas, pastatų interjerus puošiančiomis freskomis www.biblioteka.lt/freskos, o esant galimybei bibliotekos Youtube kanale pasižiūrėti naujai sukurtą dviejų dalių dokumentinį filmą „Monumentalioji tapyba architektūros labirintuose: Klaipėda“ (Praeitis ir dabartis). Šiuo metu vykdomi Virtualios Klaipėdos krašto dailės galerijos atnaujinimo darbai www.biblioteka.lt/galerija, kuri iki šiol yra vienintelė tokia, reprezentuojanti uostamiesčio dailę.

Prisitaikiusi prie naujų aplinkybių biblioteka tęsia ir savo tradicines veiklas: daugiau laiko ir dėmesio gali skirti darbui su bibliotekos fondais, kelti kvalifikaciją, tęsti projektines veiklas, knygų pirkimus ir ruoštis naujos „Kauno atžalyno“ bibliotekos atidarymui bei Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos 100-mečio minėjimui.

Skaitytojams informacija teikiama tel.  860764266, (8 46) 314723 arba el. paštu aptarnavimas@biblioteka.lt

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Paminėjo Imanuelio Kanto 300-ąsias gimimo metines

Pirmadienį Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka šventė išskirtinę dieną – Imanuelio Kanto 300-tąjį gimtadienį. Ta proga organizatoriai buvo ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Mums rašo

„Mėlynosios bibliotekos" projektas bus tęsiamas kitomis veiklomis

2022 metais Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka inicijavo projektą „Mėlynosios bibliotekos: organizacijos ir inovacijos mėlynajai ekonomikai ir vandens ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Kultūra

Arvydas Juozaitis pristatys dvi savo knygas

Vasario 27 d., antradienį, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g.8) įvyks pirmasis „Klaipėdos knyga 2023“ ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This