Dėl karantino kenčiančiam Klaipėdos verslui – kelios lengvatos

Svarbu, Verslas

Klaipėdos savivaldybei ar jos įstaigoms priklausančias patalpas išsinuomoję verslininkai, per karantiną negalintys vykdyti veiklos ir negaunantys pajamų, gali šiek tiek lengviau atsikvėpti, nes jiems bent kurį laiką nereikės mokėti nuomos mokesčio ir kai kurių vietinių rinkliavų. Klaipėdos politikai ragino nuo veiklos apribojimų kenčiančiam smulkiajam verslui suteikti ir daugiau pagalbos.

Valdo Pryšmanto nuotr.

Nuotoliniu būdu ketvirtadienį posėdžiavę Klaipėdos miesto tarybos nariai pritarė naujai tvarkai, pagal kurią savivaldybės patalpų nuomos mokesčio lengvatas galima suteikti tiems nuomininkams, kurie dėl karantino negali vykdyti veiklos.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis aiškino, jog dabar galiojanti nuomos tvarka yra papildyta nauju punktu, jog savivaldybės patalpų nuomininkai, kurie per karantiną negali vykdyti savo veiklos, nuomos mokestį mokėti pradėtų praėjus mėnesiui po karantino. Kitaip tariant, už tą laikotarpį, kai šalyje paskelbtas karantinas, nuomos mokestį būtų galima atidėti ir sumokėti jį per pusmetį po karantino pabaigos.

E. Simokaitis teigė, jog šiuo metu iš 18 nuomininkų jau yra gauti prašymai atidėti nuomos mokesčio mokėjimą, nes jie negali vykdyti veiklos, tad neturi ir pajamų. Tai yra nuomininkai, kurių veikla patenka į šiuo metu ribojamų sąrašą – maitinimo, sveikatos priežiūros, poilsio, administracinės paslaugos. Šie nuomininkai per mėnesį sumoka apie 10 tūkst. eurų.

„Specialiai sudaryta darbo grupė nusprendė taikyti tokį mechanizmą – nuomos mokesčio atidėjimas ir atidėtą mokestį išsimokėti per šešis mėnesius. Nuomos mokestis yra biudžeto pajamos, o jų surinkimas gali būti įtemptas, todėl nuspręsta nuomos mokestį atidėti, o ne visiškai nerinkti“, – teigė E. Simokaitis.

Jis pabrėžė, kad tokia nauja tvarka galios ir visoms savivaldybės įstaigoms, kurios turi teisę nuomoti savo patalpas.

Miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus teiravosi, kiek plačiai yra svarstomi mokesčių atidėjimo klausimai. „Kiek plačiai svarstoma išvis neimti mokesčių? Turiu konkretų pavyzdį – Naujojo turgaus ne maisto prekių prekiautojai. Jie neturi galimybių prekiauti, bet girdėjau direktoriaus paaiškinimą, kad iš tų žmonių už karantino laikotarpį ir nebus imami mokesčiai. Tad kiek dar plačiau galime taikyti tokią praktiką, kad nebūtų nuskriausti sunkiai besiverčiantys žmonės?“ – klausė A. Vaitkus.

E. Simokaitis tik pakartojo, jog atleisti nuo nuomos mokesčio mokėjimo kol kas neketinama, nes pinigus į biudžetą vis tiek reikia surinkti. „Mes ir turgus valdančioms mūsų įmonėms, ir komunalinių paslaugų bendrovėms parašėme raštus, kad jie sudarytų galimybes atidėti mokėjimus žmonėms dėl sunkios finansinės padėties“, – tvirtino Turto skyriaus vedėjas.

Miesto tarybos narys Rimantas Taraškevičius samprotavo, jog verslas, kuris dėl karantino kelis mėnesius nedirbs ir pajamų negaus, privalėdamas susimokėti nuomos mokestį turės tik vieną išeitį – didinti savo paslaugų kainas. „Todėl siūlau dar kartą svarstyti, gal yra tikslinga visai atleisti nuo numos mokesčio, jei per karantiną negauna jokių pajamų“, – teigė R. Taraškevičius.

E. Simokaičio žodžiais, derėtų palaukti karantino pabaigos, kai bus aiški bendra padėtis tiek Klaipėdoje, tiek visoje šalyje. „Gal pasibaigus karantinui, kai bus aiški padėtis, ateisime ir su kitais siūlymais. O dabar labai reikia šio sprendimo, nes kol kas neturi teisės mokesčio atidėti, tad tiems verslams siunčiame sąskaitas, skaičiuojame delspinigius“, – teigė E. Simokaitis.

Klaipėdos miesto politikai ketvirtadiednį taip pat pritarė karantino laikotarpiu netaikyti vietinių rinkliavų už išduotus išorinės reklamos, prekybos ir paslaugų leidimus, tokiu būdu padedant verslui mažinti nuostolius ir spręsti mokumo problemas.

Klaipėdos savivaldybė yra išdavusi 73 prekybos ir paslaugų leidimus veiklai nuo kovo 16 d.iki gegužės 1-osios. Tačiau dalis prekybos ir paslaugų veiklų patenka į karantino režimu nustatytų draudžiamų veiklų sąrašą, todėl verslininkai negali verstis veikla, už kurios leidimus sumokėjo vietinę rinkliavą.

Savivaldybės specialistai paskaičiavo, kad jei karantinas tęsis iki gegužės 1 dienos ir iki tos datos nuo kovo 1š dienos nebus renkama rinkliava už prekybos ir paslaugų leidimus, savivaldybės biudžetas negaus apie 5 tūkst. eurų, o Klaipėdos savivaldybės biudžeto negautos vietinių rinkliavų už išduotus išorinės reklamos leidimus pajamos sudarys apie 28 tūkst. eurų už kiekvieną mėnesį, kol tęsis karantino režimas.

1 Comment

  1. Pradedame mąstyti kitaip

    Tikrai WOW!
    Skaitom visi! Kol suprasime ir įsiminsime…
    Ypač, Lietuvos valdžios žmonės, kurie dabar priima sprendimus ir lemia, kaip Lietuvos žmonės gyvens netolimoje ateityje.

    Ir tie, kurie mano, kad juos krizė palietė mažiau…

    https://m.delfi.lt/verslas/nuomones/article.php?id=84044665

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Miesto sveikatos įstaigoms siekia gauti 7 mln. eurų paramos

Klaipėdos savivaldybė skelbė, jog parengė investicinį planą ir jau pateikė paraišką finansavimui gauti, kad Sveikatos centro veikloje dalyvaujančios miesto gydymo ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This